STATSMINISTER MODI VIL SELGE AIR INDIA

AIR INDiA: Det tradisjonsrike indiske nasjonale flyselskapet Air India har gått med tap de siste årene. Nå vil statsminister Modi selge selskapet.

Den indiske statsministeren Narendra Modi vil selge det gjeldstyngede statseide flyselskpet Air India. Selskapet med 27.000 ansatte har gått med store tap siden 2007 da selskapet ble slått sammen med det statseide innenriksselskapet Indian Airlines. Statsminister Modi vil få salget ferdig i løpet av inneværende år og vil med det vise at han er en handlekraftig reformator av indisk økonomi.
Statsråd for luftfart i India, Jayant Sinha, uttalte i dag at selskapet vil bli splittet i fire enheter før det legges ut for salg. Regjeringen vil så selge ut 51 prosent av hver av de fire selskapene.

BOEING 747: Air Indias har flere Boeing 747-400 maskiner, men får også stadig nye Boeing 787 Dreamliners som er langt gjerrigere på drivstoff enn Boeing 747-flyene..

 

JET AIRWAYS: Jet Airways konkurrerer med Air India både på utenriks og innenriks-ruter i India.

Air India skal ha en gjeld i dag på hele 7,9 milliarder amerikanske dollar. Flyselskapet har kostet de indiske skattebetalerne dyrt de siste 10 årene, og finansminister Arun Jaitley uttalte nylig at pengene brukt på Air India kunne vært brukt på utdanning og skoler for Indias unge befolkning.

MÅTTE GI OPP: Kinghfisher Airlines måtte gi opp for fem år siden.

Luftfarten i India har vist en voldsom vekst de siste to tiårene. Årsveksten har i snitt ligget på 15-20 prosent, skriver The Indian Express. Det er forventet at veksten vil avta noe å ligge på 12 prosent de neste årene.
Men konkurransen har blitt tøff og det er ikke mange årene siden Kingfisher Airlines, eid av bryggerigiganten «United Beverages Group» kjent for Kingfisher-ølet, ble satt på bakken. De rettet seg mot lavprismarkedet, men fant også plass til en business-klasse om bord. De fløy også utenriks mellom London og flere byer i India og Sri Lanka. Andre selskaper med innenriksrutenett i India er IndiGo , SpiceJet og Jet.Lite samt Air Indias datterselskap Indian Airlines.
Det australske analyseselskapet CAPA Centre for Aviation antyder at det i India vil bli behov for ca. 1000 nye fly de nærmeste årene for å dekke den økende etterspørselen til den sterkt voksende middelklassen som nå for økonomi til å fly for første gang. Men landets to store flynav, hovedstaden New Delhi og landets største by Mumbai, er fullstendig sprengt og har knapt en slot ledig.

Tekst: MORTEN AASBØ

Foto: AIR INDIA og WIKIPEDIA COMMONS

Leave a Reply

Your email address will not be published.