POPULÆRE NAVNEVALG: Jakob og Sofie topper – men Mohammed er mest populær i Oslo

SOFIE ELLER JAKOB: Sofie og Jakob var de to mest populære navnevalgene på nyfødte i Norge i 2017.

Bibelske guttenavn som Jakob, Lukas, Filip, Elias er fortsatt svært populære guttenavn i Norge. Men i Oslo er navnet Mohammed i forskjellige varianter det mest populære guttenavnet i år som tidligere. På landsbasis var Jacob og Sofie de to mest populære navnevalgene på nuyfødte i 2017.

Statistisk sentralbyrå har i år som tidligere en oversikt over de meste populære navene i Norge. Sofie/Sophie er det mest vanlige jentenavnet fulgt av Nora/Norah, Emma, Sara (i flere forskjellige varianter) og Ella.
Blant guttenavnene er det Jakob /Jacob, Lucas/Lukas , Emil, Oscar/Oskar og Oliver som topper listene over de fem mest populære guttenavnene i Norge i 2017.
Det er en del regionale varianter, og i Oslo er det profeten Mohammed som flest gutter blir oppkalt etter. Og slik har det vært de siste 10 årene i hovedstaden.
Navnet Muhammed i forskjellige varianter har nå også det mest utbredte gutte- og mannsnavnet i Oslo. Allerede i 2014 kunne STB fastslå at det var 4.801 gutter og menn med navnet Mohammad – eller varianter – i Oslo, mens det bare var 4.667 med navnet Jan og 4.155 personer med navnet Per – som da var de to mest utbredte av de «norske» navnene i Oslo.
På landsbasis er de norske navnene nå nesten helt ute. Bare Ingrid holder stand med en 10. plass på jentenavnens «10 på topp».
En trend blant jentenavnene er at mens pikebarn i etterkrigstiden ble døpt emd navn som stort sendt endte på e (Tove, Bente, Wenche etc), ender de fleste populære jentenavn i dag på bokstaven a.

Mest populære jentenavn i 2017:

Blant guttenavnene er det en bølge av bibelske navn som har vært populære de siste årene. Jacob, Lukas, Filip, Elias har alle bibelske eller har hebraisk opprinnelse.
Professor i nordisk språkvitenskap Gulbrand Alhaug sier til NRK at de bibelske navnene kommer so en grend fra USA og har siden spredd seg til Europa og Norge. Alhaug forteller også at en undersøksle gjort av en av hans master-studenter, viste at folk som døper sine guttebarn med bibelske navn – i liten grad er mer aktive kirkegjengere enn gjennomsnitts-nordmennene.

Mest populære guttenavn i 2017:

Leave a Reply

Your email address will not be published.