ISRAEL MISTET F-16 FLY

SKUTT NED: Et iraelsk F-16 fly av denne typen ble lørdag skutt ned av syrisk luftvern over det nordlige Israel. Foto: IAF

Fot første gang siden tidlig på 1980-tallet har Israel mistet et F-16 jagerfly i kamphandlinger. Det var lørdag morgen at et israelsk F-16 fly ble skutt ned nær den israelsk-syriske grensen. Det israelske jagerflyet var engasjert i gjengjeldelsesaksjoner etter at en iransk drone ble skutt ned over israelsk territorium tidligere på morgenen.
Israelske jagerfly ble møtt med tung ild fra syrisk luftvern, og et F-16 fly med to personer om bord ble truffet og ødelagt. Begge de to pilotene greide å skyte seg ut, men én av pilotene er alvorlig skadet og ligger til behandling på sykehus i Haifa.
Israelske jagerfly angrep senere den mobile utskytingsenheten for dronen, som ifølge Israel er iransk. Israelske jagerfly gikk senere til angrep på syriske og iranske militære mål i Syria. Israelske fly skal ha ødelagt 12 militære installasjoner til dels langt inne i Syria. Minst fire av de skal ha vært iranske installasjoner, ifølge en talsmann i IDF.

https://www.facebook.com/idfonline/videos/1773716502651212/

Video sent ut av israelske IDF etter lørdagens aksjoner.

Lørdagens kamphandlingene var de mest dramatiske mellom Israel og Iran etter at den syriske borgerkrigen begynte i 2011.

Hizbollah-sympatisører i grenseområde mellom Libanon og Israel feiret nedskyting med å kjøre rundt i grensestrøket med den libanesiske terroristorganisasjonens gule flagg.
Ifølge israelske militære begynte konfrontasjonen med at en drone fløy inn i israelsk luftrom fra syrisk luftterritorium. Dronen ble stoppet av et israelsk kamphelikopter over Beit Shean nær den jordanske grensen.
Bahram Ghasemi, som er talsmann for det iranske utenriksdepartementet, uttalte lørdag at Syria har rett til å forsvare seg. Nestlederen Hossein Salami i Irans revolusjonsgarde, som har vært aktive i Syria de siste årene, advarte Israel og sa at Iran er i stand til å ødelegge «alle US Army baser» i regionen, og at de kan kan skape «et helvete for sionistregimet».

Den libanesiske Al Mayadeen TV-stasjonen, som er knyttet til Hizbollah, påstod at Syria hadde greid å stoppe 70 prosent av de israelske missiler avfyrt mot mål i Syria.

HIZBOLLAH-LAND: Israelske offiserer ved grensen mot Libanon. Hizbollah kontrollerer området på libanesisk side her. Israel frykter at Iran skal lage en landkorridor gjennom Syria som frakter avanserte raketter inn til sine venner i Hizbollah. Foto: Morten Aasbø/Essensielt

Talsmann for IDF, brigadegeneral Ronen Manelis, uttalte lørdag at Israel holder Iran direkte ansvarlig for konfrontasjonen lørdag.
– Dette er et alvorlig iranske angrep på israelsk territorium. Iran drar regionen inn i en farlig situasjon som de ikke vet utgangen på, sa Manelis
Israel ser svært alvorlig på gårsdagens hendelse og forsvarssjef Gadi Eizenkot, statsminister Benjamin Netanyahu samt forsvarsminister Avigdor Lieberman var samlet i IDFs hovedkvarter ved Tel Aviv under store deler av kamphandlingene.
Benjamin Netanyahu har tidligere sagt at Israel ikke vil tillate at Iran får militært fotfeste i Syria.
Netanyahu var lørdag i kontakt med Russlands president Vladimir Putin og gjorde det klart at Israel har plikt og rett til å forsvare seg mot angrep fra syrisk territorium.
Russland er – sammen med Iran – det syriske regimets nærmeste allierte. Den libanesiske terroristorganisasjonen Hizbollah slåss også sammen med Iran på vegne av det syriske regimet. Israel frykter Iran skal lage en landkorridor gjennom Syria for lettere å kunne frakte våpen til sine venner i Hizbollah.

Leave a Reply

Your email address will not be published.