Japan har begynt testingen av ny shinkansen-modell

 

 

LEKKERT:  Interiør fra First Class om bord i de nye Shinkansen-vognene som nå testes. Foto JR Central

Japanerne har begynt testkjøringen av en ny modell av deres høyhastighetstog Shinkansen. Modellen går under betegnelsen N700S (også kalt Shinkansen Supreme) og skal testkjøres frem til 2020 når den settes inn i trafikk i passe tid til sommer OL som arrangeres i Tokyo i 2020.
Utvendig er ikke endringene så store, men det nye modellen inneholder store tekniske forbedringer. Også på miljø-siden. Nesepartiet på lokomotivvognen blir spissere for å reduserer luftmotstanden og gjøre støyen mindre når togene raser inn i tunneler.
De nye togsettene vil sette inn på Tokaido Shinkansen Line som går mellom Tokyo og Shin-Osaka.
– Vi har utviklet et nytt tog som symboliserer en ny æra for Tokaido Shinkansen Line, forteller Masayuki Ueno i Tokai Shinkansen til Asahi Shimbun.

 

SHINKANSEN. Slik ser det ut på dagens shinkansen (økonomiklassen). Foto: Morten Aasbø/Essensielt

De nye togsettene med 16 vogner vil bli hele 11 tonn lettere enn de tidligere modellene N700A. Det betyr at de bruker mindre energi. Nye konstruksjoner gjør det også letter å korte ned på antall vogner ved mindre trafikkerte tidspunkter. De nye togsettene vil ha samme makshastighet som de tidligere togsettene – makshastigheten blir fortsatt 300 km/t. Også innvendig er det nye bekvemmeligheter med el-uttak ved samtlige seter om bord og bedre sittekomfort. Og i Green Cars – som er first-class-vognene om bord

– er benplassen økt med 15 prosent.
En annen nyhet er «hattehyller» som lyses opp når togene nærmer seg stasjoner, for å minne passasjerene om å få med seg eventuell bagasje plassert der.

Tekst: MORTEN AASBØ

SPISSERE NESE: Den nye Shinkhansen får en noe spissere neseparti enn forgjengeren.Det skal redusere luftmotstanden og redusere “smellet” som kommer når togene raser inn i tunneler.  Foto: JR Central

Leave a Reply

Your email address will not be published.