STORE DEMONSTRASJONER I SLOVAKIA ETTER JOURNALISTDRAP

DREPT: Drapet på journalist Jan Kuciak og hans forlovede  Martina Kusnirova er fortsatt uoppklart. Foto: Instagram

Mer enn 45.000 personer møtte opp i sentrum av Bratislava sist torsdag med krav om at Slovakias øverste ansvarlig for politiet må trekke seg. Kravet og demonstrasjonene kommer to måneder etter at journalisten Jan Kuciak og hans forlovede ble drept. Landets statsminister har allerede avgått på grunn av drapene.
Jan Kuciak (27) ble skutt sammen med sin forlovede Martina Kusnirova i sitt hjem i Velka Maca utenfor hovedstaden Bratislava. Kuciak hadde skrevet større reportasjer om korrupsjon blant forretningsfolk med forbindelser til politikere. Han skrev for det lille nettmagasinet Aktuality.sk.
Torsdagens demonstrasjon i Bratislava var den andre store demonstrasjonen etter drapene. Under slagordet «For et anstendig Slovakia» krever demonstrantene at landets politisjef, Tibor Gaspar, må avskjediges.
President Andrej Kiska har også bedt politisjefen avgå, mens regjeringen sier de vil granske politisjefen før de eventuelt avskjediger han.
Protestene har allerede ført til at landets statsminister gjennom mange år, Robert Fico, gikk av i forrige måned. Fico er et tidligere medlem av kommunistpartiet, som etter kommunismens fall har tilhørt Slovakias sosialdemokratiske parti før han startet sitt eget parti – Smer-socialna demokracia.

GIKK AV: Statsminister Robert Fico har trukket seg fra jobben som regjeringssjef etter drapet på journalist Jan Kuciak. Foto: Wikipedia Commons

Hans partivenn Peter Pellegrini har fått jobben med å danne en ny regjering. Journalisten Jan Kuciak skrev om flere større korrupsjonssaker og saker hvor det har vært mistanke om store skatteundragelser. Mange av sakene har vært knyttet til personer som hadde nær bånd til Smer-partiet som har vært det ledende partiet i Slovakia de siste årene.
Jan Kuciak har også skrevet mye om de nære båndene mellom Slovakias største sikkerhetsfirma og landets politisjef.
Før han ble skutt sammen med sin kjæreste, skrev Kuciak også om en gruppe italienske forretningsmenn med bånd til den italienske Ndrangheta-mafiaen som har sin base i Calabria sør i Italia. Den mafiaorganisasjonen  kontrollerere anslagsvis 80 prosent av kokainhandelen i Europa, og har etablert seg i Slovakia hvor de er involvert i store landbruksselskaper.
Mafiaen har gått utenlands hvor kontrollen er langt mindnre enn i Italia, og spesielt i enkelte østeuropeiske land hvor politiet ikke er like godt trent til å vite hvordan mafiaen opererer.

SKUTT: Journalist Jan Kucinak og hans forlovede Martina Kusnirova ble i februar funnet skutt i sitt hjem. Foto: Instagram

De italienske forretningsfolkene hadde også bånd til slovaker som jobbet for den nå avgåtte statsministeren – Robert Fico.
Ifølge Transparency International har ingen høyere slovakiske politikere blitt dømt til fengselstraff de siste årene på grunn av korrupsjon.

Drapet på journalist Jan Kucinak er det første journalistdrapet i Slovakia i nyere tid.

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.