JULIA SKRIPAL(33) SØKER POLITISK ASYL

UTSKREVET: Julia Skripal er nå utskrevet fra sykehuset og ført til et hemmelig sted. Foto: Skjermdump Facebook

Russiske Julia Skripal (33) er frisk nok til å forlate sykehuset i Salisbury i England etter drapsforsøket hun ble utsatt for tidlig i mars. Hennes far, dobbeltspionen Sergei Skripal (66), trenger ytterligere behandling før han kan utskrives. 
Julia Skripal er russiske statsborger og bor,hoevdsakelig i Russland, men hun skal nå ha søkt om politisk asyl i Storbritannia. Hun er i dag under streng bevoktning på et ukjent sted i Storbritannia.
Russiske myndigheter har bedt om å få møte henne, noe som ikke vil skje. Storbritannia anklager nettopp Russland for å stå bak drapsforsøket på henne og hennes far, som hun besøkte da drapsforsøket skjedde.
Julia Skripal kom til Salibury dagen før hun ble forsøkt drept med gift 4. mars.
Både far og datter ble funnet sterkt forkomne på en parkbenk i den lille engelske byen Salibury.
Britisk politi og etterretning tror at noen hadde smørt nervegiften novitjok på dørhåndtaket på ytterdøren ved Sergei Skripals rekkehus i Salibury.
Novitjok er en svært sjelden nervegift som ble utviklet første gang i Sovjetunionen.
Både far og datter vil nå bli avhørt på «et sikkert sted», ifølge BBC.
Britiske militær-teknikere og forskere kan ikke med sikkerhet hevde at nervegiften er produsert i Russland. Men det er kjent at det kreves sofistikerte metoder for å fremstille denne avanserte giftsubstansen – noe bare en statlig aktør med tilgang på store ressurser kan makte.
Russland har gjentatte ganger sagt at de ikke står bak drapsforsøket. Russlands EU-ambassadør Vladimior Tsizov sa i et intervju med BBC nylig at Storbritannia har et avansert statlige militærlaboratorium, Porton Down, bare 11 km fra Salisbury hvor drapsforsøket fant sted.
En talsperson for den britiske regjeringen sier at de tidlig kunne slå fast at giften var novitjok, og at de kjenner til at Russland de siste tiårene har brukt mye ressurser på å videreutvikle forskjellige nervegifter i mindre mengder. Britene nevner også at russerne også tidligere har utført giftmord på avhoppede spioner. Sergei Skripal var dobbeltspion da han ble tatt, men ble senere utvekslet med russiske spioner som ble pågrepet i Storbritannia.
Storbritannia og flere andre land har utvist et stort antall russiske diplomater etter drapsforsøket. Russland har svart med å utvise like mange vestlige diplomater fra Moskva og St. Petersburg.

 

PRESSETALSKVINNE: Russisk UDs pressetalskvinne, Maria Zacharova, er stadig å se på de store Putin-vennlige TV-kanalene hvor hun latterliggjør britenes påstander om at russerne stod bak drapsforsøket med gift på far og datter Skripal. Foto: TV Russia/YouTubek

Talskvinnen for det russiske Utenriksdepartementet, Maria Zacharova, benekter stadig vekk at russerne står bak forsøkte på giftmordet i Salibury, England. Her er hun intervjuet på det svært populære 60 minutter på den svært Putin-vennlige tv-kanalen TV Russia. Foto: Skjermdump YouTube /TV Russia.

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.