MADURO VANT «VALGET» i VENEZUELA

KLASSISK DIKTATOR: Ifølge opposisjonen er sosialisten Nicolás Maduro nå i ferd med å bli en klassisk rød diktator. Foto: Wikipedia Commons.

Sittende president i Venezuela, sosialisten Nicolás Maduro, vant som forventet helgens presidentvalg. Valget er blitt sterkt kritisert og delvis boikottet. Venezuela tok dermed et skritt nærmere et klassisk diktatur, ifølge opposisjonen.

Maduro, som har ledet det  kriserammede sør-amerikanske landet  etter at Hugo Chavez døde i 2013, skal ifølge regimetro medier ha fått nærmere 68 prosent av stemmene, mens motkandidaten Henri Falcón oppnådde kun 21 prosent.

Falcón har krevd nyvalg og både EU, USA og flere av de søramerikanske landene har sterkt kritisert valget.

Venezuela er et oljerikt land som i mange tiår var et av de rikeste landene i Sør-Amerika. I dag rømmer daglig flere tusen folk landet på grunn av matmangel og mangel på de viktigste medisinene. Landet har også opplevd en voldsbølge de siste årene som har gjort Venezuela til et av de verdens farligste land. I dag samarbeider Venezuela tette med diktaturer som Cuba, Iran og Kina.

Nabolandene Columbia og Brasil er målet f0r de fleste som har råd til å rømme landet. I forbindelse med valget kom det til store demonstrasjoner i flere søramerikanske byer hvor det lever mange flyktninger.

– Fred og demokrati har vunnet, uttalte Maduro etter at han erklært at valget var vunnet. Da dørene til valglokalene stengte ved 18-tiden lokal tid, hadde bare drøye 32 prosent av velgerne avlagt stemme. Dermed  bestemte den sentrale valgkommisjonen at dørene skulle holdes åpne i noen timer ekstra. Det forsterker mistankene om at valget er rigget.

 – Vi anerkjenner ikke denne valgprosessen som gyldig eller sann. For oss er dette ikke noe valg. Vi må ha nye valg i Venezuela, uttalte Falcón under en pressekonferanse søndag kveld.

KANDIDAT: Opposisjonskandidaten Henri Falcón ledet på meningsmålingene, men tapte stort under presidentvalget i Venezuela. Opposisjonen mener valget var rigget. Foto: Wikipedia Commons

På meningsmålingene før valget ledet Falcon med 30 prosents oppslutning mot Maduros 20 prosent.

Mange beskyldte også sosialisten Maduro for å kjøpe stemmer. Reuters skriver at fattige innbyggere ble lovet både mat og penger hvis de kunne bevise at de hadde stemt ved valget. Det kunne de gjøre ved å skanne ID-papirene sine utenfor valglokalene etter at de hadde avgitt sin stemme.

Opposisjonskandidaten Falcón hevdet også at hans egne valgobservatører hadde blitt nektet adgang ved flere lokaler, og at enkelte av de hadde blitt banket opp av regimetro soldater.

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.