MONACO SATSER GRØNT: LUKSUSREISEMÅL VIL BLI KARBONNØYTRALT INNEN 2050

FYRSTEDØMME:”Green is the New Glam” er fyrstedømmet Monacos nye slagord. Lilleputtstaten skal både være luksuriøst og miljøbevisst. Foto: Visit Monaco

Turistmyndighetene i fyrstedømme Monaco har bestemt  seg for  å satse på en bærekraftig turistnæring. Med kampanjen «Green is the New Glam» vil de markere at de skal bli karbonnøytrale innen 2050. Monaco vil fjerne gapet mellom luksus og bærekraft.

Monaco har allerede ganske lenge prioritert å fjerne spriket mellom luksus og bærekraft. Eksempler på dette, kan være det svært vellykkede Monaco e-Rallye, det økologisk ansvarlige Grimaldi forum and Cultural Centre, og prosjektet knyttet til bevaring av marint liv, Monaco Blue Initiative, som årlig har deltagelse fra FN´s eksperter på bevaring av livet i havene, UNESCO, EU og mange andre.  “Green is the New Glam” kampanjen har til hensikt å bygge videre på disse forpliktelsene og bringe det helt til topps på fyrstedømmets agenda.

FORMEL1: Monacos årlige Monaco Grand Prix skal ikke legges ned. Men Monaco arrangerer også billøp med elektriske biler. Foto: Visit Monaco

Flere ulike målsettinger er definert for å oppnå dette, inkludert hovedmålet om å halvere utslippet av miljøgasser i forhold til nivået i 1990 innen 2030, og med mål om å være helt karbonnøytral innen 2050.

Myndighetene i Monaco har kunngjort en rekke mål og virkemidler for å sikre at fyrstedømmet oppnår målene om bærekraft. Dette omfatter etableringen av organet “Mission of Energy Transition”, som disponerer et fond som skal støtte grønne initiativ, med midler som skal hjelpe lokale virksomheter med å gå over til fornybar energi.

Som helt sentrale hjertesaker i kampanjen, er initiativene knyttet til Monaco´s turistindustri. Dette er en svært viktig sektor, med en omsetning på € 5,9 milliarder  pr. år – mer enn 6,2 prosent av fyrstedømmets nasjonalprodukt, og en sektor som tiltrekker seg over 355.000 besøkende årlig. Dette innebærer at endringer som gjøres hos sentrale partnere i denne sektoren vil være svært avgjørende for å bevare det lokale miljøet og bidra til å sikre fremtiden på vår planet.

Ett eksempel på det statlig finansierte Smart+ programmet, er den såkalte Smart Box, som har gitt mange hotellverter en enkel mulighet for å overvåke sitt strømforbruk, som sammen med en handlingsplan, hjelper dem til å spare energi i betydelig grad. Siden Smart Box ganske nylig ble installert ved Monte-Carlo Bay, har hotellet tilpasset over 800 lysarmaturer som gjør det mulig å spare tilsvarende en måneds energiforbruk i løpet av et år.

EKSKLUSIVT: Monaco er en ekslusivt reisedestinasjion som satser mst på pengesterke og spilleglade turister. Foto: Visit Monaco

Visit Monacos turistpartnere er fullt fokusert på aktiviteten for å oppnå bærekraft, både små og store virksomheter. Det familiedrevne L´Orangerie produserer velsmakende appelsinlikør basert på rester av appelsiner og skall fra hoteller og restauranter. Den Michelin-dekorerte restauranten Blue Bayved Monte-Carlo Bay Hotel, dyrker mange av sine råvarer i en utendørs kjøkkenhage som drives at “bybønder” organisert i Terre de Monaco.

Andre spennende og sentrale initiativ inkluderer den nylige installeringen av bikuber ved det 4-stjerners Novotel Monte-Carlo. Det ikoniske Fairmont Monte-Carlodrifter nå hele sitt system for sentralvarme og aircondition basert på fire varmepumper under bakken, en fornybar energikilde der varme utvinnes fra sjøvannet som omgir hotellet.

LARVOTTO : Bydelen La Larvotto ligger lengst øst i Monaco. Syklisten Thor Hushovd er en av de mange kjendisene som skal ha leilighet her. Foto: Wikipedia Commons

Både i områdene Monte-Carlo Beachog Monte-Carlo Bay,har hotellene oppnådd Green Globe sertifikater som en anerkjennelse av deres innsats for å skape en bærekraftig utvikling. I 2017, finansierte og organiserte Hotel Metropole Monte-Carloskogplanting i en åsside ved hotellet etter en rekke skogbranner. Gjennom hotellets eget program “my very own tree”, kan også hotellgjestene sponsre planting av nye trær i området. Med 366.000 turer daglig innen det 2,02 km2 store fyrstedømmet, har nye transportløsninger gjort det enklere for både lokalbefolkning og besøkende å redusere sine karbonavtrykk. 17 sykkelstasjoner, en bussbåt drevet med solenergi og et dusin hydrogendrevne busser er tilgjengelige. To Tesla-konvertible ladestasjoner innebærer at også de miljøorienterte bilistene fortsatt med stil kan oppleve gleden ved å kjøre de ikoniske veiene I Monaco med de mange hårnålsvingene,

– Vi er begeistrert over å kunne presentere Green is the New Glam kampanjen”, kommenterte pressesjef Corinne Kiabski ved Visit Monaco. 

– Monaco er uten tvil en av verdens mest ikoniske reisemål, og vi gleder oss til å presentere de besøkende for en side ved fyrstedømmet som de kanskje ikke tidligere er kjent med; en foretrukket destinasjon for de miljøbevisste reisende som også er opptatt av positive konsekvenser av sitt besøk når de reiser tilbake, sier Corinne Kiabski.

NEST MINST: Fyrstedømmet Monaco er verdens nest minste land målt i areal. Bare Vatikanstaten er mindre.

Leave a Reply

Your email address will not be published.