REKORDMANGE FÅR NORSK STATSBORGERSKAP

IKKE POPULÆRT: Ca. 3000 personer kunne bytte ut det eritreiske passet med kamel på forsiden med et rødt nosk pass i 2017.

Aldri tidligere har så mange fått norsk statsborgerskap som i 2017. Hele 21.600 kan nå slå i bordet med et norsk pass og dermed dra på ferie til landene de har flyktet fra. Hele 80 prosent av de som fikk norsk statsborgerskap, kom fra land utenfor Europa.

Dette er tall fra Statistiske sentralbyrå som viser den voldsomme veksten i utdelingen av norske statsborgerskap. Rekord fra 2017 er 

hele 7.900 flere enn fra året før.

3000 personer med eritreiske statsborgerskap fikk norsk statsborgerskap i fjor, og sørger for at Eritrea er det landet som sørger for flest nye «nordmenn». 

De mange migrantene og flyktningene fra Somalia og Eritrea har gjort at det nå er kommersielt grunnlag for rute mellom  Oslo og Etiopias hovedstad Addis Abeba fire ganger i uken med store Dreamliner-fly fra Ethiopian Airlines. Fra Addis Abeba er det kun kort vei både til Eritrea og Somalia. Fra Addis Abeba går det åtte fly daglig til Eritreas hovedstad Asmara.

Eritrea styres av Peoples Front to Democracy and Justice (PFDJ) som er etterkommerne etter den marxist-leninistiske geriljabevegelsen EPLF (Eritrean People’s Liberation Front).

Flere norske regjeringer gav  – via Kirkens Nødhjelp – stor bistand til Eritrean People´s Liberation Front som var den humanitære armeen til EPLF.  Så Norge var med på å bygge opp et regime i Eritrea som i dag sørger for at hundretusener av eritreere velger å dra til Tyskland, Sveits, Sverige, Norge og andre vestlige land.

På listen over tidligere hjemland kommer også Somalia, Thailand, Filippinene, Afghanistan og Irak høy opp.

– Økningen på vel 7.900 i 2017 er den største vi så langt har sett fra et år til det neste. Prosentvis var økningen i 2005 på tilsvarende nivå, men det absolutte tallet, 4.500, var lavere, sier rådgiver Ghazala Naz i SSB til NRK.

STØRST: Eritreere er også den største flyktningegruppen i Sveits, og enkelte medier der stille spørsmål om hvorfor eritreere ikke kan bo i landet de elsker å feriere i.

Mens det er hovedsakelig kvinner som kommer fra Thailand og Ukraina. Mens de fra land som Sudan og Syria er menn som dominere på statistikken.

Hovedregelen er at man skal ha hatt syv års lovlig opphold i Norge før man kan få norsk statsborgerskap.

De siste 10 årene har 136.700 utlendinger fått norsk statsborgerskap.

tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.