“BALCONING” KREVER NYE DØDSOFRE

 

BALCONING: Fenomenet kalles balconing og krever stadig nye dødsdfall på typiske partydestinasjoner langs Middelhavet. Foto. Faksimile fra Bild.de

Fenomenet kalles  balconing og går ut på å hoppe fra hotellbalkong  til naboens balkong eller hoppe fra balkongen og ned i hotellets svømmebasseng. Balconing er spesielt populært blant unge briter og allerede hittill i år har 11 mennesker falt fra store høyder bare på Mallorca – åtte av ulykkene endte i døden ifølge tall som tyske Bild har fått tak i.

Balconing skjer på alle de typiske partydestinasjonene som Magaluf sørvest på Mallorca, Ayia Napa på Kypros, Kos i Hellas og Golden Sands i Bulgaria.

I forrige uke falt en 18-år gammel brite flere etasjer og ned i betongen under sin balkong da han skulle klatre bortover balkongrekken på Mallorca. Først dagen etterpå ble den døde kroppen oppdaget.

Det er hovedsakelig briter som rammes. 

Noen forklarer det med de mange all-inclusive tilbudene på alkohol og de rause  happy-hour tilbudene. Hjemme i Storbritannia stenger de fleste barene kl. 01 og prisene på alkohol er minst dobbelt så dyrt som på de typiske partydestinasjonene langs Middelhavet.

MAGALUF: Magaluf vest for Palma-bukten har et rykte som partydestinasjon i juli og august. Foto: Morten Aasbø/Essensielt

Turistmyndighetene på Mallorca, og i kommunen Calvia hvor Magaluf ligger, har tatt opp problemet med representanter for det britiske konsulatet på ferieøya. Det er allerede innført strengere alkoholregler som gjør det forbudt å selge alkohol i supermarkeder mellom midnatt og kl. 08 neste morgen. Folk som blir observert klatrende fra balkong til balkong  eller hopper fra balkong til basseng – risikerer en bot på 1500 euro.

Britiske myndigheter har hatt kampanjer rettet mot ungdom mot overdreven alkoholkonsum under ferie.

En studie gjort på et av sykehusene i Palma viser at 61 prosent av alle som bringes inn etter fall fra balkong er briter, 98 prosent er menn og gjennomsnittsalderen er 24 år. Hele 96 prosent av ofrene er påvirket av alkohol og 37 prosent av ofrene er også påvirket av narkotika – ofte i kombinasjon med alkohol.

Magaluf –som domineres av briter – har en røff dopscene hvor syntetiske stoffer er utbredt. I  motsetning til på andre siden av Palma-bukten – i Playa de Palma – hvor tyskerne dominerer. Her går det mest i marihuana og kokain. 

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.