PEPSI KJØPER ISRAELSKE  SODASTREAM FOR 27 MILLIARDER

SUKSESS: Sodastreams maskiner er blitt en internasjonal suksess – også i Norge. Foto: Essensielt

Selskapet Pepsico, som eier varemerker som Pesi og 7up, har kjøpt den israelske produsenten av kullsyremaskiner Sodastream. Pesico kjøper til en aksjepris av 144 dollar – noe som gjør at de verdsetter det israelske selskapet til hele 3,2 milliarder dollar eller ca. 27 milliarder kroner.

Den israelske produsenten av maskiner til å lage brus og kullsyreholdig vann hjemme, har blitt en stor suksess verden over. Oppkjøpet vil gi Pepsico mulighet til å nå forbrukerne også hjemme – og ikke bare i butikkene.

Bruskonsumet i viktige land som USA har gått ned de siste årene, samtidig som Pesi har mistet markedsandeler til hovedkonkurrenten Coca-Cola.

Konseptet til Sodastrem er å bruke vanlig tappekranvann til å lage karbondioksidholdig vann. Du kan også kjøpe tilsetninger med brusmak.

Sodastream har spilt på miljøkonseptet i sin markedsføring, ettersom brusen eller det kullsyreholdige vannet ikke krever unødvendige flasker som må transporteres til butikker og videre hjem til kundene. Det betyr mindre forurensing av tomme plastflasker i naturen.

I Norge selges Sodastream blant annet hos Elkjøp og Lefdal. Nyheten sist høst om at Sodastream har greid å gjøre «vann til vin» ved hjelp av en mirakelsirup, sendte aksjekursen videre opp. Vinen kan produseres ved hjelp av de vanlige Sodastream-maskinen til rundt 400 kr.  Blidtester skal ha vært svært positive til vinen som holder rundt 10 prosent alkoholnivå.

SCARLETT: Filmstjernen Scarlett Johansson er brukt for å markedsføre israelske Sodastream i USA. Foto: Sodastrem

Israelske Sodastream har vært utsatt for boikottaksjoner fra fagforeninger på venstresiden fordi deres produksjonslokaler lå på omstridte Vestbredden. Selv om Sodastream var en mønsterbedrift som betalte sine palestinske arbeidere to-tre ganger mer enn palestinske arbeidsgivere , valgte Sodastrem å flytte bedriften fra Maale Adumin til den lille byen Lehavim i Negev-ørkenen sør i Israel. Et 70-talls av de palestinske arbeiderne fikk følge med til Lehavim.

Sodastream ble i USA markedsført av filmstjernen og Israel-vennen  Scarlett Johansson med dansk far og polsk-jødisk mor.

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.