SEPARATISTLEDER DREPT I DONETSK

Lederen for de russiskstøttede seperatistene i det østlige Ukraina,  Alexander Zakharchenkoble,  ble drept i en eksplosjon i en kafe i byen Donetsk fredag. Russerne anklager Ukraina for drapet på Zakharchenko, noe regjeringen i Kiev avviser på det sterkeste.

DREPT: Opprørslederen Alexander Zakharchenkoble døde i et attentat sist fredag i byen Donetsk.Foto: Twitter

De mener drapet kan forklares med interne stridigheter blant opprørslederne. I en uttalelse fra ledelsen i den selverklærte Folkerepublikken Donetsk heter det at Zakharchenko ble  så alvorlig skadet i attentatet at livet hans ikke kunne reddes.

Alexander Zakharchenko har ledet separatistbevegelsen øst i Ukraina siden de erklært seg som en selvstendig folkerepublikk i 2014.

Det skjedde like etter at  væpnet opprørere – støtet av vestlige land – kom til makten i Kiev i 2014.

En representant for det russiske utenriksdepartementet, Maria Zakarova,  var raskt ute og erklært at alt tyder på at det var myndighetene i Kiev som stod bak drapet på Zakharchenko.  Zakharchenkos død viser at Kiev er fast bestemt på å utføre en blodig kamp og har forlengst avsluttet sin tidligere løfte om  å søke å finne en fredelig løsing, sa Zakarova til den Putin-vennlige TV-kanalen Rossiya24. En talskvinne for Ukrainas sikkerhetstyrker, Yelena Gitlyanskaya, avviser anklagene fra Moskva. – Ifølge den ionformasjonen vi sitter inne med var drapet i Donetsk et resultat av langvarige indre stridigheter som har pågått mellom  terroristene og deres russiske støttespillere, sa Gitlyanskaya.  

Zakharchenko ble 42 år gammel. Han var utdannet elektriker i kullgruveindustrien.  Han har vært lederen for utbryterrepublikken siden 2014, og mange mener han ble håndplukket av Russland.  Det har vært mye indre stridigheter blant separatistene i det østlige Ukraina. Ofte har stridighetene utløst voldelige angrep. Flere tidligere toppledere i separatistbevegelsen har flyktet fra  området. De hevder at de er blitt truet på livet at sine tidligere venner.

DØD: Arsney Pavloc – alias Motorola – er en av flere tidligere opprørsledere som er drept de siste årene. Foto: Youtube

Fem tidligere opprørslederen har tidligere mistet livet under mystiske omstendigheter som ikke har hatt noe med kampene mellom de de ukrainske regjeringsstyrkene og opprørsstyrkene. Det meste kjent tidligere tilfelle er drapene på Arseny Pavlov – som gikk under krisgnavnet «Motorola» og Mikhail Tolstykh – kjent som «Givi». De ble drept i henholdsvis 2016 og 2017. Også da beskyldte Moskva og Kiev hverandre for å stå bak drapene.

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.