KALDFRONT MELLOM PAKISTAN OG USA

PAKISTANSK: USA har tilført det pakistanske militæret milliarder av dollar de siste 15 årene. Nå er amerikanerne  misfornøyde med hva de får tilbake, og kutter 300 millioner dollar i sin årlige støtte til Pakistan. Foto: Wikipedia Comm0ns

Forholdet mellom USA og Pakistan er dårligere enn på lenge, og USA har bestemt seg for å reduserer den årlige militære bistanden til Pakistan med 300 millioner dollar. USA mener Pakistan ikke lenger støtter USAs strategi i Sørøst-Asia.

Pentagon er svært lite fornøy med at Pakistan tolererer Taliban-baser i de nordvestlige delene av  Pakistan.

Pentagon frøs i begynnelse av  årets sin militære bistand på ca. to milliarder dollar. 

Nå har de bestemt seg for å  reduserer summen med 300 millioner dollar i året.

– Vi fortsetter med å presse Pakistan slik at de angriper samtlige terrorgrupper som har tilhold i deres land, sier oberstløyntnat Kone Faulkner vi Pentagon, ifølge amerikanske medier.

FOLKERIK: Pakistan er etter Indonesia verdens mest folkerike muslimske land, og har i flere tiår vært en nær alliert av USA. Her besøke president Georg W. Bush sin kollega Pervez Mushrraf i 2009 og gav han ros for sin støtte i kampen mot Taliban. Foto: Wikipedia Commons

Det har helt siden Obamas tid vært en konflikt mellom USA og Pakistan fordi Pakistan  tillater at en av de sterkeste Taliban-grupperingene, Haqqani-nettverket, har baser i Pakistan. Også regjeringen i Kabul er svært kritiske til at Pakistan ikke gjør noen med disse grupperingene som stadig angriper Afghanistan.

Under Obamas presidenttid ble det beordret droneangrep på disse Taliban-basene i Pakistan – uten at Obama varslet Pakistan.

Også Trump er veldig irritert over at Pakistan tar så lettvint på Taliban-gruppene som holder til på pakistansk side av grensen.

USA har gitt 33 milliarder dollar i militær bistand til Pakistan  de siste 15 årene.

«De har ikke gitt oss annet enn løgn og svik» skrev Trump om Pakistan i en av sine mange Twitter-meldinger tidligere i år.

Det anstrengte forholdet mellom USA og Pakistan er ikke blitt noe bedre etter at den pakistanske populisten Imran Khan nylig ble valgt til statsminister i det muslimske landet. 

INGEN USA-VENN:Pakistans nye statsminister, Imran Khan,  er ingen USA-venn.

Den tidligere cricketstjernen har alltid vært  kjent for sin anti-amerikanske holdninger. Han tilhører  pashtoene – samme folkegruppe som de aller fleste taliban-toppene også tilhører. Og Khan har gjort det klart at han  ikke vil ha en tøffere linje overfor Talibanen enn sin forgjenger som statsminister. Hans dårlige skjulte sympati for Taliban-grupper har gjort at hans fiender allerede har begynt å kalle han for Taliban Khan. 

Khan hentet mye av sin støtte hos religiøse grupper samt armeen under årets valg som krevde minst 200 dødsofre.

STØTTET: Pakistan  lot forgjengerne til Taliban – Mujahedin–  trene i de pakistansk-afghanske grensestrøkene på slutten av 1980-tallet mens de sloss mot sovjetiske styrker. Foto: Morten Aasbø 

USA er svært avhengige av Pakistan etter som de frakter det meste av sitt krigsmateriell til Afghanistan via landeveien gjennom Pakistan.

USA har også konstatert at Kina har fått stor innflytelse i Pakistan de siste årene. Kineserne har bygd veier og havner for store summer i sitt naboland i vest.

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.