EGYPT ER TILBAKE I CHARTERKATALOGENE

 

TILBAKE: Egyptiske Hurghadha er tilbake i charterkatalogene. Bdåe Apollo og  Amisol flyr til badebyen ved Rødehavet i vinter. Foto: Wikipedia Commons

Egypt er tilbake i charterkatalogene kommende vinter. Både Apollo og Amisol har Egypt i sitt vinterprogram. Apollo prøver seg med badestedet Hurghada, mens Amisol har både Hurghada , badestedet Sharm el–Sheik ved innseilingen til Aqababukten samt rundturer i landet som opplevde en sterk nedgang i turismen etter revolusjonen i 2011 og påfølgende terrorangrep. 

På Utenriksdepartementets landsider advares det fortsatt mot terrorangrep i deler av landet, men begge Egypts store badesteder regnes nå som trygge.

I fjor hadde Egypt en turistvekst på 50 prosent og registrerte over fem millioner besøkende. Det er riktignok langt under rekordbesøket fra 2010 da hele 14 millioner internasjonale turister 

besøkte Egypt.

Den mest dramatiske terrorhandlingen i Egypt skjedde i oktober 2015 da et russisk charterfly fra selskapet Metrojet eksploderte over Sinaihalvøya. Flyet var på vei fra Sharmel-Sheikh til St.Petersburg med hovedsakelig russiske turister. Ingen av de 224 passasjerene og mannskapet overlevde ulykken med Airbus A-321-flyet. Russiske etterforskere konkluderte med at en bombe var bragt om bord i flyet. Terroristorganisasjonen Islamske Staten (IS)  tok på seg ansvaret for  ugjerningen.

Også Egypts president, Abdel Fattah el-Sisi, innrømmet i februar 2016 at ulykken etter all sannsynlighet skyldes at en bombe var blitt plassert om bord i flyet. Presidenten hadde først gått ut og sagt at terror trolig ikke lå bak ulykken.

Reuter meldte i februar 2016 at en mekanikere ansatt på flyplassen var pågrepet.Han skal ha mottatt en bombe fra en fetter som var medlem av IS.To egyptiske politimenn og en stuer ble mistenkt for å ha hjulpet mekanikeren med å få plassert bomben på det russiske charterflyet.

NORDMENN:Flyplassen utenfor Sharm el-Sheikh får i vinter igjen besøk av norske charterturister. Foto: Wikipedia Commons

Sikkerheten på egyptiske flyplasser skal ha blitt sterkt oppgradert etter hendelsen.

Sharm el-Sheikh ble bygd opp som feriested av israelerne etter at de erobret stedet under Seksdagerskrigen. Da fredsavtalen mellom Israel og Egypt kom på plass, trakk Israel seg ut av Sinai og overlot stedet til egypterne. 

Byen er i dag strengt bevoktet, og for å besøke stedet må egypterne jobbe der eller ha fast bolig i byen.

Hurghada ligger på andre siden av Rødehavet, og er Egypts tredje største by langs Rødehavet. Hurghada er – i likhet med Sharm el-Sheikh – spesielt kjent for sine flotte muligheter for sports-og fritidsdykkere.

Apollo og Amisol benytter SAS-fly til Hurghada, mens Amisol flyr med Norwegian til Sharm el-Sheik.

Svenske TUI og Ving har denne vinteren reiser til Hurghada i Egypt, mens deres norske søsterselskaper foreløpig avventer situasjonen.

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.