NIKE-KAMPANJE SPLITTER AMERIKANERNE

OMSTRIDT: Nikes bruk av den kontroverssielle idrettshelten Colin Kaepernick har skapt strid i USA. Nå er det mange som vil boikotte sportstøy-giganten. Foto: Skjermdump Twitter

Amerikanere  på den politiske høyresiden har startet en boikottkampanje mot kles-og skogiganten Nike. Det er Nikes bruk av den kontroversielle  idrettsstjernen Colin Kaeprnick som har fått mange amerikanere til å ikke kjøpe Nike-produkter. Kaeprnicks ble verdenskjent da han for to år siden nektet å stå og vise respekt for det amerikanske flagget under avspillingen nasjonalsangen før kampene i NFL. Den 30 år gamle stjernen protesterte mot det han kalte «undertrykking av svarte mennesker» i dagens USA.

Han valgte å forlate sin klubb, San Francisco 49ers, etter årets sesong, men han har ikke greid å få seg en ny kontrakt. Hans stjernestastus var nedadgående før han begynte å protestere, mens hans politiske markeringer har heller ikke blitt godt mottatt av klubbene og de andre spillerne i National Football League (NFL).¨

Nike har startet å bruke Kaepernic i sin ferske jubileumskampanje. Giganten fyller 30 år i år.

Nike har begynt å bruke reklame i sosiale medier. På bildet av stjernen står det «Believe in something, even if it means sacrificing everything» (Tro på noe. Selv om det betyr å ofre alt»  sammen med det velkjente slagordet «Just Do it».

På Twitter og andre sosiale medier har folk begynt å legge ut bilder av Nike-sko som brenner.#JustBurnit og #BoycottNike er blitt velbrukte.

Nike har planer om å lage sko og sportstøy med Kaepernics navn , og hvis den kampanjen går bra kan spilleren tjene store summer – trolig langt mer enn de best betalte spillerne i NFL har i lønn fra sine klubber.

Mange i USA kan ha sympati for Kaepernick, men det faktum at hans protest oppfattes  som motstand mot nasjonalsangen og det amerikanske flagget, er tungt å svelge for mange patriotiske amerikanere.

BRENNER:På Twitter og andre sosiale medier er det lagt ut bioder steder er det bilder av amerikanere som brenner sine Nike-produkter. Foto: Skjermdump Twitter

Også Donald Trump har kritisert Kaepernick og de andre spillerne som har støttet ham.  Trump har bedt de spillerne om å holde seg i garderoben når den tradisjonen med å avspille nasjonalsangen skal gjennomføres.

NFL har i dag innført en regel som sier at klubbene kan bli bøtlagt hvis deres spilleren kneler i stedet for å stå oppreist når nasjonalsangen spilles. 

Nike-aksjen falt kraftig og endte ned 2,98 prosent i går. Aksjen var den store Dow-taperen. 

Nike har sitt hovedkontor i Oregon i USA. Selskapet har vært utsatt for sterk kritikk ved at de lar mindreårige  jobbe for luselønn i sine fabrikker i land som Kambodsja og Pakistan. En BBC-dokumentar fra 2001, viste en gruppe jenter i Kambodsja som ofte jobbet 16 timer i døgnet syv dager i uken.

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.