PST: “SANNSYNLIG” AT SANDBERGS TELEFON HAR GITT FREMMEDE LANDS E-TJENESTER INFORMASJON

PST mener det er «sannsynlig» at Per Sandbergs brudd på sikkerhetsrutiner under sin Iran-reise har gitt fremmede e-tjenester informasjon. Det går frem av et brev  til Stortinget, kan Aftenposten fortelle.

IRAN-REISE: Per Sandbergs jobbtelefon er “sannsynligvis” utnyttet av andre landas e-tjenester under Sandberg og Bahareh Letnes reiser til Iran, mener PST. Det går frem av et brev Statsministerens kontor  har sendt Stortinget. Foto: Instagram

– PST vurderer at en norsk statsråd er et høyverdig etterretningsmål for både Iran og Kina. Ut ifra dette er det sannsynlig at sikkerhetsbruddene har gjort informasjon tilgjengelig for uautoriserte aktører, skriver statsminister Erna Solberg (H) i et svar til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Det ar i august at Per Sandberg trakk seg som fiskeriminister etter at det ble kjent at han brøt instruksen og tok med seg sin jobbetelefon på en privat feriereise til Iran.

Det er også blitt kjent at Sandberg tok med seg samme mobiltelefon på en reise til Kina,

I svaret til Stortinet kommer det også fram at PST legger til grunn at både i Iran og i Kina vil all kommunikasjon til og fra en mobiltelefon kunne bli avlyttet uten at brukeren har mulighet til å oppdage det. 

I tillegg til at selve kommunikasjonen til og fra telefonen enkelt kan avlyttes av det besøkte landets myndigheter, kan telefonen kompromitteres slik at innholdet og all lagret data på telefonen blir eksponert.

Leave a Reply

Your email address will not be published.