Airbus 319 fra Air Malta fikk «meslinger»

“MESLINGER”: Slik så det ut i 2004 da Air Malta fikk en “bird strike”. Foto: Faksimile Malta Today

En Airbus A319 maskin fra Air Malta fikk et ublidt møte med en stærflokk under avgang på den internasjonale flyplassen på Middelhavsøya i går. Pilotene greide å stoppe flyet 2100 meter nede på rullebanen.

Hendelsen skjedde da Airbus 319 flyet skulle ta av til London Heathrow. Flyet rammet en fugleflokk like før  det skulle «rotere», men pilotene greide å reduserer hastigheten slik at flyet stoppet i enden av rullebanen.

Etter inspeksjon fra nødetater kunne flyte taxe tilbake til terminalen, hvor det ble konstatert at flykroppen ikke var skadet. Etter en grundig vask, kunne flyet ta av igjen – ca. fire timer forsinket.

Flyplassen fikk i 2016 en kraftig bot for manglende tiltak for å jage vekk en fugleflokk i 2004 da også et fly fra Air Malta opplevde en «bird strike». Boten ble på en sum tilsvarende 2,5 milli0ner kroner etter at Air Malta fikk store utgifter til reparasjon etter det ublide møtet med en fugleflokken. Retten mente Maltas internasjonale flyplass hadde et manglende beredskap for å skremme bort fugleflokker.

Kollisjon mellom fugleflokker og fly går som regel bra. Men det er vanlig å foreta en sikkerhetslanding  etter  slike hendelser. 

I 2009 gikk det galt da et US Airways fly på vei fra La Guardia-flyplassen i New York  møtte en flokk med kanadagjess. Flokken ødela begge flyets motorer, og kaptein Chesley «Sully» Sullenberg så seg nødt til å nødlande i Hudson-elven. Som ved et mirakel overlevde samtlige om bord nødlandingen. Sullenberg ble folkehelt, selv om  mange flyeksperter – godt støttet av flere simulatorforsøk – mente han skulle  ha greid å vende tilbake til La Guardia-flyplassen.

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.