300 HAMAS-RAKETTER MOT ISRAEL

BUSS: En israelsk buss ble truffet av en palestinsk rakett fra Gaza. Bussen hadde ingen passasjerer da den ble truffet. Sjåføren overlevde. Bussen hadde satt av soldater. Foto: IDF

Hamas har avfyrt mer enn 300 raketter mot det sørlige Israel i løpet av mandagen – den mest intense angrepsbølgen i løpet av en 24 timers periode noensinne. Et 30-tall sivile israelere skal være såret. Israel har angrepet Hamas-mål inne på Gazastripen – blant annet skal den Hamas-kontrollerte TV-stasjonen Al-Aqsa være truffet truffet. Eskaleringen av konflikten skyldes trolig en delvis mislykket israelsk kommandoaksjon natt til mandag hvor en ledende terrorist skulle pågripes.

EILAT (Essensielt). Rakettene til Hamas har fått stadig større rekkevidde, men de er lite presise og avfyres i håp om at de skal treffe boliger og andre sivile mål. Flytrafikken går som normalt. 

Selv kom vi med et sent sent nattfly fra ungarske WizzAir fra Riga og landet på Ovda-fyplassen i Negev-ørkenen 60 km nord for Eilat helt sør i Israel mandag morgen. Alt virket som normalt og flyet holdt en normalt overflyvningsrute over Tel Aviv, nedover Vestbredden og ned mot Ovda-flyplaassen .

IDF-TWITTER: Det israelske forsvaret (IDF) har vært aktive på Twitter etter de mange Hamas-akettene mandag.

Rekordmange europeiske lavkostselskaper har nå begynt å fly på Israel – både Ben Gurion-flyplassen mellom Tel Vviv og Jerusalem samt Ovda-flyplassen en times bussreise nord for feriebyen Eilat i sør.

Også den intense innenrikstrafikken mellom Tel Avivs to flyplasser og Eilat så ut til å gå som normalt mandag kveld.

Palestinerne hevder denne gang at det var en militæraksjon fra en israelsk spesialkommando som utløste de mange rakettene over Israel. En israelsk gruppe spesialagenter tok seg sent søndag kveld inn på Gazastripen med det mål å pågripe den kjente terroristlederen Nour al-Baraka. Han har vært  sentral i byggingen av terrortunellene inn i Israel. al-Baraka skal også stå bak en rekke terroraksjoner.

Noe gikk galt under aksjonen. Den israelske kommandogruppen, som kom inn på Gazastripen i en sivil bil, skal ha blitt oppdaget og det kom til skuddveksling. Al Baraka ble drept – sammen med en 41 år gammel offiser i den israelske kommandogruppen. 

Resten av gruppen greide å ta seg ut ved hjelp av assistanse fra både luften og fra bakken. Kommandogruppens utbrente bil (den ble trolig ødelagt av israelerne selv) ble etterlatt og avbilde i palestinske medier mandag.

KOMMANDOGRUPPE: En israelsk kommandogruppe kom i kamp inne på Gazastripen natt til søndag. Bildet av den utbrente bilen (som trolig ble ødelagt av israelerne selv) ble mye benyttet i palestinske medier mandag..

Den venstreradikale israelske avisen Haaretz melder at minst syv Hamas-folk ble drept under skuddvekslingen med den israelske kommandogruppen. Navnet på den døde israelske spesialagenten er ikke blitt offentliggjort, av sikkerhetsgrunner, men han ble gravlagt mandag ettermiddag et sted nord i Israel. Det delvis mislykkede kommandoangrepet skjedde ved Khan Yunis på Gazastripen. 

Israel har i dag overført flere  av sine mobile enheter av luftvernsystemet (Iron Dome) til  det sørlige Israel samt forsterket det militære nærværet langs Gaza. Det effektive Iron Dome-systemene er svært kostbare i bruk, og benyttes kun når rakettene er på vei mot bebygde områder.

Statsminister Benjamin Netanyahu har avbrutt et pågående statsbesøk i Frankrike og er mandag tilbake i Israel hvor han sitter i møter sammen med ledende militære og forsvarsminister Avigdor Liberman.

DIREKTE: Alle de store israelske TV-stsjonen sendte direkte fra nedslagsfeltene til de mange Hamas-rakettene mandag.

De store israelske TV-kanalene har i løpet av dagen hatt direktesendinger fra den eskalerte konflikten mellom Israel og  Hamas-regimet.

Dagens voldsomme rakettangrep og israelske gjengjeldelser kommer etter en periode med relativt ro på Gazastripen. Den siste tiden er det blitt ført samtaler om en langvarig fredsavtale.

Nylig ble også en stor pengesum fra Qatar overlevert til Hamas-ansatte som ikke har fått lønn på lang tid – pengene ble overlevert med Israels stilltiende  godkjennelse. 

Det er ventet at flere israelske skoler i nærheten av Gaza vil holde stengt tirsdag.

NORMALT: Få turister i Eilat lot seg merke av den skjerpende konflikten litt lenger nord i Israel. Foto: Morten Aasbø/Essensielt

Mandag kveld melder flere israelske medier at israelerne sender flere tunge stridsvogner på trailerer sørover til områdene nærmest Gaza.

Innbyggerne i Beersheba, Ashdod og Ashkelon er blitt bedt om å holde seg i nærhetene av bombesikre tilfluktsrom. Et bolighus sør i Ashkelon skal ha blitt direkte truffet av en rakett ved midnatt natt til tirsdag.

NORMALT: Ved flyplassen i Eilat gikk trafikken til og fra Tel Aviv tilsynelatende normalt mandag kveld. Foto: Morten Aasbø/Essensielt

I mens morer turistene seg i Eilat som det skulle være en vanlig kveld i den populære turistbyen. November er det mest internasjonale turister her. 

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.