LIBERMAN AVGÅR ETTER VÅPENHVILEN

AVGÅR: Den Moldova-fødte israelske forsvarsministeren Avigdor Liberman trekker seg fra Netanyahus koalisjonsregkeringen på grunn av våpenhvilen inngått med Hamas. Foto: Wikipedia Commons

EILAT (Essensielt): Forsvarsminister Avigdor Libermans avgang som Israels forsvarsminister i dag kan føre til at det planlagte valget i november neste år kan bli fremskyndet. Libermann trakk seg fra stilling mindre enn 24 timer etter at Israel og Hamas inngikk en våpenhvile fremforhandlet av Egypt. Liberman mener Israels sikkerhet på lang sikt vil bli svekket ved at landet nå «kapitulerer for terror» som han kaller det.

Over 400 raketter ble mandag og tirsdag skutt ut fra Gazastripen av Hamas og andre terrorgrupper som Hamas tillater på Gaza.

En person ble drept og flere alvorlig skadet i Israel og det ble gjort store materielle skader av raketter som traff bebyggelser. Israel måtte bruke sitt avanserte og svært kostbare  luftvernsystemet Iron Dome ca. 100 ganger. 

Israel svarte også med å la jagerfly og stridsvogner bombe utskytningsteder for raketter og den Hamas-kontrollerte  fjernsynsstasjon Al-Aqsa. Palestinske medier hevder syv personer ble drept.

Libermans parti, det sekulære nasjonalistpartiet Yisrael Beytenu, ligger til høyre for statsminister Benjamin Netanyahus Likud, og Liberman slåss om velger på høyresiden med det mer religiøse nasjonalistpartiet Det jødisk hjem ledet av til Naftali Bennet,  som i dag har stillingen som undervisningsminister. Også Bennet var mot våpenhvilen, men velger å bli i regjeringen ledet av Netanyahu. Koalisasjonen  har fortsatt har et lite flertall i nasjonalforsamlingen Knesset. 

BLIR SITTENDE: Naftali Bennet fra partiet Det jødiske hjem kjemper om de samme velgerne som Avigdor Liberman. Men han velger å bli værende som undervisningsminister. Foto: Wikipedia Commons

Liberman henter mange av sine velgere fra russere som kom til Israel etter sammenbruddet av Sovjetunionen tidlig på 1990-tallet.

Liberman var også motstander av at Israel godkjente at Qatar fraktet inn nærmere 100 millioner kroner i cash som skal gå til lønninger til Hamas-ansatte som har gått uten lønn i flere måneder. Qatar, som er et av de lfå araberlandene som åpenlyst støtter Hamas, har også lovet mer penger til terroristbevegelsen som har kontrollert Gaza siden 2007.

Avigdor Liberman, som er født i den gamle sovjetrepublikken Moldova, har også vært i konflikt med Netanyahu tidligere. Han gikk blant annet til valg med løfte om å innføre dødsstraff for terrorister. Han har hele tiden tatt til orde for en hardere linje overfor Hamas. Han fikk heller ikke sin vilje igjennom da det var snakk om å rive en beduinbebyggelse som var etablert uten myndighetenes godkjenning på Vestbredden.

Netanyahus godkjennelse av våpenhvilen med Hamas og sine undersåtter på Gaza, er ikke populær i Israel. Det var store markeringer med brenning av bildekk på flere steder i Israel i går. Netanyahu forsvarte sin avgjørelse med at det  ligger militære strategier bak avgjørelsen som det er vanskelig å gå ut med til nasjonen i dag.

Gårsdagens våpenhvile vil på kort sikt kanskje svekke Netanyahu som Israels «Mr. Security», men Netanyahu ligger svært godt an på meningsmålingene. 

I 2014 døde 70 israelere under krigen «Operation Protective Edge» – en krig som varte i 50 dager. Også da var våpenhvilen mislikt av det store flertallet, men Netanyahu vant allikevel valget et halvt år senere. 

Netanyahu er nå på god vei til å bli den israelske statsministeren som har tjenestegjort lengst.

Libermans avgang betyr at Netanyahu nå innehar både jobben som utenriksminister, forsvarsminister og helseminister ved siden av å lede regjeringen.

– Lederskap er i disse tider ikke å gå for de enkle løsninger. Lederskap er å gjøre de riktige tingene, selv om det er vanskelig, uttalte han under en seremoni i dag til minne om Israels første statsminister David Ben-Gurion.

Under sin tale understreket han også at han har stor forståelse for innbyggerne i byen like øst og nord for Gazastripen som i flere år har måtte tåle mange døgn og timer i tilfluktsrom når Hamas skyter ut sine raketter som stadig blir mer avanserte og langtrekkende raketter..

 – Jeg hører stemmene til beboerne i sør. De trenger like inn i hjertet mitt og de betyr mye for meg. Men jeg har sittet sammen med de øverste militære lederne , og vi ser et bilde av hvordan vi skal forsvare Israels sikkerhet– et bilde som jeg i dag dessverre ikke kan dele med  mine landsmenn, sa han blant annet.

MANGE VERV:Benjamin Netanyahu blir nå både forsvarsminister, utenriksminister og helseminister ved siden av jobben som statsminister.

Benjamin Netanyahu har korrupssjonsanklager henger over seg, og er ikke spesielt likt som person blant israelere flest. Men han vinner valg etter valg. Israelere ser ingen andre kandidater som kan erstatte ham. Libermans avgang og ønske om å markere seg som en tøffing, vil trolig ikke påvirke Netanyahus oppslutning i det kommende valget.

Israelske skoler og næringsvirksomhet i byene i nærheten av Gaza er nå åpne igjen og dagliglivet går som normalt. 

På Gazastripen var det store demonstrasjoner i går hvor folket feiret det Hamas kalte «en seier over Israel. I dag ser Hamas på Libermans avgang som en ytterligere seier for Hamas.

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.