STORSEIER TIL ZELENSKY

MANGE NYE: Det ukrainske parlamentet, Verkhovna Rada, kommer til å få mange nye parlamentarikere etter at de tradisjonelle partiene fikk minimal oppslutning ved valget søndag. Foto: MORTEN AASBØ

Partiet til presidenten Volodymyr Zelensky i Ukraina ser ut til å gå mot en solid seier i søndagens parlamentsvalg. Ved midnatt ligger hans parti an til å få drøye 44 prosent av stemmene.
Dermed vil den ukrainske nasjonalforsamling nærmest bli skiftet ut og fylt med nye parlamentarikere. Zelensky er skeptisk til å gå i koalisjon med det han kaller «gamle politikere».

KYIV (Essensielt): Zelensky, som har en bakgrunn som komiker og TV-stjerne i en av Ukrainas kommersielle TV-stasjoner, vant presidentvalget i Ukraina i april med solide 73 prosent av stemmene. Hans nye parti, «Folkets Tjenere» har samme navn som hans populære satireprogram hvor en lærer fra landsbygden plutselig sitter som Ukrainas president.
Zelensky satser på å bekjempe den utbredte korrupsjonen i Ukraina, og slo

FJERDER STØRST: Partiet til tidligere statsminister Julia Tymosjenko fikk en oppslutning på snaue åtte prosent.

den sittende presidenten og mangemilliardæren Petro Porosjenko i andre valgomgang i presidentvalget med solid seiersmargin. Porosjenko er mannen som overtok den store statseide Karl Marx sjokoladefabrikk etter Sovjetunionens sammenbrudd, og som siden er blitt mangemilliardær i dollar ved å utvikle sjokoladefabrikken under navnet Roshen.

Volodmyr Zelensky utlyste nyvalg like etter han ble innsatt som president – noe som skapte strid. Ordinær skulle valget holdes i oktober.
Det prorussiske partiet «For Livet» blir nest størst i parlamentet og får en oppslutning ifølge prognosene ved midnatt på 11,4 prosent.

Mange ukrainere er sjokkert over at over 10 prosent av Ukrainas befolkning stemmer på et parti som åpent støtter et land som Ukraina er i krig med. Hverken ukrainere på Krimhalvøya, som ble annektert av Russland i 2014, eller ukrainere i Øst-Ukraina som er okkupert av russiskstøttede seperatister, hadde mulighet til å stemme ved dagens valg.
Et populistisk parti, «Stem», startet av en av Ukrainas mest populære rockartister, Sviatoslav Vakarchuk, ligger an til å få 6,5 prosent av stemmene.

VALG: Ingen store uregelmessigheter ble registrert under søndagens valg i Ukraina. Her fra et valglokale i Kyiv. Foto: MORTEN AASBØ

Tidligere president Petro Porosjenko med sitt parti «Europeisk Solidaritet», får kun 8,8 prosent og den tidligere revolusjonshelten og tidligere statsminister Julia Tymosjenkos parti får 7,4 prosent. Tymosjenko er også en politikere som har blitt rik etter Orangerevolusjonen, og som mange ukrainere anklager for korrupsjon. Hun har sagt seg villig til å samarbeide med Zelenskys parti.
Det var strålende sol i Kyiv i går og Ukrains valglov forbyr partiene å drive valgkamp på valgdagen. Strendene på øyene i elven Dneper var fullbelagte og i Ukraina er det ikke noe forbud mot kjøp av alkohol på valgdagen. Strendene ved metrostasjonen Hidropark var smekkfulle av øldrikkende ukrainere i alle aldre.

 

SOMMER: Mange ukrainere benyttet valgdagen til soling og bading langs strendene på øyene i Dneper. Foto: Morten Aasbø

Valgresultatet vil ikke bli endelig før mandag ettermiddag, men valgdagsundersøkelser i Ukraina har tidligere vist seg å være svært pålitelige.
Valgkampen har vært preget av antikorrupsjonspørsmål. Også forholdet til EU og Nato har vært aktuelt. Forholdet til Russland har også vært et viktig tema.

KRAFTKAR: Kraftkaren Peter brukte valgdagen til å løfte jern i det legendariske gategymet i Hidropark på en øy i Dneper. Han har sympati for preident Zelensky, men var usikker på om han skulle stemme. Foto: MORTEN AASBØ

Korrupsjonen er utbredt i Ukraina. Vanlige folk må stadig betale for å få barnehageplass, parkeringsplass og sykehusoperasjoner. Det er ikke bare blant de rike at korrupsjonen er utbredt.
Ukraina regnes som Europas fattigste land og store deler av befolkningen lever på en minstelønn på ca. 1800 kroner i måneden. Mange statsansatte med høy utdannelse må greie seg på denne lønnen.
Det mest sannsynlige samarbeidspartnere til Zelensky er det nye partiet til rockestjernen Sviatoslav Vakarchuk. Partiet hans har kun eksistert i to måneder og observatører her i Kiev beskriver partiets suksess det som et tegn på at ukrainere har en voldsom sult på nye ansikter og partier i ukrainsk politikk.
I en fersk undersøkelse sier to av tre ukrainere at de er fornøyd med den jobben Zelensky har gjort de få månedene han har vært president.

MISLYKTES: Tidligere president i Georgia og eks-guvenør i regionen Odesa, Mikheil Saakasjvil, har fått tilbake sitt ukrainske statsborgerskap av president Zelensky. Men han fikk minimal oppslutning ved valget i går. Foto: MORTEN AASBØ

Zelensky kommer selv fra sørøstlige Ukraina og har russisk som morsmål. Han har jødiske foreldre. Også Zelensky har forbindelser med en av Ukrainas søkkrike oligarker, Igor Kolomoisky, som eier kanalen 1+1 hvor Zelensky tidligere jobbet. Zelensky aviser at han har noen personlige eller økonomiske avhengighet til Kolomoisky.

Zelensky har sagt seg villig til å forhandle med Putin. Men Putin sier at Zelensky skal sette seg ned med separatistene og ikke med ham.
Representantene for det prorussiske partiet «For Livet» har stadig vært på besøk i Russland og har har tatt samtaler med statsminister Dmitrij Medvedev.

OVERBEVIST: President Zelensky har greid overgangen fra komiker til statsmann på en overbevisende måte. Han nyter stor popularitet i folket. Her under et besøk i Tyskland sammen med Angela Merkel. Foto: Presidentens pressetjeneste

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mer enn 13000 ukrainer er drept i konflikten mellom separatister i Øst-Ukraina og de ukrainske regjeringsstyrkene.
Parlamentet i Ukraina vil begynne sin nye sesjon om to måneder.

Tekst & foto: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.