FRANSK HISTORIELÆRER HALSHUGD

HALSHUGD: Den franske læreren Samuel Paty benyttet karikaturbilder fra Charlie Heddon da han underviste ungdomsskoleelever om ytringsfrihet. Det endte med at han ble halshugd av en ung muslim fra Tsjetjenia. Foto: Twitter

Ni personer, alle muslimer, er pågrepet etter at en fransk lærer ble halshugd en en 18 år gammel flyktning fra Tsjetsjenia. 18-årinfen ble og skutt og drept av politiet da han truet dem og motsatte seg arrestasjonen. Læreren skal i forbindelse med et undervisningsopplegg om ytringsfrihet ha vist noen karikaturtegninver av profeten Muhammed.

Læreren Samuel Paty, hadde på forhånd gitt musimske elever sjansen til å forlate klasserommet hvis de var redd for å bli krenket. Læreren viste blant annet magasinet Charlie Hebdon, Gjerningsmannen skal ha skreket Allahu akbar før han skar av halsen på den franske læreren.

Den 47 år gamle historielæreren skal ha blitt anmeldt og rapportert av muslimske foreldre i bydelen Conflans-Sainte-Honorine norvest for Paris sentrum.

Undervisningsopplegget med yringsfrihet skal ha skjedd for ca. 10 dagersiden. En lokale moske skal ha lagt ut en video der læreren ble kalt en bølle.

Franskrike har en stor gruppe flyktminger fra den russiske delrepiblikken Tsjetjenia. de kom til Paarisog de andfre store byene for omlag 20 år siden i forbindelse med borgerkrigen i republikken. De aller fleste av tsjetsjenere er muslimer. i Frankrike skal det nå bo ca. 30.000 tjsjetjenere.

den tjetjenske terroristen hadde reist over 100 km fra sin hjemby Evereux i Nordmandy. Ved skolen til Paty i Paris spurte gjerningsmanen, som er blitt kjent som Abdoulakh A, om elever ved skolen kunne identifisere læreren ved skoleslutt. Paty spaerte hjem fra skolen da han ble angrepet med en storkniv. det endte med at den 18-årige tsjeteneren halshugget læreren etter først å ha påført hans store skader med kniven.

da styrker fra anti-terrorpolitiet kom til stedet, svarte 18-åringen med så angripe politifolkene. Det endte med at han ble skutt og senere døde av skadene.

Søndag var det store demonstrasjoner i Paris og andre store franske byer mot det brutale drapet. President Emanuell Macron kalte drapet en avskyelig handling og et angrep på ytringsfriheten.

Tekst: Redaksjonen

Leave a Reply

Your email address will not be published.