USA ER I LUFTEN MED SUPERHEMMELIG JAGERFLY

USA er i luften med jagerfly av 6. generasjon. Flytypen skal allerede ha «satt rekorder» samtidig som USA melder at de har mistet ett testfly. NGAD (Next-Generation Air dominance) heter programmet. 

Teknisk Ukeblad skriver i en lengre artikkel at det amerikanske flyvåpenet overrasket alle da teknologi- og anskaffelsessjef Will Roper nylig kunne fortelle at de allerede var i luften med neste generasjons kampfly.

Det er snakk om system eller systemer som om noen år skal følge etter F-22 og F-35-flyene. Det meste er hemmelig rundt systemet, og det er fortsatt ukjent hvor mange testfly som allerede er bygget.

– Det mest imponerende er ikke at de har klart å designe, bygge og teste et nytt kampfly i løpet av ett år, men at US Air Force er i ferd med å endre hvordan kampflyene utvikles – og finansieres, sier sjefsforsker Stian Betten ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til TU.

Han mener  det er imponerende det som nå skjer, ettersom kampfly tradisjonelt har tatt årevis å utvikle fra designfasen frem til første flyvning.

Samtidig driver US Air Force Research Lab med en aktivitet kalt Skyborg, der hensikten er å utvikle ubemannede fly som skal kunne operere sammen med eksempelvis F-35, kontrollert av kunstig intelligens. I juli 2020 tbel fire selskaperildelt kontrakt på å utvikle og produsere teknologidemonstratorer som skal evalueres i 2026.

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.