Latvia stopper russiske TV-sendinger

STOPPES: Latviske mediemyndigheter har nå stoppet sendingene til flere russiske TV-kanaler i Latvia.

Latvia vil fra i dag forbyr det de kaller «russiske propaganda-kanaler». Det er snakk om 16 TV-kanaler som sendes til det russiske minoriteten i Latvia. Forholdet mellom Putin-regimet og NATO-landet Latvia har vært svært anstrengt de siste årene.

Store grupper av industriarbeidere fra andre sovjetrepublikker ble sendt til Latvia etter at det tidligere selvstendige landet ble okkupert av Sovjetunionen etter Den andre verdenskrig.  I dag bor det drøye én million russere i Latvia. Det utgjør 27 prosent av Latvias totalbefolkning. Mange av russerne nekter å lære seg det latviske språket – og får da heller ikke latvisk statsborgerskap. De ser ofetst på de mange russiske kanalene som er lett tilgjengelig i Latvia.

I 1989, før frigjøringsprosessen ble satt i gang, bodde det hele 1,7 millioner russere i landet. Russerne utgjorde et flertall i hovedstaden og i de største byene som Daugavpils øst i landet. Daugavpils, som er landets nest største by, har fortsatt et flertall russere (59 prosent).

Latvias største parti, Harmoni, ledes av russere  (riktignok med latvisk statsborgerskap). Partiledelsen er for Latvias medlemskap i NATO og EU, men er motstandere av sanksjoner mot Putin-regimet. Blant medlemmene er det stor sympati for de russiskstøttede opprørerne i Donbas-området  øst i Ukraina. 

Mange av de russiske TV-kanalene som nå vil bli forbudt,  er kjent for sine anti-ukrainske holdninger. Latvierne er bekymret for at landets østlige regioner, med et flertall russere, skal bli utsatt for samme press – og i verste fall okkupasjon av russiske hærstyrker. Russland samt deres allierte Hviterussland, har store styrker plassert like øst for Latvia.

De latviske mediemyndighetene har hatt problemer med å fastslå hvem som eier noen av de russiske TV-selskapene i Latvia. Tidligere var Oleg Solodov kjent som eieren av  et selskap som videreformidlet russiske tv-selskaper til Latvia. Samme person, som skal stå på listen av russere som er underlagt EU-sanksjon, sier nå at han ikke lenger eier rettigheter til å formidle de russiske TV-stasjonene i Latvia.

I nabolandet Estland har den statlige TV-selskapet ETV startet en egen kanal (ETV+) som sender på russisk. Ved hjelp av unge russere, forsøker de å trekke nye TV-seere til kanalen.

Tekst: REDAKSJONEN

Leave a Reply

Your email address will not be published.