VESTLIGE FLY UNNGÅR HVITERUSSLAND

Vestlige flyselskaper holder seg nå på betryggende avstand fra luftrommet over Hviterussland etter at Lukasjenko-regimet søndag tok kampen mot landets opposisjonsgrupper til nye høyder – bokstavelig talt. Søndag tvang hviterussiske jagerfly et Ryanair-fly på vei mellom Athen og Vilnius ned til landets internasjonale flyplass sør for Minsk. Den regimekritiske journalisten Roman Protasevitsj var om bord i flyet fra Athen og ble arrestert sammen med sin kjæreste, russiske Sofia Sapega, etter landingen i Minsk.

Protasevitsj stod senere frem på hviterussisk statlige TV-kanaler og «innrømmet» at han vært med på å «oppilde til massedemonstrasjoner». Han hevdet også at ble godt behandlet av folkene fra landets sikkerhetstjeneste som fortsatt heter KGB. Journalistens far og flere andre av hans bekjente, mente de så en nervøs Protasevitsj som ifølge hans venner tydeligvis var utsatt for press og viste tegn på å ha blitt banket opp. Ifølge faren var nesen tydeligvis slått inn og ansiktet var tydelig sminket for å dekke over skadene han var blitt påført under den korte tiden i myndighetenes varetekt. De hviterussiske politimyndighetene går hardt til verks når de får opposisjonelle i varetekt.

EU-ledere og opposisjonelle i Hviterussland, er rystet over Lukasjenkos opptrapping av kampen mot landets opposisjonelle. Sveriges tidligere statsminister, Carl Bildt, sier at «dette er piratvirksomhet – enkelt og greit».

TVUNGET NED: Det var et fly fra det irske lavprisselskapet Ryanair som ble tvunget til å lande i Minsk mens det var i ferd med å avslutte en flyvning mellom Athen og Vilnius i Litauen. Foto: MORTEN AASBØ

EU har nå varslet hviterussiske myndigheter om ytterligere sanksjoner mot Lukasjenko-regimet. EU har blankt annet nektet det statlige Belavia å fly over EU-land eller lande på flyplasser i EU/EØS-området.

Aleksandr Lukasjenko har styrt Hviterussland med stramme tøyler helt siden 1994. Sist sommer stilte han til valg for sin sjette presidentperiode. Til kraftige protester fra opposisjonen, som erklærte at deres kandidat, Svetlana Tikhanovskaja, hadde vunnet valget med klar margin. Hun har flyktet til nabolandet Litauen av frykt for å bli fengslet i likhet med mange av de andre ledende opposisjonelle.

Minsk og de andre større byene i Hviterussland har sett store demonstrasjoner de siste seks-syv månedene. Demonstrasjoner som har blitt slått hardt og brutalt ned på av opprørspolitiet. 

Det aller meste av Hviterusslands medier er statskontrollerte. Noen få, blant annet tut.by og kanalen Nexta, som ble grunnlagt av den nå arresterte Roman Protasevitsj, har prøvd å ta til motmæle mot den statlige propagandaen.

UTESTENGT: Hviterussiske Bealavia-fly får ikke lenger fly over EU-land og til flyplasser i EU/EØS-området. Foto: MORTEN AASBØ

Fire menn gikk av flyet i Minsk sammen med det arresterte paret. Ryanair-ledelsen tror det  var ageter fra russiske KGBs arvtakeren FSB som samarbeider tett med etterretningsagenter fra KGB i Hviterussland  der organisasjonen har valgt å beholde KGB-navnet. De fire russiske mennene hadde kjøpt billetter til Vilnius, men valgte likevel å gå av i Minsk. 

Andre passasjerer på flyet fra Athen, hovedsakelig litauere, forteller at det var en tydelig rystet og redd Protasevitsj som ble pågrepet inne i flykabinen etter landingen. Flere skal ha hørt han nevne at han nå frykter dødsstraff. Hviterussland har fortsatt dødsstraff i fredstid, men har de siste tiden ikke henrettet noen.

Ryanair-sjefen Michael O´Leary uttalte i et intervju med irsk radio mandag, at det kan tyde på at Lukasjenko-regimet har hatt bistand fra Putin-regimet som, trass i en del uoverstemmelser, står på god fot med Lukasjenko-regimet. Putin har bidratt med billige gass-leveranser og store lån til nabolandet i vest.

Journalist Protasevitsj blir av myndighetene karakterisert som terrorist og er på en «wanted-liste» siden i fjor høst da han var aktiv i massedemonstrasjonene. Han har siden måtte flykte til EU-og Nato-landet Litauen. Han har også oppholdt seg mye i den polske byen Wroclaw der også hans far og andre slektninger har flyktet.

En av lederne for flyplassen i Minsk hevder i et intervju med den statlige TV-kanalen ONT at det var Ryanair-kapteinen som meldte om en bombe om bord, og som ba om å få gå ned i Minsk. Datautskrift fra Flight Radar24, viser at Ryanair-flyet var nærmere bestemmelsesstedet Vilnius enn Minsk, da det plutselig gjorde en brå sving østover mot Hviterusslands hovedstad. Ingen bombe ble funnet på flyet eller på passasjerene, som alle måtte ut av flyet for å bli kroppsvisitert.

Den norske Hviterussland-eksperten Berit Lindeman i Den norske Helsingforskomiteen antyder at det kan være diktatorønnen, Viktor Lukasjenko, som har vært hovedmannen bak søndagens kapring. Lukasjenkos eldste sønn har fått stadig mer makt de siste månedene.

– Hvis det er en politisk leder som kunne finne på å gjøre noe slikt, så er det Viktor Lukasjenko. Det er en desperat handling for å få tak i en politisk motstander, sier Lindeman.

I dagene etter  at Ryanair-fltet ble tvinget ned i Minsk, har vestlige selskaper holdt seg langt borte fra Hviterussisk territorium. Russiske, kinesiske, tyskiske, serbiske og noen få andre nasjoner  fortsatte å krysse hviterussiske luftterritorium.

Samtidig har det stalige flyselskapet i Hviterussland, Belavia, fått forbud mot å fly til destinasjoner i EU. De har normalt ruter på Stockholm og Helsinki samt flere andre vesteuropeiske destinasjoner. Det betyr at hviterussere får ytterligere problemer med å komme seg på ferie til EU-land i. De kan fortsatt reise til land som Tunisia, Egypt, Tyrkia og Dubai. Flyselskapet Belavia vil trolig overføre noe av sin ledige kapasitet til disse destinasjonene i sommer. EU-landenes flyselskaper har nå også med umiddelbar virkning sluttet å fly på Minsk. Men Turkish Airlines fra Nato-landet Tyrkia flyr fortsatt på Minsk. Det samme gjør russiske flyselskaper og enkelte kinesiske selskaper.

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.