Alexander Stubb (51) blir ny finsk president

Hans far var en legendarisk hockeylegende og sønnene drømte i unge år om å gjøre en karriere som finsk ishockeyspiller. I stedet ble det politikk og en akademisk karriere for Alexander Stubb. I går ble konservative Subb valgt til Finlands president de neste seks årene. I en tid hvor vårt nabofolk har et svært anstrengt forhold til russerne.

Cai-Göran Alexander Stubb vokste opp i et trygt tospråklig middelklassemiljø i Helsingfors.
Han har doktorgraden i internasjonal politikk og har vært medlem av Europaparlamentet for konservative Samlingspartiet og har solid politisk erfaring både som statsminister og flere statsrådposter når han nå tiltrer som president 1. mars.
Han vokste opp i Munksnäs vest i byen hvor folk har både bedre råd og bedre utdannelse en folk flest i Helsingfors. Stubb junior gikk på svenskspråklig gymnas og snakker selvsagt også finsk ved siden av flytemde fransk, tysk, engelsk.
Han er gift med den engelske advokaten Suzanne Innes-Stubb som han møtte mens de begge studerte ved et eliteuniversitet i Belgia. De har to barn sammen.
Stubb var en av de første som begynte å snakke om finsk medlemskap i Nato.
Stubb vil ha en hard linje mot Putin-regimet så lenge russiske tropper står inne i Ukraina. Han vil tillate utenlandske baser i Finland og vil ha minimal kontakt med Kreml ut over det som er nødvendig for to naboland.
Presidentvervet i Finland har ansvaret for utenriks- og forsvar-politikken i samarbeid med regjeringen. Presidenten velges for en periode på seks år.
Alexander Stubb vant den andre valgomgangen over sin motkandidat Pekka Haavisto Stubb ligger an til å få drøye 51 prosent av stemmene.

Tekst: Morten Aasbø

VANT: Alexander Stubb vant det finske presidentvalget.
Foto: Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published.