Norsk-kurdisk Ap-politiker mistenkt for spionasje for Kina

cc Mannen er mistenkt for å ha rapportert direkte til det kinesiske kommunistpartiets etterretning og er varetekstfegslet i fire uker med brev og besøkforbud.  

STERK MILITÆRMAKT: Kina har de siste årene satset mye på et sterkt forsvar. Foto: Wikipedia Commons

Mannen er født i Norge av kurdiske flyktninger og er norsk statsborger. Han er medlem av et lokallag i Ap i Oslo og knyttet til Aps Internasjonalt Forum hvor også utenriksminister Espen Barth Eide er medlem. 

Den siktede mannen skal i januar i 2023 ha reist sammen med Ap-folk i Internasjonalt Forum til Berlin for samtaler med tyske politikere. Med på turen var en   avdelingsdirektører i Forsvarsedepartementet og en statssekretær ved Statsministerens kontor. 

Den spionmistenkte nekter enhver skyld. Han ble nylig arrestert på Oslo lufthavn Gardermoen etter en tur til Kina. Han har akademisk utdannelse fra Sør-Afrika og et universitet i Kina. Han snakker mandarin eller mandarinkinesisk som er den mest talte dialektgruppen eller språket. Språket tales i det meste av Nord-Kina og i det sørvestre Kina. 

Under samtalene i Berlin hadde det norske reisefølget samtaler om Kina med de tyske parlamentarikerne.  

Internasjonalt Forum er et sentralt organ i Ap, som jevnlig organiserer, diskuterer og former partiets internasjonale politiske linje. 

Den pågrepne skal ha vært aktiv i UngKurd Norge som er en norsk-kurdisk ungdomsorganisasjon som ble stiftet i 2011. Den står sterkt blant kurdere fra dagens Tyrkia. 

Tekst: MORTEN AASBØ

. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.