SOPHIA LOREN (82): MØTE MED ITALIAS NASJONALIKON

 

SPAGETTI: Sophia Loren sier hun holder seg ung ved å spise spagetti og elske livet. Foto: Morten Aasbø

 

VENEZIA(Essensielt) Det blir nærmest tumultlignende tilstander når hun skrider inn i lokalet omringet av livvakter og assistenter og møtes med spontan applaus. Kledelig solbrun og kledd i en hvit drakt og med et rødgul gucci-tørkle knyttet rundt halsen. Det diamantglitrer fra øredobber, briller og ringer når fotografenes fyrverkeri av et blitzregn eksploderer mot Italias nasjonalikon Sophia Loren.  

 

Sophia Loren virker litt molefunken der hun sitter foran oss og kjæler med et glass champagne. Hun har jetlag etter en lang reise fra besøk hos barn og barnebarn i California. Men flyturen ser ikke ut til å ha rokket nevneverdig ved utseende til den italienske filmdivaen.

COVER-PIKE: Sophia Loren har vært på coveret på de aller fleste større vestlige magasiner. Her Life.

Sammen med tre spanske journalister er vi innvilget et kvarters audiens hos filmikonet om bord i et av cruiseskipene til cruiserederiet MSC. Sophia Loren er vanligvis gudmor når de hvite MSC-skipene døpes. MSCs mektige eier, Gianluigi Aponte, er en god venn av filmdivaen og begge kommer fra Napoli. Rammen rundt intervjuet er det beste – en suite om bord i et cruiseskip som ligger ved havn i Europas kanskje vakrest by, Venezia.

 


GUDMOR: Sophia Loren har vært gudmor til de fleste av cruiserederiet MSCs nye skip.Foto: Morten Aasbø

– Reiser i min alder kan være slitsomme. Men vi som reiser som VIP-er er heldige. Det er alltid folk rundt oss som bekymrer seg for oss og vil gjøre det beste ut av det, sier skjønnhetsikonet, som har vært i Los Angeles og møtt barnebarn. Hennes sønner, Carlo jr og Eduardo, bor begge i USA.

 

Brillene er besatt med diamanter

Håret er kobberrødt, hun er kledd i hvit v-utringet bluse og matchende jakke. Et stort korssmykke henger rundt halsen sammen med et tykt halsperlebånd. De store brillene er besatt med diamanter. Hun er blendende vakker og er fortsatt ofte å finne på lister over ”Verdens vakreste” foran langt yngre Hollywood-stjerner.

Selv er Sophia Loren ikke noen hyppig gjest hos cruiserederiene.

– Sist jeg var på cruise var en gang på 1970-tallet da daværende Jugoslavia-president Tito inviterte familien på cruise i Adriaterhavet. Noen år tidligere spilte jeg også inn filmen ”A Countess from Hongkong” – en film som utspiller seg på et cruiseskip. Men filmen ble – dessverre – spilt inn i et studio, forteller Sophia Loren.

I dag tilbringer filmdivaen det meste av tiden i sitt hjem i Genève. Hennes ektemann gjennom mange tiår, Carlo Ponti, døde i 2007. Hun gjør også hyppige reiser til sine to sønner og de fire barnebarna i California og sporadiske besøk i hjembyen Napoli.

– Jeg lever et rolig liv i Sveits. Sveitserne behandler meg bra. Der får jeg og familien være i fred, forteller Loren.

BOK: Sophia Loren kom for et par år siden ut med sin selvbiografi.

Født i fattigdom

Det var i utkanten av Napoli, i den lille byen Pozzuoli, hun vokste opp under svært trange kår. Født utenfor ekteskapet som Sofia Villani Scicolone. Datter av en ingeniør og en pianolærerinne. Hun forteller at hun har både gode og mindre gode minner fra sin hjemby.

– Oppveksten var tøff med krig og sult. Men de enkle kårene gjorde meg sterk og sta, forteller hun.

Av Loren-biografiene fremgår det at hennes mor, Romilda Villani, var så fattig og datteren så underernært, at moren flere ganger ble oppfordret til å gi henne fra seg. Under bomberegnet over Napoli-området under krigens siste dager, ble Sophia også lettere skadet av en granatsplint. Men Sophia Villani vokste seg til en skjønnhet og moren meldte hennes på i en lokal missekonkurranse i Napoli selv om Sophia var ett år for ung til å delta. Hun ble nummer to og siden gjorde hun det også stort i ”Miss Roma” hvor filmregissøren Carlo Ponti var én av dommerne. Som 17 åring innledet hun et forhold til den 22 år eldre og gifte Carlo Ponti. Og Ponti skulle sørge for at karrieren hennes skjøt fart. Hun ble brukt som modell i romantiske fotonoveller og fikk stadig større roller i italienske filmer.

 

SVEITS: Sophia Loren har de siste årene vært bosatt i Sveitz. Foto: Morten Aasbø

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hun var lykkelig gift med Carlo Ponti til hans bortgang i 2007.

– Hva synes du om utroskap – på prinsipielt grunnlag? spør en kvinnelig spansk journalistkollega.

– Grusomt, grusomt, svarer Loren og stirrer hardt og lenge tilbake på journalisten.

Få skandaler

Skandalene rundt Sophia Loren har vært få. Riktignok satt hun varetekstfengslet i 18 dager en gang på 1980-tallet siktet for skatteunndragelser. Og riktignok satt hun seg på fanget til Hallgeir Brenden i Cortina etter at tømmerhuggeren fra Trysil hadde vunnet to gullmedaljer under OL i den italienske vinterbyen. Den kortvoksne og ikke altfor språkmektige kraftkaren så ut til å være den som ble mest brydd av å få en høy og sexy italiensk diva på fanget. Da var på den tiden nordmenn begynte å snakke om ”Sofia med lårene”.

– Jeg husker godt denne skiløperen fra Norge jeg ble avbildet sammen med. Han virket litt brydd og det ble en kort flørt i full offentlighet, smiler Loren.

Etter mer enn 50 år i rampelyset, er det lite hun angrer på. Og hun har lært seg å håndtere intrikate spørsmål rundt hennes person og utseende.

VAKKER: Sophia Loren (82) er en vakker kvinne som fortatt slår flere av Hollywoods yngre sjterner i «Verdens vakreste»-konkurranser. Foto: Morten Aasbø

 

 

I september fylte hun 82 år og det er ikke mer enn noe få år siden hun ble kåret til ”Verdens største naturlige skjønnhet” uansett kjønn – med dagens unge Hollywood-stjerner på de neste plassene.

Og fortsatt bedyrer hun at ingen kirurg har fått klusse noe særlig med hennes utseende.

– Ikke fordi jeg er imot plastisk kirurgi. Det får enhver kvinne avklare med seg selv om de vil gjøre små kirurgisk inngrep hos en dyktige lege. Men jeg har sett kvinner gjøre så stor inngrep at de ikke er til å kjenne igjen. Og det er ikke alltid så vellykket. Jeg har valgt å avstå. Slik er det bare, svarer hun når emnet bringes på banen.

Et svar mange vil sette et spørsmålstegn ved. Loren skal visstnok ha gjennomført flere små skjønnhetsmessige korrigeringer. Tidligere har hun fortalt at hun holder seg ung og vakker ved at hun ”elsker livet og spagetti”, og at hun alltid pleier å bade i olivenolje. Hun er også glad i lange spaserturer.

FYLTE 80 ÅR: Sophia Loren fylte nylig 80 år og har ingen planer om å trappe ned. Foto: MSC

 

Poserte toppløs

 

Da det for noen år siden ble åpnet en stor utstilling om hennes liv og karriere i Roma, ble 4000 gjenstander fra hennes private samling stilt ut. Og 80-åringen la ikke skjul på noe. I den 360 sider store signerte utstillingskatalogen som hun forærer meg, er det et helsides pinupbilde av henne fra sin ungdomstiden hvor hun poserer toppløs. I min 40-årige journalistkarriere er det – i parentes bemerket – bare Britt Ekland som frivillig har forært meg en bok inneholdende bilder av seg selv i halvnaken tilstand. Den tykke katalogboken inneholder også mange personlige brev fra kolleger og beilere som Cary Grant og Frank Sinatra. Også popstjerner som Michael Jackson og presidenter som Nixon, Reagen og Clinton har korrespondert med henne. Utstillingen viste også noen private bilder av Loren og den sørafrikanske hjertekirurgen Christian Bernard, som igjen satte fart på ryktene om at hun hadde en heftig romanse med hjertekirurgen.

GRANT OG SINATRA: Gary Grant og Frank Sinatra er to av de amerikanske stjernene hun har spilt mot.

Sosialt engasjert

Men utstillingen viste også at filmdivan fra de slumlignende forholdene i Napoli har et sosialt bankende hjerte. Hun har engasjert seg i arbeidet mot narkotika og i bekjempelse av fattigdom i Afrika og Russland.

Hun har selv kjent hva fattigdom og mangel på penger betyr. En gang skal hun ha uttalt at ”den største fordelen i livet mitt er at jeg ble født klok og vokste opp som fattig.” Noe av det første hun gjorde da filmhonorarene begynte å fylle opp bankkontoene hennes, var å betale sin far et større sum for at han også skulle anerkjenne hennes yngre søster Maria, som hans rette og legitime datter. Et barn født utenfor ekteskapet og med ukjent far, hadde knapt rett til å gå på skole i etterkrigstidens Italia.

Filmtilbud får hun fortsatt, selv om hun sier at troen på sin egen dyktighet som skuespiller av og til vakler noe – selv om det står to Oscar-statuetter hjemme i Genève.

Hun har ikke noen favorittfilm blant de ca. 80 filmene hun har vært med i. Men hun nøler ikke et sekund når spørsmålet om en favorittkollega blant sine mange medspillere kommer opp. Hun har spilt mot størrelser som Charles Heston, Clark Gable, Marlon Brando, Cary Grant og Paul Newman for å nevne noen.

– Marcello Mastroianni var en ener. Både som nær venn og som motspiller. Sammen har vi gjort masse filmer, sier hun.

For 10 år siden spilt hun i filmen ”Between Strangers” – regidebuten til hennes sønn Edoardo.

– Det var en spennende opplevelse å bli regissert av sin egen sønn, sier hun.

Edoardo er forøvrig gift med skuespilleren Sasha Alexander – kjent for sin rolle i ”Mission Impossible III” hvor også Tom Cruise spilte.

 

Fortsatt rolletilbud

 

Men bestemor Sophia Loren har fortsatt filmprosjekter på gang. Nylig spilte hun sin egen mor i en to episoders italiensk miniserie om hennes første år, basert på memoarboken skrevet av hennes søster Maria.

Det var snakk om en rolle i sønnens filmprosjekt ”The human Voice” basert på Jean Cocteaus enakter med samme navn, men det endte opp med at Anna Magnani tolket rollen. Også utlandet viser interesse, og filmtilbudene kommer fortsatt, smiler divaen.

Før hennes assistenter bryskt markerer at vår tilmålte audiens hos skjønnhetsdronningen er over.

 

Tekst og foto:  MORTEN AASBØ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.