DEN MORSKE TSAREN: I PUTINS FOTSPOR I DRESDEN

 

MEKTIG: Vladimir Putin er Russlands sterke mann. Fra en beskjeden stilling som KGB-mann i en blokkleilighet i Dredsden, DDR, er 64-åringen i dag Russlands ubestridte leder – og trolig også landets rikeste person.

 

Han er en av verdens rikeste og mektigske personer og skremmer vettet av folk i Baltikum, Ukraina og Georgia med sine aggressive politikk. Hva skjuler seg bak steinansiktet til den sinte lille muskelbunten fra fattigstrøkene i Leningrad? Essensielt dro til østtyske Dresden, skaffet oss et knippe Putin-biografier og oppsøkte strøkene og kneipene der Vladimir Putin bygde seg opp som KGB-kriger i 1980-tallets DDR.

 

DRESDEN (Essensielt) For snart 25 år siden stod han som KGB-mann med hevet pistol på trappen utenfor KGB-villaen i Dresden og truet den rasende folkemengden med å skyte. Berlinmuren var nettopp falt, DDR var i oppløsning og Dresden-folk ville inn å se på mappene KGB hadde samlet om dem. Vladimir Putin greide å holde menneskemengden i sjakk, men måtte noen uker senere reise tilbake til hjembyen Leningrad da kommunismen i Øst-Europa og det en gang så mektige, Sovjetimperiet falt sammen.

Vi har gått i Putins fotspor i Dresden – et opphold og noen år som mange mener skulle bli svært viktige i den blivende russiske presidentens liv. En russisk president som i dag har skapt en ny kald krig mellom Vesten og Russland

I fem år bodde Putin med kona Ljudmila og deres to småjenter i den østtyske byen Dresden mens han var ansatt ved KGBs kontor i byen. Steget fra en sliten østtysk boligblokk med en grå og støyende Lada som tjenestebil, til maktens tinder i palassene i Kreml synes enorm. Mange sier årene som major i KGBs tjeneste i Øst-Tyskland på 1980-tallet formet maktmennesket Putin. Det var her han opplevde Sovjet-imperiet sammenbrudd.

Var villig til å dø for sitt land 

Putin hadde riktignok hjelp av to tungt bevæpnede KGB-vakter, da han måtte forsvare KGB-husett nordøst i Dresden. Men Putin var svært aktiv under den dramatiske hendelsen, og skal gjentatte ganger ha skreket på tysk at dette var sovjetiske territorium og at han var villig til å dø for sitt land. Så truende var den fysisk småvokste russeren at den opphissede tyske menneskemengden trakk seg vekk fra KGB-villaen.

Menneskemengden hadde dagene før endevendt byens fryktede Stasi-hovedkvarteret drøye 100 meter nede i gaten, men inn i KGB-villaen kom de ikke.

KGB-REIR: I denne jugendvillaen i Dresden satt Putin og arbeidet i fem år på 1980-tallet. Her stod han også med våpen i hånd og forsvarte «sovjetisk territorium» da folkemengden ville inn for å sikre dokumenter under DDRs kaotiske siste dager i 1989.

Vladimir Putin tok Sovjetunionens sammenbrudd svært tungt. Ikke fordi han var eller er noen stor forsvarer av kommunismen – han var et svært passiv medlem av ungkommunistenes organisasjon Komsomol. Og han innså på slutten av 1980-tallet at kapitalismen var en langt mer effektiv måte å skape velstand på enn planøkonomi. Men han var og er en svoren russisk nasjonalist. Og tanken på at nærmere 25 millioner russere havnet utenfor det skrumpende russiske imperiet da Sovjet gikk i oppløsning tidlig på 1990-tallet, skal plage ham fortsatt. Han er svært opptatt av å gjenreise det russiske imperiet.

I dag spør en hel verden om hvor langt han er villig til å gå for å ”forsvare” de mange russerne som lever i Ukraina, Baltikum, Georgia, Moldova og i Sentral-Asia.

– En hyggelig nabo 

 

– Han var en hyggelig nabo. Jeg håndhilste på han ved flere anledninger mens han bodde her, sier den godslige mannen i 70-års alderen som jeg treffer utenfor en boligblokk litt nordøst for Dresden sentrum. Naboen han snakker pent om er Vladimir Vladimorovitsj Putin.

Den i dag delvis nyrenoverte boligblokken i Radebergerstrasse 101 var under DDR-tiden bebodd av Stasi-ansatte og en håndfull KGB-folk. Mannen som gir Putin de beste skussmål vil verken oppgi sitt navn eller svare på spørsmålet på om han selv jobbet for DDRs fryktede etterretningsorganisasjon Stasi. Men det er mye ved mannen som tyder på det – spesielt når han litt ut i samtalen avslører at han snakker brukbart engelsk – en ikke så altfor vanlig egenskap blant pensjonister i Dresden.

– Alle land trenger et etterretningsvesen. Det samme var tilfelle for DDR, og jeg har bare gode ting å si om Putin, svarer han med et skjelmsk smil før han vinker farvel og kontant avviser mitt ønske om et foto.

Boligblokken i Radebergerstrasse var et naturlig sted å plassere noen hundre etterretningsfolk i Stasi og en håndfull KGB-folk på 1980-tallet i Dresden. 2-300 meter lenger sør ligger murvillaen i Angelikastrasse 4 hvor Putin og resten av den åtte manns store KGB-gjengen hadde sine kontorer. Har satt den russiske etterretningsoffiseren med tittel av major i KGB når han ikke var ved byens kjente tekniske universitet eller på hemmelig oppdrag i Vest-Tyskland under dekknavnet Mr. Adamov.

 

BLOKK: KGB-Putin bodde i hjørneleiligheten i tredje etasje i denne blokken, sammen med Stasi-agenter.

 

Hyppig gjest hos Stasi-folkene 

 

Ytterligere 100 meter lenger sør mot elven Elben ligger de store og grå mursteinsbygningene hvor Stasi i Dresden hadde sine kontorer og sine mange fengselsceller hvor de forhørte og mishandlet byens og Sachsen-fylkets opposisjonelle. Også KGB – eller NKWD som de het de første årene etter andre verdenskrig – hadde noen år en egen avdeling i kjellerlokalene i hovedbygningen til Stasi-komplekset. De ”russiske” cellene var enda mer dystre og trange enn de som tilhørte Stasi. Stasi, eller Ministerium für Staatssicherheit som var det fulle offisielle navnet, var modellert etter sovjetiske KGB, og samarbeidet mellom de to organisasjonen var tett i Dresden som i resten av DDR.

Putin var en hyppig gjest nede hos sine Stasi-kolleger – helt fram til 1989 da det oppstod en konflikt mellom Gorbatsjov og den østtyske partisekretæren Eric Honnecker. Honecker syntes Gorbatsjov og hans folk gikk for rask fram med sine reformer. Følgen var at Putin og KGB tidlig i 1989 ikke lenger var velkomne i Stasi-hovedkvarteret i Dresden. KGB begynte sågar å spionere på Stasi-folkene. En aktivitet enkelte hevder Putin var med på. ”Operation Lutsch” var betegnelsen på operasjonen.

Det var her i Stasi-hovedkvarteret at lokale dissidenter og andre regimemotstandere stormet inn etter at Berlin-muren var åpnet og DDR-systemet raknet. Folk ville se hva Stasi-agentene hadde samlet av informasjon om dem. Noen av dissidentene fortsatt opp til KGB-vilaen litt lenger oppe i gaten

KGB-AVDELING: I Stasi-hovedkvarteret i Dresden hadde KGB en egen avdeling med celler som var dårligere enn de østtyskerne selv brukte til sine fanger.

Det var da – ifølge Putin-vennlige russiske medier – at den da 37 år gamle KGB-mannen på 1,72 meter  skal ha gått ut på trappen med hevet pistol og forsvart bygningen mot inntrengere. Påstanden om hans heltmodige innsats i Dresden ble lagt frem i en russisk dokumentar for noen år siden. Putin skal også ha kontaktet en nærliggende russisk militærleir for hjelp, uten at de russiske troppene kom til unnsetning. Leirsjefen hadde fått beskjed fra Moskva om at de ikke skulle bevege seg utenfor leirens områder.

Putin kom til Dresden I 1985 og etablerte seg i boligblokken i Radebergerstrasse 101 i en treroms leilighet i tredje etasje. Blokken var av typen WBS 70 som det ble bygd titusener av i DDR på 1970-tallet. Dagens beboere i Putins leilighet sier, når vi ringer på, at de ikke er interessert i å snakke med journalister.

Agent Vladimir Putin hadde en fem minutters spasertur fra sin blokkleilighet ned til KGB-villaen I Angelikastrasse 4. I dag er det tilhengere til filosofen og esoterikeren Rudolf Steiner og andre humanister som holder foredrag og kurs i den over hundre år gamle jugendvillaen hvor Putin og de andre KGB-folkene holdt til. Hull og merker etter avlyttings- og kameraer skal fortsatt finnes i huset – uten at vi ser det fra utsiden. Her satt Putin og hans kamerater og holdt seg orientert om hva som skjedde i de to tyske statene. De leste vesttyske blader som Stern og Spiegel, og Putin drømte seg også bort i de vesttyske charterkatalogene til Neckermann og TUI – forbudt litteratur for vanlige DDR-borgere. Nede i kjelleren hadde de bygd en sauna hvor de kunne invitere sine Stasi-venner.

BERLIN: KGB-Putin på tur til Øst-Berlin sammen med ungkommunister fra Dresden.

 

 

Samarbeidet trolig med terrorgruppen Baader-Meinhof

Putin har hele tiden vært usedvanlig taus om hva som var hans oppgaver under sin tid i Dresden. Men det er kjent at han hovedsakelig jobbet med industrispionasje og at han forsøkte å verve noen av de få vestlige studentene som studerte ved det kjente tekniske universitetet I Dresden – uten synderlig hell. Dresden var under DDR-tiden også mye besøkt av vestlige forretningsfolk I forbindelse med tekniske messer. Det samme var nabobyen Erfurt som også var en by Putins Dresden-kontor hadde som sitt arbeidsområde. Men han hadde også andre oppgave – som han I dag kanskje ikke synes det er like morsomt å fortelle om. Mye tyder på at KGB og Putin ­– i likhet med Stasi – samarbeidet med den venstreorienterte terrorgruppen Baader Meinhof som herjet i Vest-Tyskland på 1970- og 80-tallet.

For non få år siden hevdet den russisk-amerikanske forfatteren Masha Gessen I sin Putin-biografi “Der Mann ohne Gesicht” (Mannen uten ansikt) at Putin som KGB-agent I DDR hadde kontakt med den vesttyske og marxistiske terrorgruppen Rote-Armee-Fraktion (RAF) ­– bedre kjent som Baader Meinhof-banden. En anonym tidligere RAF-medlem hevder i boken til Gessen at RAF skal ha skaffet Putin kostbar vestlige forbrukerelektronikk – blant annet Grundig- og Blaupukt-radioer – etter direkte ønske fra KGB-mannen. Elektronikk som var umulig å skaffe på vanlig måte på Putins beskjedne lønn på 1500 DDR-mark i måneden. Det er tidligere kjent at sosialistiske DDR ble brukt som skjulested for ettersøkte vesttyske RAF-terrorister, og et sted de fikk våpentrening. Hvilke konkrete motytelser eller konkrete oppgaver Putin skal ha gitt terrorgruppen, er ikke kjent.

Mens Putin var på plass I DDR – i 1985 – ble den amerikanske soldaten Edward Pimental, som var stasjonert ved den amerikanske Reihn-Main flybasen, drept. RAF-medlemmet Birgit Hogenfeld greide å lokke Pimental med seg hjem fra et dansested i Wiesbaden. Der ventet flere mannlige RAF-medlemmer som samme natt henrettet den unge soldaten med et nakkesudd i et skogsholt utenfor Wiesbaden. Noen dager senere greide en RAF-terrorist – med myrdete Pimentals id-papirer – å plassere en Wolkswagen Passat utstyrt med en 240 kilos bilbombe inne på den amerikanske basen. Bomben drepte to amerikanske soldater og såret mange.

 

Nostalgisk om Dresden-oppholdet 

 

Vladimir Putin, elle bare ”Wolodja” som er hans kallenavn blant nære venner, er ganske nostalgisk om sitt opphold som KGB-mann i Dresden under DDR-tiden. Han har tidligere flere ganger uttalte at han har veldige mange gode minner fra oppholdet I Dresden.

 

FAMILIEIDYLL: Putin og Ljudmila levde et tilsynelatende idyllsk liv i Dresden sammen med barna Maria og Jekantarina. Men bak fasaden var det mye som skurret.

– Jeg fikk mange venner blant mine tyske kolleger. Vi snakket hyggelig med våre naboer, familien lærte tysk og jentene gikk i barnehagen sammen med tyske barn, har Putin fortalt til tyske medier.

Han kjørte rundt i Dresden i sin gråfargede Lada tjenestebil, men fikk etter hvert råd til en sort Volga. Han tok ofte familien med seg og kjørte til et vintersportssted som populært kalles Det saksiske Sveits. Putin har alltid vært glad i friluftsliv.

 

Selv hopper jeg på en av de moderne, gule trikkene som trafikkerer Dresden i dag. De gikk også her under Putins tid i byen, og i likhet med det Putin trolig gjorde på 1980-tallet, hopper jeg på trikken utenfor det tidligere Stasi-hovedkvarteret – og like nedenfor KGB-huset – og drar ned til Albertsplatz i det som kalles Dresden Neustadt. En 10 minutter lang trikketur. Platz der Einheit (Enhetsplassen) het plassen under Putins tid. Like ved – i Hauptstr. 35 – ligger restauranten og ølkneipen Am Thor. Her tilbragte Vladimir Putin mange kvelder under sitt Dresden-opphold. Sommerstid kan du sitte utendørs og nyte det gode Radeberger-ølet som også ble Putins favorittøl under Dresden-oppholdet. Som en digresjon kan det neves at Radeberger-ølet er produktplassert i serien ”Two and a half men” hvor den tørste rollefiguren Charlie Harper, spilt av Charlie Sheen, stadig åpner en flaske Radeberger innimellom sine erobringer.

 

Sa han var russisk student 

I dag har eierne plassert en grill utenfor hvor de griller bratwurst for de mange forbipasserende på denne solfylte høstdagen. Putin satt ofte på et hjørnebord til høyre for inngangsdøren og pratet med andre stamgjester. Selv om også Stasi-folk vanket her, ble det ikke snakket politikk. Putin skal ofte – overfor folk han ikke kjente fra Stasi – ha presentert seg som en russisk ingeniørstudent. Ved russiske høytidsdager kunne ha dra frem en vodkaflaske fra vesken sin og la den gå på rundgang – noe som ble motvillig tolerert under DDR-årene.

Den søndagsettermiddagen jeg sitter der med en Radeberger er kneipen fylt med pensjonister. Noen av pensjonistene sitter og stirrer ned i medbragte kryssordhefter. Andre titter på tyske Skys overføring av en av helgens Bundesligakamper. Eieren bekrefter at dette var Putins favorittsted, men at han aldri kommer til å bruke det i markedsføringen. ”Ein angenehmer Gäst” (en hyggelig gjest) er alt han vil si om den verdenskjente tidligere stamgjesten. Hadde Putin kommet tilbake i dag, ville han sett at de fortsatt selger Cabinet-sigaretter – DDR-sigarettene som overlevde kapitalismens inntog i Øst-Tyskland.

 

AM THOR: Denne folkelige kneipen i Dresden var stamstedet til KGB-Putin og hans Stasi-kolleger.

Han vifter vekk spørsmålet når jeg spør om det er pensjonerte Stasi-folk som sitter spredt rundt i lokalet. Kanskje de sitter på hemmeligheter om en av verdens mektigste og mest fryktede mann. Blikket til bartenderne får feigingen i meg til ikke å gå nærmere inn på klingen til pensjonistene – som høyst trolig er Stasi-folk som kanskje savner tiden da de tilhørte maktapparatet i Dresden og kunne herse med folk.

 

Var medlem av sportsfiskerforeningen 

 

Putin har, fra han var guttunge og begynte med judo hjemme i Leningrad, alltid vært fysiske aktiv. I Dresden spilte han fotball flere ganger sammen med Stasi-venner på en fotballbane like bak boligblokken hans. Han meldte seg også inn i en sportsfiskerforening i byen.

Men interessen for tysk øl førte også at han begynte å legge på seg. Så glad ble han i ølet at han ofte dro til nabobyen Radeberg øst for Dresden for å kjøpe tre liters fat direkte fra Radeberger-bryggeriet .

Putins flyvertinnekone Ljudmila – holdt seg stort sett hjemme i boligblokken for å passe familiens to små døtre. Maria ble født i Leningrad like før de reiste i 1985. Jekatarina kom til verden i Dresden året etter. Ljudmila følte seg ofte ensom. Men hun fikk etter hvert svært god kontakt med en russisktalende tyskbaltisk kvinne som jobbet som tolk for KGB-folkene. Det fru Putin og de andre ikke visste, var at kvinnen var en dobbeltagent som også ble betalt av det vesttyske etterretningsvesenet BND. Og mens Putin prøvde å verve agenter eller satt og drakk Radeberger-øl på stamstedet Am Thor, satt fru Ljudmila hjemme i tre-romsleiligheten og ble mer og mer knyttet til tolken fra mannens arbeidsplass.

GIFTET SEG: Vladimir og Ljudmila giftet seg i 1983 og fikk to jenter de første årene av ekteskapet.

Hevder Putin var utro og voldelig 

Under en av de mange kveldene de to kvinnene satt alene og betrodde seg til hverandre, kom Ljudmila inn på forholdet til sin mann. Ifølge tysk etterretning – og gjengitt både i Die Welt og Bild Zeitung ­– skal Ljudmila ha sagt at Putin var utro og at han enkelte ganger brukte vold mot henne. Det har senere også blitt spekulert i om Putin etterlot seg en sønn i Dresden da han reiste hjem til Russland.

Utpå våren 1990 ble det klart at Putin som KGB-agent ikke hadde noe mer å gjøre i Dresden. Vennene husker godt den dagen familien tok farvel våren 1990. Putins Stasi-kolleger og andre venner visste at familien hjemme i Leningrad ventet svært vanskelige forhold. Levestandarden I DDR var høyere enn i Sovjet og de andre kommunistlandene i Øst-Europa. Så vennene hadde spleiset på en brukt vaskemaskin av vestlig fabrikat som en avskjedsgave. Den var for stor til å gå helt ned i bagasjerommet til familiens Volga, så familien Putin kjørte hjem til Leningrad (som snart skulle skifte navn til St. Petersburg) med bagasjelokket på Volgaen bare delvis lukket.

 

VAKKER: Putin traff sin kommende ektefelle, Ljudmilla, da hun jobbet som flyvertinne i Aeroflot. De er i dag skilt.

Putin reiste hjem til et land i krise og en arbeidsmessig uvisshet. Men ved hjelp av KGB-venner fikk han jobb ved universitetet i Leningrad. Han skulle ”passe på” de vestlige studentene ved universitetet.

Familien flyttet inn i den trange leiligheten som de tidligere hadde delt med hans foreldre. Hans mor Maria Ivanovna Putin som jobbet som fabrikkrbiderske, døde i 1998, mens hans krigsskadde far, Vladimir Spiridonovich Putin, hadde gikk bort i 1999 . Nå måtte han dele den trange leilighetene med Ljudmilla og deres småjenter. Ikke samme bostandard som blokken i Dresden, men en standardheving fra Putins barndom i en såkalt kommunalka hvor flere familier delte en leilighet med ett felles bad og ett felles kjøkken, mens hver familie hadde hvert sitt soverom.

Ble kjent med Sobtsjak

Den iherdige etterretningsmannen skulle snart komme inn i kretsen rundt byens nye og liberale borgermester Anatolij Sobtsjak. Putin hadde reist til til Dresden samme år som reformvennlige Gorbatsjov ble valgt til ny generalsekretær I kommunistpartiet. Men mens de intellektuelle og Sovjets politisk elite under Gorbatsjov-tiden –spesielt i liberale St. Petersburg – gikk gjennom en demokratiseringsprosess, satt Putin i Dresden hvor DDR-ledelsen sørget for at folket ikke kom i berøring med de liberale ideene fra det allierte landet lenger øst. Mange ser på det som noe av forklaringen på at Putin skulle reversere den gryende demokratiske utviklingen i Russland etter hvert som han kom i maktposisjoner på slutten av 1990-tallet. Mens Putin var KGB-mann i DDR viste ledelsen der DDR liten begeistring for glasnost og perestrojka. Under Vladimir Putin tid som KGB-agent i Dresden så han et Sovjet preget av økonomisk stagnasjon og oppløsningstendenser. De baltiske statene førte på slutten av 1990-tallet en desperat kamp for å få sin selvstendighet tilbake. Den samme prosessen skjedde også i andre sovjetrepublikker lenger øst.

Det skulle ikke gå mange år fra familien Putin kom tilbake til sin hjemby i en overlesset Volga, før familiens forsøger, jobbet seg oppover i byens maktelite. Han sluttet i KGB, og via sitt vennskap med byens borgermester Anatolij Sobtsjak, fikk han raskt ansvarsfulle stillinger i byen. Mens Ljudmila begynte å gi tysktimer, fikk Putin jobben med å trekke utenlandske investorer – hovedsakelig tyske – til byen. Han skulle også gjøre St. Petersburg til en populær turistby og fikk i stand fergetrafikk mellom Stockholm og St. Petersburg. Han ble på mange måter byadministrasjonens utenriksminister.

Da Sobtsjak tapte valget i 1996, ble Putin lokket til Moskva. Historien videre kjenner de fleste. Han ble kjent med Boris Jeltsin og ble en mektig man i hans stab. Ha overtok i sjefsstolen i FSB – KGBs etterfølger – i 1998. Videre til visestatsminister-stilling, statsministerembete og til han i desember midlertidig overtok presidentrollen da Jeltsin overraskende trakk seg. I mars 2000 ble Putin første gangen valgt som president. Nå sitter han i sin tredje periode frem til 2018.

 

Kom tilbake som mektig president 

 

I 2006 kom Putin tilbake til Dresden for andre gang – denne gangen på statsbesøk. Han struttet av selvtillitt der han spradet gjennom gatene i stram og dyr konfeksjon med trendy sorte solbriller. Med sin spesielle vaggende ganglag inntok han byen – lommekjent som han var. Men han ble møtt av 2000 demonstranter som skrek ”Mörder, Mörder” mot ham – dette var et par dager etter at den Putin-kritiske journalisten Anna Politkovskaja ble skutt og drept utenfor sitt hjem i Moskva. Men Putin tok det med et smil, vinket tilbake mens nervøse sikkerhetsvakter kom halsende til for å slutte en tett rung rundt ham ­– hvis det skulle bli nødvendig å dytte han inn i den skuddsikre Mercedes-limousinen. Dette var en ny Putin – langt fra den anonyme KGB-Putin som satt på skranglete Dresden-trikker i vindjakke på vei til sin stamkneipe på 1980-tallet.

MACHO: Putin slik han liker å bli fremstilt –  i bar overkropp, med kniv i belte og ute i naturen. Og med korset rundt halsen.

På Putins høyre håndledd skinte en Patek Philippe Perpetual Calender til nærmere 400.000 kroner – en klokke han normtalt trekker ut av klokkesamlingen når han skal på statsbesøk. Han så ingen grunn til å avlegge blokkleiligheten i Radebergerstrasse et besøk for å hilse på sine gamle venner i Stasi. Heller ikke tok han en Radenberg på stamkneipa Am Thor.

Men han så store endringer siden slutten av 1980-tallet. Dresden, som før annen verdenskrig ble regnet som en av Europas vakreste byer, har nå fått tilbake sin fordums glans. Mens KGB-Putin gikk rundt i Dresden stod Vår Frue Kirke i ruiner. I dag er den flotte protestantiske kirken med den 91 meter høye kuppelen, gjenreist. Og selv om ikke Putin er protestant, men russiskortodoks kristen, gledet han seg over å se den flotte kirken. Putin har fortalt at hans mor – i hemmelighet – lot han døpes da han var noen måneder gammel. Uten å fortelle det til sin ektemann som var medlem av kommunistpartiet. I dag er Putin nøye med å fortelle at han er dypt religiøs. Han bærer alltid et kors han fikk av sin mor som liten, og han har fortalt at han og familien dro på en privat ferietur til Israel for å få ”velsignet” korset.

I dag er Putin inne i sin tredje presidentperiode, og krigen han fører mot nabolandet Ukraina har gjort han mer populær på hjemmebane enn noen gang tidligere. Glemt er trangboddheten i blokkleiligheten i Dresden og foreldrenes nedslitte leilighet i St. Petersburg.

Han bor i et palass et stykke utenfor Moskva og turene inn til Kreml skjer ikke så ofte lenger. Det bygges et gigantisk feriehus i Krasnodar ved Svartehavet. Prislapp: Drøye seks milliarder kroner. Putin nekter for at det er hans, men tidligere medarbeidere forteller at han stadig blandet seg inn i byggeprosjektets fremdrift.

 

SØKKRIK: Putin er trolig en av verdens rikeste menn i dag med en stor skjult formue.

 

Kan ha verdier for 420 milliarder kroner 

Vladimir Putin oppgir sin lønn til 5,8 mllioner russiske rubler (1,1 millioner kroner). Det er det han får som president. Før han skilte seg het det at han og Ljudmila hadde verdier for ca. tre millioner norske kroner. Men det er kjent at Putin har store skjulte verdier, og at han trolig er en av Ruslands rikeste personer. Han skal ha forsynt seg god når mange av de store russiske selskapet ble privatisert på 1990-tallet. Flere anerkjente businessmagasiner antyder en formue på ca. 420 milliarder kroner. Han skal ha en aksjepost på 4,6 prosent i gasselskapet Gazprom og kontrollerer 37 prosent i oljeselskapet Surgutneftegas. Et av verdens største oljehandelsselskaper, det Geneve-registrerte Gunvor Group, ble etablert i 2000 av svenske Torbjörn Törnquist og Putins nære venn Gennady Timchenko. Sistnevnte er anklaget for å kontrollere eller opptre på vegne av russiske regjeringsmedlemer og president Putin. Putin skal kontrollere halvparten av aksjene i dette selskapet som har en årlig omsetning på nesten 100 milliarder dollar. Gunvor-ledelsen avviser påstandene. Gunvor fikk en eventyrlig vekst da Putins menn overtok Yukos og arresterte Yukos-eieren Michail Khodorkovskij.

 

Ny kjæreste?

Vladimir Putin blir stadig knyttet til den smellvakre eks-gymnasten Alina Kabayeva (33). Hun har vært medlem av Dumaen (Ruslands parlamentet) for Putins parti Forent Russland. I september ble hun utnevnt til leder for et stort medieselskap som har store eierandeler i den mest populære russiske TV-kanalen – Kanal 1. Gruppen kontrollerer også Izvestia-avisene. Putin har alltid avvist at det er noe forhold på gang og at det planlegges et overdådig bryllup i St. Petersburg.

 

GODE KAMERATER: Putin og Dimitrij Medvedev har vært nære venner helt siden de møttes på universitetet i Leningrad/St. Petersburg. Men det har aldri vært tvil om hvem som er sjefen i forholdet.

Han er veldig nøye på å beskytte sitt privatliv og sin familie. Hans døtre skal ha vært studenter ved et universitet i Moskva – innskrevet under falske navn, og selv ikke studievennene fikk vite at det var Putins døtre. Putin skal ha sagt en gang at han har tatt lærdom av hva som skjedde med sine venner Sobtsjak og Jeltsin. De to politikerne hadde barn (Jeltsin) og ektefelle og barn (Sobtsjak) som engasjerte seg i politikken og sørget for skandaler og interne familieproblemer.

Det vakte oppsikt tidligere år da det ble oppdaget at Putins eldste datter, Maria (30) bodde i en luksusleilighet utenfor Haag i Nederland sammen med sin nederlandske venn – ansatt i Gazprom. Hun ble krevd utvist som et svar på nedskyting av Malaysia Airlines-flyet øst i Ukraina i sommer hvor mange nederlendere omkom. Putins yngste datter, Jekatarina (29) lever sammen med sønnen til en av Putins forretningsvenner – mangemillionæren Nikolai Schamalow.

Ljudmila og Vladimir Putin ble offisielt skilt i 2014. Den tidligere Aeroflot-flyvertinnen fra Kaliningrad hevdet at hun hadde begynt å få angst for å fly. Hun klaget også over at hun så han mer på TV enn i virkeligheten, og følte seg ikke vell i offentlighetens lys. Offisielt het det at det var en ”sivilisert” skilsmisse og at de begge vil holde kontakt fremover. Ljudmilas tyske venninnen Irene Pietsch er blitt sitert på at Ljudmila Putina klaget over at samlivet var ”uten kjærlighet” og at Vladimir ”sugde livssaften ut av henne”. Hennes eks-mann har også kommet med mindre fine karakteristikker av sin tidligere kone. Han skal ha uttalt at ”en mann som holder ut mer enn noen måneder med Ljudmila, fortjener en statue”.

Vladimir Putin har allerede fått sin første statue. Og det vil nok bli flere av dem etter hvert.

 

TEKST: MORTEN AASBØ

FOTO: MORTEN AASBØ, SHUTTERSTOCK, COLUORBOX, YOU TUBE, DET RUSSISKE PRESIDENTKONTORET, WIKIPEDIA COMMONS.

 

Kilder: Ben Judah: Fragile Empire: How Russia Fell In and Out of Love With Vladimir Putin, Masha Gessen: Der Mann ohne Gesicht. Stanislaw Belkowski: Wladimir – Die ganze Wahrheit über Putin. Diverse artikler i Spiegel, Focus ,Stern. Frankfurter Allgemeine og Die Welt.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.