Utroskap kan gå på helsen løs

 

FERIEFLØRT: En ferieflørt som ender med utroskap. Nå viser forskning at det kan lede til mye stress. Foto: Dollarphotoclub

 

Utroskap kan være pirrende og lystbetont den første tiden. Men ny forskning har funnet ut at de som er utro også kan få helseproblemer. Utroskap kan føre med seg mye stress, som igjen kan lede til hjertesykdommer og sågar kreft.

 Den kjente amerikanske hjertespesialisten Chauncey Crandall ved Palm Beach Cardiovscular Clinic i Palma Beach Gardens i Florida, sier i etterkant av skandalen med CIA-sjefen David Petraeus, at konsekvensene av utroskap er mer enn eventuelle kjønnssykdommer og dårlig rykte. Ny forskning viser at den største helserisikoen ved utroskap er hjerteproblemer.

– Farene er mange. Eldre menn kan allerede før de innleder et forhold ha et hjerteproblem uten å være klar over det. Når de innleder et forhold, kan det ekstra stresset utroskapen fører med seg, utløse hjerteattakk. Under den seksuelle aktiviteten øker hjertets aktivitet ekstremt samtidig som blodtrykket stiger dramatisk. Dette kan skape problemer i arteriene som kan blokkeres og føre til at et hjerteattakk utløses, sier Crandall til magasinet Newsmax.

Den amerikanske hjertespesialisten viser også til tall fra Universitet i Firenze hvor de har sett nærmere på menn som har hatt hjerteattakk. Tallene derfra viste at menn som var utro mot sine koner ­– spesielt de som var utro med yngre kvinner – hadde større sjanser for å få hjerteattakk enn de som var trofaste.

Utroskap skaper stress

 – Når du har en seksuelt forhold som må holdes skjult, bærer du på en stor hemmelighet, som igjen vil føre til ekstra mye stress. Spesielt rammer denne stressen folk som for eksempel kjente politikere eller andre som er kjente for allmennheten. Sjansene for at det utenomekteskapelige forholdet skal bli oppdaget er ekstra stort. Men også vanlige folk som er utro, vil merke stresset. I dag, med mobiltelefoner og internett, er sjansene for å bli oppdaget langt større enn tidligere.

Dr. Crandell sier at menn ofte innleder seksuelle forhold til andre enn sin faste partner, i forbindelse med alvorlige sykdommer. De vil ofte hengi seg til et løssluppent sexliv hvis de frykter at sykdommen skal være dødelig.

Det er nå kjent at den tidliger CIA-sjefen David Petraeus fikk diagnostisert prostatakreft to år før han innledet et seksuelt forhold til Paula Broadwell som han samarbeidet med i forbindelse med en biografi. Petraeus gikk gjennom en to måneders strålebehandling som viste seg å være vellykket.

Crandell understreker også at når utroskapen blir oppdaget, vil det føre til ekstra stress for både den som er utro og resten av familien. Ofte ender det med dyp depresjoner for både synder og den som er sviktet. Ender det med skilsmisse, vil det føre til en enda større helserisiko.

– Studier har vist at det å bli skilt kan forkorte livslengden til folk med opptil ti år. Og nå snakker jeg ikke bare om personen som har hatt en utenomekteskapelig forhold. Det å ha vært utro kan sammenlignets med et arr etter et kirurgisk inngrep. Det er stygt og vil aldri forsvinne, sier Crandell.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.