Costa-Cruise: Cruise på italiensk vis

 

HAIFA: Israelsk Haifa er svært vakker der den ligger med Carmel-høyden i bakgrunnen.

 

 

 

 

 

 

Italienerne er i flertall om bord på megaskipet Costa Pacifica og det merkes på alt fra maten, latteren, underholdningen, køkulturen og de liberale røykebestemmelsene om bord. Essensielt dro på 11 dagers cruise i Det østlige Middelhavet om bord på et av Costa-rederiets flytende palasser.

Skipet Costa Pacificia er et av de nyeste og flotteste skipene i Costas stadig voksende flåte av cruiseskip. Her er det plass til hele 3700 passasjerer når alle sengene er belagt. Et tall som tilsvarer en liten italiensk småby. Og selv om rederiet i dag inngår i det amerikanske Carnival-konsernet, så er det fortsatt mye italienske over skipene med de karakteristiske gule skorsteinene med den stor blå C-en. Costa-rederiet har en lang historie tilbake til 1920-tallet, og rederiet seilte i etterkrigsårene mellom Italia og Sør-Amerika med italienske utvandrere. I dag inngår 15 store cruiseskip i rederiet, og Costa er store i Middelhavet i sommerhalvåret, og Costa-skipene sprer seg til Karibia, Sør-Amerika og Asia i vintermånedene når få vil cruise i Middelhavet.

Selv mønstrer vi på Costa Pacificia I Romas havneby Civitavecchia, som sammen med Savona lenger nord, er påstigningshavnene for mange av rederiets mange middelhavscruise.

 

SAVONA: I den italienske havnebyen SAvona ligger det ofte opptil flere Costa-båter side ved side.

Kakofoni av annonseringer

På Costa-skipene er det italienere som dominerer på passasjersiden. Men du merker på alle høytalerannonseringene at det også er store grupper med tyskere, spanjoler, engelskmenn, amerikanere og franskmenn om bord. Det betyr en språkmessig kakofoni hver gang det skal annonseres noen aktiviteter om bord. Og det er mye som skal annonseres på Costa-skipene – alt fra bingo til tilbud i shoppingarkaden. Alt skal sies på de fem største europeiske språkene på denne flytende resorten som har et stort EU-flagg påmalt begge skipssidene. «Costa Pacificia» skal være vårt hjem de neste elleve døgnene, og ta oss med til åtte havner i land som Italia, Hellas, Israel og Tyrkia. Costas flytende fantasiverden skiller seg ikke så veldig ut fra de andre store cruiseskipene vi har seilt med tidligere. Costa konkurrerer med de USA-baserte rederiene RCCL og Norwegian Cruise Line (NCL) samt det italienske MSC i det markedet som cruiseekspertene kaller massemarkedet. Dette er marked hvor skipene har plass til 3-6000 passasjer som betaler fra 7-800 kr døgnet for å cruise om bord i noen monstre av noen skip på 15-16 dekk og med all-inclusive tiibud på matfronten de fleste av døgnets timer.

Musikk som tema

Costa Pacificia har musikk som tema – noe som preger både interiøret og navnevalgene om bord. Alle dekkene om bord har fått musikalske navn og vi spiser middagen i New York, New York-restauranten (den andre store restauranten heter My Way og er også en hyldes til den italiensk-amerikanske sangeren fra New Jersey).

 

Det første som slår oss den første kvelden i den elegante restauranten, er hvor lite pyntet italienere er. Mens amerikanerne, spanjolene og engelskmennene og de få skandinavene stiller i dressjakker og kjoler, kommer de store gruppene med italienere slentrende i hverdagsklær – noen i antrekk som grenser mot de noen ville kalle grilldress eller treningstøy. De kler seg som de skulle ned på den lokale landsbytavernaen for en matbit og en glass vin sammen med naboene og slektninger. Men stemningen er god – og mange av de italienske reisegruppene består av flere generasjoner eller av store vennegrupper som sammen har kostet på seg et cruise litt utenom høysesongen. Selv de to kveldene på cruiset hvor det ble oppfordret til å kle seg formelt under middagen – var det sparsomt med slips og dresser rundt de store bordene med italienere. Smokingen er definitiv ute som velegnet cruiseantrekk – iallfall når vi snakker om de store og folkelige cruiseskipene.

 

Norwegian Cruice Lines «Jade»n fulgte nesten samme rute som vårt skip. Her utenfor Izmir i Tyrkia

Selv har vi fått tildelt et av de få tomannsbordene i restauranten – men avstandene mellom bordene er så liten at selv med eget bord så hilser man og konverserer litt med nabobordene.

Vår hovedkelner Jacob er fra Filippinene og den perfekte servitøren – morsom, språkmektige, servicemindet og løssloppen og ironisk når vi legger opp til det. Han er godt assistert av sin smilende peruanske makker Hector som har hånd om vinflaskene. Maten som serveres i den formelle spisesalene holder grei standard, men det sier seg selv at et kjøkken som skal servere middag til over 3000 personer i løpet av to-tre timer, ikke kan holde gourmetstandard. De som krever høy kvalitet over maten, har muligheten til spise i The Club Blue Moon hvor maten er komponert av den prisbelønte talienske kokken Ettore Bocchia. Du betaler ekstra for å spise her – det samme gjør du i restauranten i Samsara Spa hvor du betaler ca. 160 kr ekstra per person og måltid du spiser. Costa er kjent for god vin og de skuffer ikke. Som så mange andre bestiller vi en drikkepakke som består av et antall vin- og mineralvann-flasker til en god pakkepris.

STJERNE: Pianisten og sangeren Pietro Mangiaracina fra Sicilia er den store stjernen om bord på skipet.

 

Musikk over alt

Som på de fleste cruiseskip kretser det mest om mat – så også på Costa. Maten bærer preg av det italienske kjøkken. Her er mye pizza, pasta, spagetti og risotto i de store buffet-restaurantene hvor vi spiser våre frokoster og lunjser. Greit og som forventet, men vi har smakt bedre pizza hos konkurrentene RCCL og NCL. Det er ikke alltid rettene smaksmessig matcher de flotte omgivelsene. Men ostene er topp og den italienske isen holder også høy standard sammen med de gode og store utvalget av forskjellige kaffetyper. Underholdningen om bord lider litt av de språkbarriere som oppstår når tyskerne ikke forstår italiensk og italieneren ikke forstår engelsk. Så det meste på underholdningsfronten handler om musikk. Og der er de flinke på hos Costa. Og spesielt på Costa Pacificia hvor de har musikk som tema.

På kveldstid kan du oppleve alle former for musikk – fra jazz og klassisk til karaoke, hyggemusikk i pianobar og et diskotek over flere etasjer. Du kan også lære å spille piano, fiolin og slagverk mens du cruiser, og bak teatersalen finnes sågar et fult utstyrt musikkstudio hvor passasjerene kan spille inn sin eget CD (mer om det senere). Dansekurs blir vi også tilbudt.

UTSIKT: Cruise betyr ny utsikt fra balkongen hver morgen. Her Savona i Italia.

Det danses overalt

 

Og italienerne i godt voksen alder viser seg å være gode dansere. Det danses overalt – og gjerne med de italienske småbarna svinsende rundt besteforeldrene i en feiende tango. Her er latter, lekende barn, masse vin, musikk og glade og høyrøstede italienere. Og en elendig køkultur ved matfatene. Spesielt amerikanerne reagerer på italienerne som elegant glir forbi køene ved de mest populære matstasjonene.

BASSENG: De fleste Costa-skipene har to bassenger – godt skjermet for vind hvis det skulle blåse litt ute på hevt.

 

Costa har – som alle de nye, store skipene – et stort helsestudio med alt du kan tenke av moderne og teknisk avanserte apparater – ofte med TV-skjerm festet foran på apparatet. På det lille øverste dekket ved skorsteinen er det opptegnet en liten joggebane. Etter at stadig flere cruisepassasjerer krever egen balkong, bygges nye skipene i dag med balkonger på alle de øverste dekkene. Det går ut over joggerne og de som liker å promenere på et av skipenes øverste dekk.

Mens det velutstyrte og store helsestudioet, og det flotte spaanlegget om bord (drives av Samsara) begge holder høyt nivå, så er Costa et av bransjens mest liberale når det gjelder røyking. Italienerne er et av Europas storrøykende folkeferd, og det gjør at på Costa-skipene kan du tenne en sigarett etter maten – selv på delvis overbygde dekk hvor det er matservering. Det er i noen spisesteder – som er delvis overbygde – lov til å røyke på en side av skipet. Noe som er uhørt hos de amerikanske cruiserederiene som er svært restriktive når det gjelder sigaretter.

 

TRIM: Snittpassasjerene på cruise legger gjerne på seg tre-fire kilo per uke, hvis de da ikke stiller opp på den daglige trimmen.

Et cruise er også spennende destinasjoner, og Costa er kjent for å legge inne mange stopp på sine cruise. Her skal det ikke være så mange dager «til sjøs» . Selv om Costa – på grunn av de politiske urolighetene – på dette cruiset hadde fjernet Alexandria og Egypt fra reiseruten, ble det mange spennende strandhugg.   Den tyrkiske havnebyen Izmir erstattet Alexandria, og viste seg å være en spennende storby, og skipet la til like ved sentrum. Bazarene i Izmir var kanskje cruiset beste shoppingsted. Den nordisraelske byen Haifa er også en vakker by å ankomme via sjøveien. Herfra – på samme måte som i havnebyen Ashdod – var det satt om sightseeingbusser til Jerusalem og Betlehem. Selv hoppet vi på en av de ordinære bussene til Tel Aviv da skipet ankom containerhavnen i Ashdod, og kunne nyte de mange strandkafeene langs Tel Avivs strandpromenade noen timer. Utfluktene er relativt dyre og heldagsutfluktene koster gjerne opp mot 600-700 kr per person. Og ofte er det både lettere og langt billigere å orde sin egen sightseeing og slippe å være avhengig av å følge gruppens tidsplan. I greske Pireus går det ny T-banelinjen opp til sentrum av Athen og de mange attraksjonen der er lett å ordne på egenhånd.

JOGGING: En fordel med store cruiseskip,er de fine mulighetene til å jobbe på et av de øevrste dekkene.

Eget musikkstudio

Som eneste cruiseskip i verden er Costa Pacificia utstyr med en velutstyrt musikkstudio hvor gjestene kan få en profesjonell tekniker til å hjelpe seg med å feste en låt på en CD. Utvalget av aktuelle låter for ikke-italienere er noe begrenset, men jeg endte da i studio en tidlig kveld med overdimensjonerte øretelefoner og teksten til Elton Johns «Your Song» på plass i stativet foran meg. Senere samme kveld blev CD-en levert på lugaren min, og snaue 350 kr trukket fra kreditkortet mitt. Det låt ikke så verst, selv om jeg hadde håpet at teknikeren hadde pøst på med mer strykere i refrenget. Men å få platedebutere ute i Middelhavet i voksende alder, er absolutt en håndfast cruiseopplevelse å ta med seg.

 FAKTA

Et 11 dagers cruise med Costa fra Savona eller Civitavecchia (Roma) i Italia med havnebesøk i Katakolon/Olympia (Hellas), Haifa (Israel) Ashdod (Israel), Izmir (Tyrkia) og Pireus/Athen (Hellas) koster fra ca. 4.200 per person i innvendig lugar. I tillegg kommer fly tur-retur Norge-Milano eller Norge-Roma samt tog/buss til havnene. Obligatorisk tips på ca. 40 kr per person og dag kommer i tillegg. Norwegian Cruise Lines (www.ncl.com) har et tilsvarende 11-dagers cruise med Norwegian Jade fra Civitavecchia (Roma) med anløp i Alanya (Tyrkia, Limassol (Kypros), Haifa og Ashdod (Israel), Port Said og Alexandria (Egypt). Priser fra ca. 3200 kr. RCCLs Mariner Of The Seas (www.rccl.no) har et 12 netters cruise fra Civitavecchia (Roma) til Alexandria (Egypt), Ashdod (Israel), Kusadasi (Tyrkia), Pireus (Hellas) og Napoli (Italia). Priser fra 5.300 kr per person i innvendig lugar.

 Tekst og foto: Morten Aasbø

MINGLER: Italienske cruise betyr folkelig moro og et crew som ofte mingelr med passasjerene på kveldstid.

Leave a Reply

Your email address will not be published.