MØT VÅREN I DE POLSKE STORBYENE

ROMANTISK: Ett bord, to stoler, én champagneflaske, og man har en romantisk lunch i Poznan. Foto: Morten Aasbø

Mellom Norge og Polen går det en rekke helårs flyforbindelser. Norwegian, Ryanair og Wizz tar deg til alle de store polske byene for en billig penge. Og i vårmånedene bugner det av god mat, trivelige bymiljøer, billige hoteller og flotte shoppingmuligheter i de polske byene. 

 

WARSZAWA/KRAKOW, GDANSK,POZNAN (Essensielt) Titusener av polakker jobber som håndverkere, leger, sykepleiere i Norge og et tilsvarende antall norske ungdommer studerer til lege, tannlege eller venterinær ved polske universiteter. Det blir det et stor flytilbud av med tøff konkurranse mellom flere flyselskaper, og billige billetter både for studenter, polakker og deg som turist. Du finner ofte billetter helt ned til 4-500 kr tur/retur fra flere byer i Norge.

Og legger du inn to-tre dager ekstra, kan du få fikset tennene for en pris som gjør at du kan betrakte turen som en gratistur.

Krakow mest populær

Krakow sør i Polen er blitt den mest kjente turistbyen for nordmenn med sin middelalderarkitektur og sitt intense natteliv på grunn av alle studentene. I nærheten ligger også vintersportsstedet Zakopane hvis du vil kombinere storbyferie med et par dager i fjelluft.

 

MARKEDSPLASS. Markedstorget Rynek Glowny er sentrum av Gamlebyen i Krakpow. På dagtid yrer det av folkeliv her. Foto: Shutterstock

Gdansk er en spennende havneby med kanaler og spennende bygninger. Byen er også aktuell som frihetsbyen der Lech Walesa startet frihetskampen mot kommunistdiktauret – en kamp som lyktes – og som i år feires mange steder i Europa 25 år etter frigjøringen.

Hovedstaden Warszawa med sine 1,7 millioner innbyggere har selvsagt også sine flotte shoppingmuligheter og sin koselige og renoverte gamleby.

Før Warszawa ble hovedstad, var det Poznan lenger vest som var landets viktigste by. Også her er det mange billigbilletter med  fly fra Norge som gjør at du kan oppdage nok en romantisk polsk storby. Og mellom disse byene går det moderne hurtigtog til svært hyggelige priser.

 

KRAKOW

Romantiske Krakow

Krakow har det meste du kan ønske deg av en romantisk weekendreise. Gode og bilige hoteller, spennende restauranter, en flott borg, en bilfri gamleby, en elv som renner sakte gjennom byen og et fantastisk torg der mennesker møtes etter shoppingrundene.

Torget i Krakow heter Rynek Glowny og regnes som et av Europas vakreste og største handelstorg. Sukiennice er navnet på den store markedshallen midt på torget, som mange regner som et av Europas eldste varemagasin. På torget reiser også den vakre Mariakirken seg. Går du inn ser du Veit Stoss´ fine altertavle.

NYGOTISK: Mariakirken er en av de viktigste kirkene i Polen. Ligger på markedsplassen Rynek Glowny. Foto: Morten Aasbø

 

10-15 minutters gange sør for torget finner du Kazimierz-distriktet som var et sydende sentrum for alt jødisk i byen gjennom 500 år. Helt til en tysker med bart fant ut at alt dette – og innbyggere med – skulle utraderes. I dag er det dessverre ikke mange jøder igjen her, men mange jødiske turister fra Israel og USA.

Det meste av denne byen i byen er nå restaurert etter at det forfalt under sosialisttiden. I dag skal dette distriktet være et av de mest bar- og kafe-tette områdene i hele Europa.

På vei tilbake til gamlebyen kan du passere kongeslottet på Wawel-høyden. Ikke rart at Krakow har blitt et av Sentral-Europas mest populære reisemål.

 

FAKTA KRAKOW

INNBYGGERE: 760.000

KOMME DIT: Norwegian, Ryanair og Wiss fra flere norske byer.

HOTELLER. Hotell Pollerna er bygd i jugendstil og ligger flott til i gamlebyen. Fire-stjerners Metropolitan Boutique Hotel ligger også i gamlebyen.

SPISE Jama Michalika, (Florinska 45) er stedet byens forfattere, bohemer og andre intellektuelle går for å drikke, prate og spise den gode szarlotka –eplekaken.

SHOPPING: Varehuset Galeria Krakowska ligger like ved gamlebyen og har nærmere 300 enkeltstående butikker under samme tak. Mange kjente merkevarer.

JULEMARKED Rynek Starego Miasta hele desember frem til jul.

TANNLEGER: Krakow har flere supermoderne tannklinikker. DenPro (bildet) har også norsk tolk. Foto: Morten Aasbø

TANNLEGE DenPro er en stor klinikk som er åpen det meste av dagen. Har norsktalende tolk. Ligger ved gamlebyen. www.denpro.no

SPA Magic Day Spa www.magiadayspa.pl og Lesne Spa www.lesnespa.pl. 10 km utenfor Krakow ligger Wieliczka saltmine som tilbyr behandling for blant annet astma, www.kopalnia.pl

UTFLUKTER: Zakopane ligger to-tre timer med buss fra Krakow. Her kan du stå på ski langs høyder opp mot nesten 2000 meter.

MER INFO: www.visitkrakow.com

WISLA: Elven Wisla går gjennom Krakow og du kan bli med på flotte elvecruiuse sommerstid. Foto: Morten Aasbø

GDANSK

Sjarmerende havneby

 

Gdansk ligger ved Østersjøen, men byrnd sentrum ligger tilbaketrukket i enden av en lang kanal som leder helt inn til hjertet av Gdansk. Byen fikk sin bystatus i 1263 og navnet stammer fra Gdania-elven.

Gdansk ble som de aller fleste polske byene bombet sønder og sammen under andre verdenskrig. Men noen hevder byen i dag er vakrere enn den var før krigen.I Gdansk foregår det meste på Targ Weglowy-torget midt i gamlebyen. Her finer du i vintermånedene flust med treboder fylt med julelys, keramikk, julekuler, krystallglass og lærvarer.

 

SENTRUM: Maria-kirken i sentrum av Gamlebyen. Foto: Shutterstock

Matbodene kan tilby vafler, pirogi, panneker, røkte nøtter, gløgg og varm sjokolade.

Gdansk er en by på Oslos størrelse med ca. en halv million innbyggere. Sammen med de andre byene i nærheten – Gdynia og Sopot (det som kalles Trippelbyen) – bor det over én million mennesker i området.

Lech Walesa er byens store helt, og flyplassen er i dag oppkalt etter anti-kommunisten og frihetsforkjemperen. Han ledet bevegelsens Solidaritet til frigjøring på slutten av 1980-tallet. Han bor i dag i et flott enebolig litt vest for Gdansk sentrum.

 

SPENNENDE: Chlebnika-gaten i Gamlebyen er bilfri og spennende. Foto: Morten Aasbø

 

FAKTA GDANSK

KOMME DIT: Wizz  Norwegian og Ryanair flfyr dit fra flere flyplasser i Norge.

HOTELLER Hotel Hanza og Hotel Mercure Gdansk er to gode alternativer sentralt i byen.

RESTAURANTER: Gdanska ( Ul. Sw. Ducha 16/24) og Metamorfoza (Szeroka 22/23) er to restauranter som serverer god lokal mat. Gdanska var i mange år Lech Walesa favoritt når han gikk ut i Gdansk. Du kan bestille hans meny her inkludert en shot Walesowka-vodka.

SEVERDIGHETER Kirken Mariakirken (Kosciol Mariacki) regnes som verdens største stenkirke. Under bomberegnet under andre verdenskrig søkte 25.000 mennesker tilflukt her. Monumentet over skipsverftarbeiderne ligger like utenfor det som var Leninverftet hvor Lech Walesa jobbet. Like ved ligger et flott museum over Solidaritets-bevegelsen.

 

 

SPA Spasalong Jacques Andre Hair & Spa er et dagspa som byr på både frisør, hudpleie og spabehandling. De er fortsatt stolte over at det spanske fotballaget brukte dem under EM i 2012. www.jandre.pl

TANNLEGE Fmex Dental er en stor og anerkjent klinikk. www.fmex.eu

SHOPPING: Madison (Rajska 10) og Galeria Baltycka ( Grunwaldzka 141) er byens to store shoppingsenter. Stedet har også mange gode spisesteder. www.madison.gda.pl .

JULEMARKED Ca. 60 boder på Rynek Weglovy. 5-23. desember.

INFO www.gdansk4u.pl eller www.gdansk.pl

 

SHOPPING: Gdansk har flere store shopingsentra. Her er Galeria Baltycka.Foto. Morten Aasbø

 

 

 

 

 

 

 

 

POZNAN

Polens vugge

I dag er PoZnan en viktig polsk by for kultur, utdanning og industri. Tidligere var byen Polens hovedstad og setet for landets konger, og polakkene kaller gjerne byen ”Polens vugge”. Poznan var kongerikets hovedstad frem til 1039, og er en av Polens eldste byer. Byen ligger strategisk til midt mellom Warszawa og Berlin, og er et stoppested på jernbanelinjen mellom Berlin og Moskva. Katedralen i byen er Polens eldste og huser gravene til landets eldste herskere.

 

GAMLEBYEN: Poznan har også sitt historiske sentrum med flotte bygninger. Foto: Morten Aasbø

Den ligger på Ostrów Timski (Katedraløya), og det var her byen ble grunnlagt da brødrene Rus, Lech og Czech møttes etter mange år uten kontakt. Poznan på polsk betyr ”å møtes”. Poznan ble kjent i 1956 da arbeiderne i byen gjorde de første protestene mot kommunismen som ble registrert i Øst-Europa etter andre verdenskrig. ”Zadamy chleba” (vi krever brød) var ett av kravene til demonstrantene. Byens flotte rådhus preger sentrum av byen der det ligger på Stary Rynek (gamletorget). Legg merke til de to mekaniske geitene over inngangsportalen som ”stanger hverandre” hver dag kl. 12. Det er også her på Starty Rynek at det er julemarked hvert år.

 

FAKTA POZNAN

INNBYGGERE: 656.000

KOMME DIT: Ryanair og Wizz

HOTELLER Det nye NH Hotel, www.nhpoznan.pl har fire stjerner og ligger flott til. City Solei Boutique Hotel er veldig populært www.citysolei.pl .

RESTAURANTER: Studentene spiser på de såkalte ”melkebarene” som serverer middag for under 3o kroner. Bar Pod Arkadami (Cyryla Ratajskiego 10) er en av dem. Ratuszova (Stary Rynek 55) serverer tradisjonelle og moderne polske retter i elegante omgivelser. Enjoy Restaurant holder til i en villa litt utenfor sentrum og regnes som en av byens beste restauranter. Ul. Reymonta 19.

NORGESGLASS: Gourmetrestauranten Enjoy serverer salater i «Norgesglass». Foto: Morten Aasbø

PUB: Poznan har mange gode puber som satser på «håndlaget» øl. Ministerstwo Browaru lager sitt eget øl og selger det norske Den nøgne ø.

UTELIV: Ul. Taczaka er den store bar- og kafégaten. Også mange populære steder rundt Stary Rynek. Proletaryat (Wroclawska 9) og Ministerstwo Browaru (Ratajczaka 34) har alltid god stemning. Sistnevnte lager sitt eget øl.

SEVERDIGHETER: Museet for Poznan-oppstanden i 1956. (Sw. Marcin 80/82). Motormuseet (Rondo Kaponiera) byr på eldre og spennende biler.

SPA: Harmonia spa (www.spaharmonia.pl) og Regatta Wellness & Spa (www.regattahotel.pl) er to flotte steder for velvære og behandling.

SHOPPING Shoppingsenteret Stary Browar (Det gamle bryggeriet) ligger i byens tidligere bryggeri midt i sentrum med en inngang i gågaten Polwiejska.

JULEMARKED: På Stary Rynek hele desember

INFO: www.visitpoznan.info

KATEDRAL: Poznan var tidligere hovedstad i Polen, og den store katedralen bærer preg av det. Foto: Morten Aasbø

 

 

WARSZAWA

Fascinerende hovedstad

 

Warszawa med 1,7millioner innbyggere ligger flott til ved elven Wisla. Først i 1596 bestemte kong Sigismund III Wasa at hovedstaden skulle flyttes fra Krakow til Warszawa.

Warszawa lå i ruiner eter andre verdenskrig, og gamlebyen Stare Miasto er i dag gjennomrenovert og fremstår som den bydelen den var før 1940. Selv Kulturpalasset midt i byen ­– en gave fra Stalin – er et fascinerende skue vinterstid når ”bløtkaken” er badet i kunstig lys.

 

HØYEST: Kulturpallasset var opprinnelig en gave fra Stalin til det polske folket. Bygningen er fortsatt byens høyeste. Foto: Dollarphotoclub

Selv om Warszawa er en millionby er den lett å utforske til fots. Det meste er samlet i eller like rundt gamlebyen. Det er også her mye av det spennende nattelivet finnes. Warszawa er også rik på jazzklubber som passer for de over den første ungdomstiden.

 

FAKTA WARSZAWA

INNBYGGERE:1.700000

KOMME DIT: Wizz, Norwegian og Ryanair. NB!. Warszawa har to flyplasser. Sjekk billetten før returen.

HOTELLER: Hotel Bristol er byens kanskje mest luksuriøse hotell. Novotel koster litt mindre.
RESTAURANTER: Brasserie Warszawska er et tradisjonsrikt sted. Czerwony Wieprzer er et annet spisested med lang historie. Lenin og Bruce Willis er to personer som har vært her. Det tyder på at ”alle” kan trives her.

UTELIV: Flest steder rundt Pl. Pilsudskiego og Pl. Teatralny. De unge og trendy drar over elven til Stara Praga og Saska Kepa.

SPA: De polske storbyene har stort utvalg av tilbud innenfor spa og velvære – til svært lave priser. Foto: Morten Aasbø

 

 

SPA: Buddha Spa (www.buddhaspa.pl), La Perla Clinic & Spa (www.klinikalaperla.pl) og Oasis Massage & Spa(www.oasisspa.pl) er tre steder som kan anbefales.

SHOPPING: Zlote Tarasy er byens nye og flotte kjøpesenter like ved hovedjernbanestasjonen. www.zlotetarasy.pl

JULEMARKED: Fra 28. november til 2. januar. Flere steder, men Rynek Starego Miasta i gamlebyen er best.

INFO: www.polen.travel/no og www.warsawtour.pl/en.

 

HØYEST: Kulturpalasset i Warszawa skal fortsatt være byens høyeste bygning.Foto: Morten Aasbø

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.