DANSKENE VURDERER HJEMSENDELSE TIL SOMALIA

INTERNASJONAL FLYPLASS: Flere kjente flyselskaper flyr nå på den nyrenoverte flyplassen i Mogadishu. Foto: Aden Abdullah Airport

En lovendring gjort i 2015 gjør det mulig for danskene å inndra oppholdstillatelsen til asylanter når situasjonen i hjemlandet er blitt forbedret. Nå risikerer 800 somaliske flyktninger å bli sendt hjem, skriver Politiken.

Foreløpig er det bare en håndfull somaliere i Danmark som har fått inndratt oppholdstillatelsen, og må reise hjem senest om en måned. Dette skjer selv om FNs flyktningsorganisasjon, UNHCR, advarer mot å sende flyktninger hjem. Via en mail til den danske avisen uttaler UNHCR at situasjon i Somalia er i stadig endring og at sivile i alvorlig grad er utsatt for vold og konflikt. Det rapporteres om drap, utbredt seksuell- og kjønnsbasert vold samt tvangsrekruttering av barn til terrorbevegelser. Også danske NGOer har advart mot hjemsendelse.

Utlending- og integrasjonsminister Inger Støjberg (Venstre) sier til avisen at hun er ”oppmerksom på kritikken” fra UNHCR.

Støjberg får støtte av politikere fra Socialdemokratiet. De hadde regjeringsmakten i 2015 og var med på å gjennomføre lovendringen. Sosialdemokraten Dan Jørgensen sier til Politiken at det nå kommer så mange flyktninger som flykter fra død og ødeleggelse, og at det i en slik situasjon er viktig at alle disponible ressurser går med til å hjelpe dem, og ikke folk som kanskje ikke lenger har behov for beskytelse og hjelp i Danmark.

Martin Henriksen i det konservative Dansk Folkeparti uttaler at han er forttørnet over at kun fire somaliere hittil har fått beskjed om å vende nesen hjem.

– Når vi legger opp til at fire skal ha fått inndratt sine oppholdstillatelser, er det et uforskammet lavt antall. Danmark kan ikke vente på at det blir fred i Somalia, Syria eller Irak, før vi begynner å sende folk hjem. I så fall kommer de aldri hjem. Jeg stiller meg uforstående til at det ikke sendes flere hjem, sier han til nyhetsbyrået Ritzau.

Danmark, som før masseinvasjonen av migranter og flyktninger til Skandionavia i 2015, hadde den strammeste innvandringspolitikken sammen med Finland, har nå strammet ytterligere inn. De økonomiske ytelsene er redusert betydelig og det gis ekstra ytelser til de som er villige til å lære seg det danske språket. De har også gjort mye for å stoppe hatpredikaner på vei til danske moskeer for å spre sitt anti-demokratiske budskap.

Leave a Reply

Your email address will not be published.