EKS-AMBASSADØR TAR ET OPPGJØR MED SAUDI-ARABIA

 

SAUDI-ARABIA: Politisk kart over Saudi-Arabia. Kart: CIA

 

 

Norges tidligere ambassadør i Saudi-Arabia, Carl Schiøtz Wiby, har skrevet en bok om den wahhabistiske islam, som er Saudi-Arabias statsreligion. Etter fem år som ambassadør i landet kommer han nå med en sterk advarsel om å la det lille mindretallet av muslimer prege hvordan vi ser på islam.

Med boken ” Terrorens rike” med undertittelen ”Hvordan en voldelig sekt fra den arabiske ørkenen radikaliserte islam” gir han interessant innblikk i hvordan Saudi-Arabias oljeeventyr gjorde den islamske wahhabismen til en globale fare. Wahhabistene tolker Koranen bokstavlig, og mener at det gir de rett til å kalle alle andre for vantro. Wiby er redd denne retningen innenfor islam skal skremme liberale demokratier til å gå på tvers av sine grunnleggende verdier som ytringsfrihet, rettstaten og bevegelsesfriheten.

Wahhabismen er oppkalt etter sin grunnlegger Abdul Wahhab som levde på 1700-tallet i det som i dag utgjør kongerike Saudi-Arabia.

Abdul Wahhab startet en puritansk form for islam som ikke er ulik den som praktiseres av IS og al-Qaida i våre dager.

Muslimer som ikke lot seg overbevise om at denne retningen innenfor islam var den rette, ble regnet som vantro og kunne dermed drepes. Ifølge wahhabismen må alle ha samme tro og lese den samme religiøse litteraturen. Wahhabismen foreskriver blant annet billedforbud , musikkforbud sammen med en lang rekke andre forbud og påbud.

Midt på 1700-tallet ble det inngått en allianse med Saud-familien og Wahhab som gjorde at denne strenge formen for islam har vært enerådene i Saudi- Arabia i tre århundrer

Da Saudi-Arabia etter andre verdenskrig begynte med oljeutvinning og eksport av store mengder av olje, gav det grobunn for eksport av wahhabismen. Saudiske rikinger fikk mulighet til å bruke store summer på å fremme wahhabismen globalt. Gjennom misjonering, utgivelse av religiøs litteratur og investering i skoler verden rundt, har wahhabismen fått fotfeste rundt om i verden – også den vestlige verden.

 

Foto: Gyldendal Norsk Forlag

Eks-ambassadør Wibye karakteriserer mye av denne religiøse propagandaen som ren gift. Og forfatteren advarer mot kulturrelativisme når denne farlige ideologien spres til resten av verden. Han mener det er viktig at imamer i Norge skal snakke norsk, og det er viktig å hindre at moskeer får penger fra kilder vi ikke ønsker skal ha noen innflytelse i Norge.

Saudi-Arabia har ikke tatt imot noen syriske flyktninger, men bruker milliarder av dollar på å bygge moskeer hvor muslimske flyktninger havner andre steder i verden.

All kristen virksomhet er strengt forbudt i Saudi-Arabia, og selv muslimer fra andre retninger innenfor islam, sliter med å få tilgang til byene Mekka og Medina.

Forfatteren , som har brukt syv år på å skrive boken, sier ”Terrorens rike” er ment som en advarsel. Carl Schiøtz Wibye var Norges ambassadør i Saudi-Arabia i perioden 2009-2014.

 

Carl Schiøtz Wibye: ”Terrorens rike. Hvordan en voldelig sekt fra den arabiske ørken radikaliserte islam”. Gyldendal forlag, 336 sider, kr. 399,-

 

 

EKS-AMBASSADØR: Tidligere ambassadør i Saudi-Arabia, Carl Schiøtz Wibye, har skrevet boken «Terrorens rike». Foto: Gyldendal Norsk Forlag

Leave a Reply

Your email address will not be published.