TUSENER AV RUSSERE GIKK I MINNESMARSJ FOR DREPT PUTIN-KRITIKER

DRAPSSTEDET: Det var her på en bro like ved Kreml i Moskva at Putin-kritikeren Boris Nemtsov ble drept en februardag i 2015. Foto: Krassoykin/Creativ Commons

 

 

Han skulle hjem fra et restaurantbesøk i sentrum av Moskva, og gikk hånd i hånd med sin ukrainske kjæreste da han brutalt ble pepret med skudd i ryggen og drept momentant på Bolshoy Moskvoretsky –broen like ved Kreml. Søndag marsjerte tusener av russere for å minnes Putin-kritikeren Boris Nemtsov på toårsdagen for hans brutale død.

Det var 26. februar 2015 at 55-åringen ble skutt. Han hadde tidligere vært visestatsminister og var de siste årene en uredd kritiker av Putins politikk.

Russiske påtalemyndigheter har tiltalt flere tsjetsjenske menn i forbindelse med drapet, mens advokatene som jobber på vegne av Nemtsovs datter, sier myndighetene fortsatt ikke har tatt de som beordret at Netsov skulle skytes. Putin har sagt at han støtter arbeidet med å få bragt klarhet i drapet, men få blant de opposisjonelle tror på den russiske lederes ord.

Ilya Yashin, som er en opposisjonsleder som stod ansvarlig for å arrangere minnesmarsjen, uttalte i forbindelse med marsjen at de nå krever å få alle fakta om drapet på bordet.

– Vi er samlet her for å få Boris Nemtsovs drapsmenn for retten. Ikke bart de som utførte selve drapet, men også de som organiserte det og bakmennene som gav ordre om at han skulle drepes, sa Yashin til Reuters.

Hun fortsatte med å forlange at Russland må innføre politiske reformer og at alle politiske fanger må slippes ut.

Politiet hadde møtt mannsterkt opp i Moskva og hadde stengt adgangen til enkelt gater i sentrale Moskva. Politiet oppgav tallet 5.000 på antallet demontranter i Moskv på søndag, men et tellekorps knyttet til demonstrantene hevdet at det var mer enn 15.000 fremmøtte under marsjen.

Det var mange portretter av Boris Nemtsov og folk ropte ”Russland uten Putin!”, ”Putin betyr krig” og ”Russland skal bli fritt”. Enkelt ropte også ”Hendene vekk fra Ukraina.”.

Marsjen i Moskva fikk stort sett gå i fred, bortsett fra en tilskuer som kastet en grønnfarget væske i ansiktet på opposisjonspolitikeren Mikhail Kasyanov.

Mange av deltakerne bar russiske flagg med kulehull.

Dette var den største ansamlingen av opposisjonen siden en tilsvarende marsj i fjor på ettårs dagen for drapet.

Etter marsjen gikk flere tusener mennesker til stedet hvor Nemtsov ble skutt gjentatte ganger i ryggen da han spaserte hjem fra et restaurantbesøk sammen med sin kjæreste – den ukrainske modellen Hanna Durytska.

 

ØYEVITNE: Netsovs kjærste, den ukrainske modellen, Hanna Durytska , ble øyevitne til drapet på Boris Nemtsov.

Demonstrasjonen falt sammen med frigivelsen av Anti-Putin aktivisten Ildar Dadin fra et fengsel i Sibir. Han var en av de første russerne som ble dømt etter en ny lov som gjør ikke-voldelige protester straffbart.

Nemtsov hadde levert en rapport som hudflettet Putin styremåte, like før han ble skutt. Han hadde også skrevet en rapport som viste hvordan den russiske forsvaret var involvert i kamphandlingene i Øst-Ukraina.

Ved siden av demonstrasjonen i Moskva, var det også demonstrasjoner i St. Petersburg og hjembyen til Nemtsov – Nizhny Novgorod.

Boris Nemtsov ble født av to jødiske foreldre i byen Sotji, men var som voksen praktiserende ortodoks kristen. Han var i en perioden nær knyttet til Boris Jetsin som var imponerte over den unge Nemtsovs kunnskaper og arbeidskapasitet. Han var guvernør for Nizjnij Novgorod-regionen i en periode og i 1997 ble han utnevnt til første visestatsminister med spesielt ansvar for reformer innenfor energisektoren. Han var også en periode engasjert av den ukrainske presidenten Viktor Jusjtjenko. Mens hans ukrainske venn Jusjtjenko ble forgiftet med diopxin, ble Nemtsov ved en anledning angrepet med ammoniumklorid av ungdommer fra Putins ungdomsorganisasjon Nasji.

 

 

BORIS NEMTSOV (1959-2015): Boris Nemtsov var en av Putins mest kjente kritkere da hn ble skutt i senteum av Moiskva i februar 2015.. Foto: LEna Lebedeva/Creativ Commons

Leave a Reply

Your email address will not be published.