AVGJØRENDE VALG FOR BULGARIAS STERKE MANN – BOIKO BORISOV

 

BORISOV: Karismatiske Boiko Borisov (57) kan gå mot sin tredje statsministerperiode under dagens parlamentsvalg i Bulgaria. Foto: Wikipedia commons

Bulgarene går til valg i dag som kan bli svært avgjørende for landets videre kurs med hensyn til EU og landets  tradisjonelt gode forhold til Russland. De siste dagene før valget er det dødt løp på mellom det pro-EU sentrum-høyre partiet GERB og det pro-russiske sosialistpartiet , som vil ha en tilnærming til Putin og Russland. GERB ledes av den fargerike tidligere bodyguarden og mangeårig stasminister Boiko Borisov

Bulgaria er medlem av EU og overtar formannskapet i EU i januar år. Sosialistpartiet har utfordret den sittende regjeringen til partiet GERB med løfter om en tilnærming til Russland – uansett hva Bulgarias EU-venner mener om et slikt skritt.

GERB, som står for Borgere for en europeisk utvikling av Bulgaria, ledes av den karismatiske Boiko Borisov (57) som er utdannet ingeniør, men som også har jobbet som politi og bodyguard for kjente bulgarere, før han kastet seg inn i politikken.

Han ble statsminister først gang i juni 2009, og satt frem til 2013, da han trakk seg etter sterk kritikk og folkelige protester på grunn av høye strømpriser og andre sparetiltak. Det var også anklager om korrupsjon. Han ble på nytt valgt til statsminister i november 2014 da hans parti fikk 32 prosent av stemmene og beseiret erkerivalene i Bulgarias Sosialistparti med god margin. Han gikk av nå i januar på grunn av manglende støtte i parlamentet.

 

SOFIA: Sofia er hovedstaden i et av EUs fattigste land, Bulgaria. I dag går landet til valg på nytt parlamentet. Begge de to store partiene vil beholde medlemskapene i NATO og EU, men Sosialistpartiet vil knytte nærmere bånd til Russland og Putin. Foto: Essensielt/Morten Aasbø

Borisov er ikke en vhelt anlig politikere. Selv om han nå nærmer seg 60 år, gjør han det bra i flere forskjellige sportsgrener. For tre år siden var han Bulgarias eldste profesjonelle fotballspiller, da han spilte flere profesjonelle kamper for 2.divisjons klubben Vitosha Bistritsa i en alder av 54 år. Han har svært belte i karate, og han har trent det bulgarske karatelandslage. Han er også svært dyktig på tennisbanen.

Etter at han forlot politiet i 1990, stiftet han et sikkerhetsfirma. Han fikk blant annet jobben med å passe på Kong Simeon II av Bulgaria som hadde frasagt seg retten til tronen og var stasminister en periode. Han passet også på de tidligere kommunisttoppene i landet.

Hans dyktighet innenfor sport og idrett og hans evne og vilje til å få ting gjort fort og effektivt, har gitt han til tilnavnet Batman.

Borisov har jobbet mye med å få på bukt med den utbredte korrupsjonen i landet. – noe han har delvis lykkes med. Han har fått til en bedre infrastruktur i landet med nye flotte motorveier og sikring av gassleveranser fra nabolandene Hellas, Romania og Tyrkia. Hans regjering stoppet planene om å bygge et nytt atomkraftverk (Belene) like etter den katastrofale Fukushima-ulykken i Japan.

Han har blitt kritisert for å innskrenke mediene makt, og det har versert påstander om at han har betalt journalister for å skrive positivt om han. I 2012 rangerte Freedom House Bulgaria som det EU-landet med dårligste forhold for pressefriheten. Han har også vakt oppsikt med sin voldsomme anti-røyk kampanjer i et land som er kjent for sine mange storrøykere. Han har fått skryt fra EU for sin måte å redusere underskuddet i statsbudsjettet og for landets lave gjeld.

Han oppfattes gjerne som litt pompøs og hans fans har i perioder overgått hverandre med å hause opp hans status. Han ble for noen år siden kåret til ”Årest bulgarske fotballspiller ” foran daværende Manchester United-spiller Dimitar Berbatov. Borisov hadde heldigvis vett nok til le av det hele, og mente avstemmingen mer var et protestvalg og mer et tegn på den bulgarske fotballens nåværende manglende internasjonale suksess.

Borisov er også anklaget for rasisme overfor landets stor minoriteter – blant de ca. en million romfolk (sigøynere) og ca. 700.000 muslimske tyrkerne. Dette er rasismeanklager som Borisov har gjendrevet med styrke. Han snakker om å la representanter for romfolket komme inn i administrasjonen på alle nivåer, og sier at han sågar vil vurdere å ta inn romfolk som ministre i en eventuell ny Borisov-regjering.

Bulgarias Sosialistsparti har sine røtter i det gamle kommunistpartiet som var enerådende under etterkrigstidens bulgarske diktatur. De får i likhet med Borisovs parti ca. 30 prosent av stemmene på de siste meiningsmålingene. Partiet ledes –for første gang i partiets 126 år gamle historie – av en kvinne – Kornelia Ninova. Hun lover skatteøkning på 20 prosent for de som tjener mye, og sier staten skal hjelpe unge mennesker med rentefrie lån for deres første bolig. De skal også bekjempe korrupsjonen. Bulgaria er i dag et av de fattigste landene i EU. Snittlønnen for en bulgarsk arbeider ligger på en sum tilsvarende 5000 norske kroner i måneden.

Konkurrentene i GERB lover på sin side å øke månedslønningene med 50 prosent i løpet av de neste fire årene, samt og fordoble lærernes lave lønninger, og behold skattenivået på ca. 10 prosent.

Sosialistpartiets leder Ninova sier at hun som stasminister ikke vil melde Bulgaria ut av EU og NATO. Men hun er skeptisk til utvidelse av sanksjonene mot Russland på grunn av Putins annektering av Krim og innblandingen i borgerkrigen i Donbass-regionen.

 

FØRSTE KVINNE: Det bulgarske Sosialistpartiet stiller for første gang med en kvinne, Kornelia Ninova, som statsministerkandidat. Foto: Wikipedia Commons

Begge de to hovedkonkurrentene til regjeringsmakten trenger koalisjonspartnere for å regjere. Den 700.000 personers store muslimske gruppen av etniske tyrkere vil ventelig få en avgjørende betydning for den av de to store partiene som får den største gruppen i det bulgarske parlamentet. Bulgaria har siden 27. januar hatt Ognyan Gerdzhikov som leder for en interimsregjering.

Leave a Reply

Your email address will not be published.