POLITIET HAR SIKTET 17-ÅRING ASYLSØKER

Politiet har siktet en 17 åring asylsøker med russisk statsborgerskap for befatning med eksplosiver etter at politiet gikk til aksjon mot en bombelignende gjenstand på Grønland i Oslo øst lørdag kveld. PST har hatt mannen under oppsikt på grunn av ekstrem islamisme.

Trusselnivået i Norge er nå oppgradert etter terroraksjonene i London, Russland, Stockholm og de siste selvmordsangrepene på kirker i Egypt, som IS har tatt på seg ansvaret for.

Siden fredag er det innført midlertidig bevæpning i de største norske byene samt på Oslo Lufthavn Gardermoen. PST frykter et angrep rundt høytidsdagene i påsken. I det siste utgaven av IS propagandamagasin oppfordres det til angrep i forbindelse med kristne høytider.

Under en pressekonferanse søndag kom det frem at PST konstaterer at det blir stadig vanskeligere å ta seg inn i Syria for å slutte seg til Islamske staten eller Al Qaida – noe som øker sjansen for at islamister skal aksjonere i Europa.

Den pågrepne 17-åringen kom til Norge som asylsøker sammen med sin familie i 2010. Sammen med familien har han fått varig oppholdstillatelse i Norge.

PST sier de nå jobber med å avklare intensjonen 17-åringen hadde med gjenstanden som politiets bombeeksperter sprengte undere kontrollerte former natt til søndag. PST-sjef Benedicte Bjørnland vil ikke kommentere hvorvidt politiet lørdag avverget et terrorangrep i Oslo.

17-åringens advokat, Aase Karine Sigmond, sier til NRK at hennes klient forklarer gårsdagens hendelse som ”guttestreker”. Justisminister Per Willy Amundsen (FrP) ber nå folk være årvåkne og tipse politiet om de ser noen mistenkelig. Amundsen holdes løpende oppdatert av PST og Politidirektoratet om den oppjusterte terrortrusselen. Han sier at Norge fortsatt er et grunnleggende trygt samfunn, men sier samtidig at det er viktig at vi ikke er naive.

Mens PST frem til nå har sagt at det er mulig at Norge kan bli utsatt for terror, sier PST nå at faren for terror er sannsynlig.

SISTE: Oslo tingrett har varetekstfengselt den 17 år gamle russiske statsborgeren fra Kaukasus i to uker med brev og besøkskontroll samt medieforbud. Han er siktet etter paragraf 142 i straffeloven,  som kan gi fengsel inntil 15 år. Han ble tatt med en beholder med lightergass og hvor det var festet noen spiker utenpå beholderen.

Mens 17-åringens f0rsvarer kaller det»guttestreker», er bombeekspert og assisterende generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Per Nergaard, dypt uenig. Til TV2 sier han at 17-åringen har prøvd å lage en bombe.

– Det er helt åpenbart at det ikke dreier seg om guttestreker når man bruker splinter eller spiker, sier Nergaard.

Han sier at selv om en gassekssplosjon kan gjøre begrenset skade, stiller det seg anderledes når det brukes splinter eller spiker i en bombe. Hjemmelagde spikerbomber skal tidligere være brukt i terrorangrep, og selv om en gasseksplosjopn ikke har stor kraft, mener bombeeksperten at spiker eller spinter kan gjøre meget stor skade i et begrenset område.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.