NORDMENN GIR BLANKE I Å KLIMAKOMPENSERE

 

FULLE FLY: Charter-flyselskapene flyr nesten alltid med alle setene besatt, og er dermed den mest miljøvennlige måten å fly på. Her en Thomas Cook Airlines AirbusA321-maskin. Men nesten ingen nordmenn klimakompenserer når de flyr. Foto. Thomas Cook Airlines

 

Selv om mediene konstant fokuserer på påstått menneskeskapt klimaendringer, nekter nordmenn å ta advarslene alvorlig. Nordmenn gir stort sett blanke i klimaet når de reiser til utlandet, og færre enn én av hundre blant oss gidder å ”klimakompensere” når vi reiser på ferie til Syden. Og chartertur med tog ble en flopp som svært få nordmenn benyttet.

Markeds- og kommunikasjonsdirektør Tonje Løkaas Fossum i Norges største reisearrangør Ving, sier til Essensielt at de samarbeider med miljøorganisasjonen Green Seats. Men selv om de minner sine kunder på at de kan klimakompensere når de flyr med Ving, er det kun én halv prosent av deres kunder som gjør det.

 

NESTEN INGEN: Bare en halv prosent av gjestene hos Norges største reisearrangør Ving, klimakompenserer sine reiser, konstaterer Tonje Løkaas Fossum i Ving Norge. SItuasjonen er ikke noe bedre hos deres konkurrenter. Foto: Ving Norge

 

Også hos en annen stor operatøren på chartermarkedet, TUI Norge (tidligere Star Tour), står det ikke noe bedre til med gjestenes vilje til å ”klimakompensere” for sine reiser.

– Jeg tror rett og slett dette med CO2-kompensasjon blir litt for fjernt for mange, og at folk blir usikre på hvilke direkte konsekvenser bidraget deres har, sier kommunikasjonsansvarlig Nora Aspengren i TUI Norge til Essensielt.

Selskapet hadde tidligere informasjon på sine nettsider om ulike kompensasjonstjenester. De hadde også en tjeneste der selskapet matchet gjestenes donasjon til ”grønne” organisasjoner.

– For tre år siden valgte vi å fjerne disse mulighetene da vi så at interessen var lav, og ingen har etterspurt den siden tjeneste ble fjernet, sier Aspengren.

TUI Norge, som da het Star Tour, var for noen år siden ledende på tilbudet om togcharter. Men interessen for å reise miljøvennlig ned til Middelhavet med tog var minimal.

– Togcharter sluttet vi med fordi interessen dessverre ikke var stor nok, sier Aspengren.

TUI Norge trøster seg med at 50 prosent av deres gjester velger miljøsertifiserte hoteller i dag.

 

LITEN INTERESSE: – Togcharter sluttet vi med fordi interessen dessverre ikke var stor nok, sier Nora Aspengren i TUI Norge. Foto: TUI Norge

 

– Vi gjør også det vi kan for å opplyse våre gjester om ulike miljøvennlige løsninger og hva man bør tenke på for å sørge for et bærekraftig reiseliv, sier Aspengren til Essensielt.

I en undersøkelse i Norge utført av flyselskapet KLM i samarbeid med Ipos, sier 65 av respondentene at de ikke har klimakompensert for sine reise det siste året. 27 prosent svarer at de innimellom får dårlig samvittighet når de booker en flyreise. Flesteparten av nordmenn reiser med fly mellom to til fem ganger i året.

I samme undersøkelse sier 18 prosent at de har klimakompensert for en flyreise de har vært med på. Tallet kan bety at de har gjort en reise med jobben som arbeidsgiver – statlig eller ikke – har kompensert for. Samme prosentenhet – 18 – sier at de ikke vet om de har kompensert for en flyreise det siste året.

10 prosent sier at de alltid ville ha valgt et flyselskap ”som har bedre miljøprofil” selv om flybilletten er høyere enn hos andre selskaper.

Nordmenn flyr mer enn noen gang før, og trenden ser ut til å fortsette. Nær 7 av 10 svarer at de kommer til å reise like mye med fly i fremtiden, til tross for påvirkningen dette har på miljøet. I undersøkelsen svarer kun 45 prosent av nordmenn at de anser fly som et miljøproblem. Blant menn mener nær halvparten (46 prosent) at fly ikke er et miljøproblem, mens kun 29 prosent av kvinnene er enigw i den påstanden.

 

VIRGIN ATLANTIC: Richard Branson og hans Virgin Atlantic er ledende på å ta i bruk av biodrivstoff som alternativ til fossil jetfuel. Foto: Virgin Atlantic

Selv om nær halvparten mener at fly er et miljøproblem, svarer 64 prosent at de aldri får dårlig samvittighet for miljøet når de bestiller en ny flyreise. 9 av 10 svarer at tilgangen på nasjonale og internasjonale flyreiser er nødvendig, selv om det påvirker miljøet.

KLM har – sammen med blant annet Rchard Branson-selskapet Virgin Atlantic – vært ledende på bruk av biodrivstoff. I 2011 fløy KLM som det første flyselskapet med biodrivstoff på en kommersiell flyreise. Markedet for biodrivstoff er fortsatt ungt, noe som innebærer at biodrivstoff er mange ganger dyrere enn fossilt drivstoff.

Blant annet var KLM en bidragsyter til at Oslo Lufthavn Gardermoen var den første flyplassen som forsynte biodrivstoff fra sitt sentrale tankanlegg fra januar 2016. I dag flyr alle fly som tankes på Oslo Lufthavn Gardermoen med en blanding av biodrivstoff og fossil jetfuel på tanken

– KLMs utgangspunkt er at det er avgjørende for flyindustriens fremtid at det fossile drivstoffet på sikt fases ut. Derfor satser vi mange ressurser på å øke bruken av biodrivstoff. Siden september 2016 har alle KLMs flyreiser fra Los Angeles til Amsterdam hatt innblandet biodrivstoff på tanken, noe som innebærer en betydelig reduksjon i utslipp per passasjer, sier Paul Terstegge, Nordensjef for Air France-KLM.

TEKST: MORTEN AASBØ

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.