TYRKERE I EUROPA VIL HA MER ERDOGAN

ENORMT: Tyrkias president Erdogan har bygd et storslått presidentpalass i utkanten av Ankara – 30 ganger større enn Det hvite hus. Med den nye forfatningen kan Erdogan bli sittende her helt frem til 2029. Foto: Wikipedia Commons

Tyrkere bosatt i Tyskland og Nederland er langt mer Erdogan-vennlige enn tyrkere bosatt i Tyrkia. Hele 64 prosent av tysk-tyrkerne stemte for Erdogans ønske om å gjøre Tyrkia om til noe som mange mener blir et autokrati. I storbyen Essen stemte hele 75 prosent for Erdogans forfatningsreform som i praksis vil gjøre han til enehersker. I Nederland var det også ca. 70 prosent opplsutning om Erdogan blant tyrkere som har stemmerett i Tyrkia. I Norge sa 57 prosent av norsk-tyrkerne ja til Erdogan.

Essens overborgermster Thomas Kufen (CDU) sier til Bild.de at han er sjokkert over at byens tyrkiske borgere vil innskrenke demokratiet i deres hjemland. Tyske kommentatorer mener de må ha en ny debatt om integrering.

President Recep Tayyip Erdogan vant en knepen sier i folkeavstemningen søndag, selv om opposisjonen trolig ikke vil godta nederlaget og hevder det var utbredt valgfusk under opptellingen. Mange mener dette blir Tyrkias avskjed med demokratiet. Ja-siden fikk 51,3 prosent av stemmene – mot nei-sidens 48,7 prosent.

President Erdogan og regjeringspartiet AKP får det som de vil, og den nye grunnloven vil gjelde fra 3. november 2019. Nå kan Erdogan bli gjenvalgt to ganger etter 2019 og har da mulighet til å bli sittende frem til 2029.

Og i demokratiet Tyskland jublet tyrkerne enda mer over at Tyrkia skal bli mer autoritært. Mens de største byene i Tyrkia – med Ankara og Istanbul i spissen – sa nei til Erdogans forfatningsreform, så valgte de største ”tyrkiske” byene i Tyskland å si et rungende ja til å gjøre Erdogan til enehersker.

 

SJOKKERT: Essens overborgeremster er sjokkert overvat byens mange tyrkere støttet president  Erdogans kamp for å få mer makt. Foto: Faksimile www.bild.de

Det finnes mer enn tre millioner tyrkere i Tyskland, og en studie fra 2010 utført av Tysklands svar på UDI, viste at tyrkerne kommer dårligst ut når det er snakk om integrering blant de fem største innvandringsgruppene i Tyskland. Tysk-tyrkerne er dårligst på språkkunnskaper, utdanningsnivå, kontakt med tyskere og andel som lever på sosialhjelp eller dagpenger.

Tyrkerne kom til Tyskland som fremmedarbeidere (gastarbeiter) og meningen var at de skulle reise hjem når det ikke lenger var brukt for dem. Derfor ble det heller ikke gjort noe særlig for å integrere tyrkerne. Tyrkerne i Tyskland kommer stort sett fra Anatolia og er normalt langt mer religiøse enn tyrkere bosatt i storbyer som Istanbul, Ankara og Izmir.

ISTANBUL: Folk i Istanbul og de andre storbyene i Tyrkia er skeptiske til Erdogans planer om å samle all makt i presidentembete. Foto: Morten Aasbø/Essensielt

Når man ser på de mange ja til Erdogan-stemmene fra tyrkere bosatt i Vest-Europa, så forstår man beder hvorfor Erdogan og hans statsråder var så opptatt av at de skulle drive valgkamp i Nederland og Tyskland. Den stadig mer islamistiske tyrkiske presidenten mer enn antydet under valgkampen at flere land i Vest-Europa var dominert av nazister

Leave a Reply

Your email address will not be published.