KONSERVATIV BØLGE I ØSTERRIKE – OG SOSIALDEMOKRATENE FRIR TIL FPØ

 

NY STJERNE: Den nye , unge lederen i det konservative partiet ØVP, Sebastian Kurz (30),  har tatt et par steg til høyre og øker oppslutningen. Foto: ØVP

De østerrikske sosialdemokratene sier nå at de kan akseptere et samarbeid med det islam- og innvandringskritiske partiet FPØ. Det betyr at partiet gir opp sin langvarige motstand mot å regjere sammen med høyrepopulistene i FPØ. Kursendringen kommer etter at de to konservative partiene i landet gjør det svært bra på meningsmålingene. Både ØVP og FPØ ønsker innstramming av flyktningepolitikken.

Det er nyvalg i Østerrike kommende oktober, etter at den store koalisjonen mellom sosialdemokratene og det konservative partiet ØVP, nylig kollapset.
Sosialdemokratene har de siste 30 årene stått fast på at de ikke skal samarbeide med FPØ, som ved siden av være kritiske til den masseinnvandringen Østerrike har hatt de siste tiårene, også er skeptiske til EU.
Hverken sosialdemokratene eller de konservative har sjanse til å få rent flertall, og misnøyen med den store koalisjonen har gjort at FPØ har økt oppslutningen på meningsmålingene den siste tiden. De er en stund vært største på meningsmålingene, og FPØs kandidat tapte i vinter med få stemmer presidentvalget.
Den siste tiden har også det konservative partiet fått vind i seilene under ledelse av den 30 år gamle Sebastian Kurz. Kurz sitter i dag som utenriksminister. Han har også hatt ansvaret for flyktninge- og integreringssaker.
Han kommer selv fra en arbeiderbydelen Meidling i Wien hvor det i dag bor svært mange flyktninger. Som ansvarlig for innvandring og integrering har han stilt tøffe krav om tyskopplæring både til innvandrere og deres religiøse og muslimske ledere.
Venstresiden i Østerrike – med partiet De grønne i spissen – anklager Kurz for å kopierer «hatpolitikken» til FPØ. Og sier politikken til Kurz er «desintegrasjonspolitikk».

STRAMME INN: FPØs Hans-Christian Strache vil stramme inn på flytkningepolitikken i Østerrike, og får nå følge av den nye og unge lederen for det konservatoive part, Sebastian Kurz. Også sosialdemokratene i landet vil nå samarbeide med Strache. Foto: Wikipedia Commons

Og mange sammenligner han med den karismatiske lederen for FPØ, Heinz-Christian Strache . Mye tyder på at de to konservative politikerne vil få flertall sammen, og samarbeide i en regjering etter valget i oktober.
FPØ har tidligere sittet i et regjeringssamarbeid med det konservative partiet. Noe som vakte misnøye i EU-apparatet. Flere europeiske land med venstreregjeringer prøvde nærmest å isolere Østerrike.
Østerrike har også sagt nei til å ta imot flyktninger som EU vil fordele mellom europeiske land. De sier at de allerede har tatt imot mange nok flyktninger og at andre EU-land nå må ta sin del.

Leave a Reply

Your email address will not be published.