EASYJET KAN BLI NORWEGIANS NYE PARTNER

 

EASYJET: Norwegian snakker nå både med EasyJet og Ryanair om et samarbeid. Foto: Wikipedia Commons

Norwegian, som lenge har snakket om en samarbeidsavtale med Ryanair, ser nå ikke bort fra at de kan ende opp med en avtale med EasyJet – Europas nest største lavprisselskap og bitter konkurrent til Ryanair.
– Vi snakker med begge, og vi er ganske sikre på at vi vil makte å etablere en løsning med en av dem i år, uttalte Bjørn Kjos til Reuters i Paris lørdag.
Norwegian flyr– i motsetning til EasyJet og Ryanair – ikke til USA og Asia.
Finansavisen skriver at Norwegian siden januar 2016 har snakket varmt om et samarbeid med Ryanair. Tanken har vært at Ryanair med sine mange baser i Europa flyr passasjerer inn til flyplasser i Europa hvor Norwegian flyr med sine Boeing Dreamliners til Asia og USA.
Foreløpig har problemet vært at Ryanair og Norwegian har to forskjellige billettsystemer som ikke samarbeider så godt. Det skal også ha vært en viss uenighet om hvem som skal bære ansvaret for kostnader når passasjerer eller bagasje blir forsinket under en del av reisen.

 

RYANAIR: Norwegian har lenge snakket med Norwegian om et samarbeid. Men Bjørn Kjos antyder nå at de også er i kontakt med EasyJet. Her Ryanair-fly på Stansted i London. Foto: Morten Aasbø/Essensielt

For et halvt år siden gikk Bjørn Kjos ut og sa at han snakket med flere flyselskaper enn Ryanair om et fremtidig samarbeid. Og i helgen gikk han under en konferanse i Paris ut og sa at EasyJet kan slå storebror Ryanair på målstreken om å bli Norwegians fremtidige partner.
Både Ryanair og EasyJet har lenge snakket om interkontinentale ruter, men foreløpig er det ikke blitt noe av det. Begge flyr til Nord-Afrika, mens EasyJet også flyr til Israel og Dubai. Ryanair har 81 baser i 21 land, mens EasyJet har 26 bser i syv land. Mens Easyjet benytter en enhetsflåte av Airbus 320, holder Ryanair seg til samme flytype som Norwegian – Boeing 377. De har nå ca. 300 fly – de aller fleste nye Boeing 737-800, og de får nå ett nytt fly i uken.

 

STØRST: Ryanair har nå en flåte på 300 fly og er det største lavkostflyselskapet i Europa. Men de er på jakt etter en partner som flyr på USA og Asia. Foto: Ryanair

 

Ryanair har flydd på Norge siden 1997 da de åpnet en rute til Sandefjord Lufthavn, Torp. De var også godt etablert på Moss lufthavn, Rygge før flyplassen ble lagt ned. I dag flyr de også to ruter fra Gardermoen (London/Stansted og Vilnius i Litauen). I tillegg flyr de på Haugesund lufthavn, mens Easyjet åpnet sin første Norges-rute mellom London/Gatwick og Bergen i 2014. Ruten ble lagt ned etter kort tid.

EasyJet skiller seg fra Ryanair ved at de stort sett flyr til hovedflyplassene i de europeiske storbyene.
EasyJet har i dag et codeshare-samarbeid med Emirates. EasyGroup har også prøvd å spre seg til cruise- og hotell-bransjen. Mens cruise-eventyret ble kortvarig (mellom 2005 og 2010) finnes det i dag ca. 20 EasyHotels i europeiske storbyer.

Ryanair er kjent for å fly til flyplasser utenfor storbyene, samtidig som de knytter storbyens navn til distriktsflyplassen – som kan ligge drøye 100 km utenfor storbyen. Både Rygge og Torp ble Oslo i Ryanair terminologi.

 

ALENE: Norwegian er alene blant de store europeiske lavkostselskapene som disponerer langdistanseflyet Boeing 787 /Dreamliner. Det gjør de interessante både for EasyJet og Ryanair. Foto: Morten Aasbø/Essensielt

Norwegian har i dag 133 fly – de aller fleste er Boeing 737-800 maskiner. I tillegg har de 14 langdistansefly av typen Boeing 787 (Dreamliners). De har ytterligere 100 Boeing 737-800 fly i bestilling.

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.