TESLA SLITER ØKONOMISK

NY MODELL: Tesla kunne i forrige uke rulle ut sine 30 første leveringsklare biler av moldellen Tesla 3. Men økonomisk sluter elbilprodusent fportsatt med røde tall. Foto: Tesla

Tesla sliter økonomisk med underskudd etter store investeringer i nye bil- og batterifabrikker. Elbilprodusenten la frem et kvartalsregnskap som var det 13. kvartalet med røde tall i regnskapet. Underskuddet endte på 150 millioner dollar som tilsvarer 1,27 milliarder kroner.
Det California-baserte selskapet leverte 14.402 biler i andre kvartal – noe som skal være langt under tidligere anslag på 17.000 biler.
Kvartalsunderskuddet var 37 prosent høyere enn det selskapet rapporterte i samme kvartal i fjor.
Tesla leverte i forrige uke sine første 30 biler av deres nye «folke-SUV» – Tesla 3, en modell som selskapets ledelse kaller en svært viktige milepæl i selskapets historie. Mens deres to andre modeller Tesla S og Tesla X hører til i luksusmarkedet, er Tesla 3 en bil som i USA selges for en pris som logger i skiktet 35.000–60.000 dollar – avhengig av batteriets styrke.

VIKTIG MARKED: Norge var lenge det beste Tesla-markedet utenfor USA. I dag har Tesla-salget også blitt stort i Storbritannia. Foto: Morten Aasbø/Essensielt

Ifølge Los Angeles Times solgte Tesla i fjor 76.000 biler av modellene S og X. Selskapets ledelse sier at de i løpet av neste år skal ha produsert 500.000 biler totalt.
Og Tesla-sjef Elon Musk fortalte ansatte og journalister forrige uke at selskapet ansatte må forvente tøffe tider de neste seks til ni månedene. Musk brukte ord som «manufacturing hell» og «production hell» for å beskrive de kommende månedene. 455.000 kunder på verdensbasis har betalt en reservasjonsavgift på 1000 dollar for å stå på venstelosten for kjøp av en Tesla 3.
Mange analytikere tror at salget av modellene Tesla X og Tesla S er i ferd med å stagnere – noe Tesla benekter.
Selskapet har hatt problemer ved sitt store batterianlegg Gigafactory i Nevada, men problemene skal nå ha blitt løst.
Noen knytter problemene med batteridelen av Tesla til avgangen til den øverste ansvarlige for batteri-teknologien i Tesla, Kurt Kelty.
Tesla har en langsiktig avtale om kjøp av batterier fra Panasonic, mens analytikere sier at Teslas konkurrenter i dag har muligheter til å kjøpe billigere batterier fra konurrenter til Panasonic.

Leave a Reply

Your email address will not be published.