FØLTE SEG TRUET AV STØRES RÅDGIVER

BRÅK: Igjen er det blitt bråk omkring Jonas Gahr Støres mange inveateringer. Foto: Wikipedia Commons

En skatteekspert som ble intervjuet av NRK om Støres befatning med et byggeprosjekt i Oslo, følte seg truet av Støres rådgiver Hans Kristian Amundsen. Nå har Amundsen bedte skatteekspert Eivind Furuseth om unnskyldning.
Saken dreier seg om at Støre ba sin venn, mangemillionæren Knut Brundland, om hjelp til å selge seg ut av et omstridt byggeprosjekt på Ensjø i Oslo. Brundtland, som til daglig jobber i meglerfirmaet ABG Sundal Collier, forhandlet frem en pris for salget, og gjorde det gratis som en vennetjenesten. Skatteekspert Eivind Furuseth har i uttalelser til NRK og VG sagt at statsministerkandidat Støre burde takket nei til en slik vennetjeneste og insistert på betale for jobben.
NRK har også intervjuet jussprofessor og dekan ved Juridisk fakultet på Universitetet i Oslo, Hans Petter Graver. Han støtter Furusets kritikk av Støre, og sier at Støre har beveget seg inn i et område hvor varsellampene for korrupsjon burder blinke, selv om han understreker at det ikke ble begått noe lovbrudd.
Det var i den forbindelse at Arbeiderpartiet tok kontakt med advokat Christian Reuch som sendte et brev til NRK hvor han truet med rettslige konsekvenser av å omtale saken. Han viste også til konsekvensene det kunne få å antyde mulig korrupsjon.

MÅTTE BEKLAGE:  Støre-rådgiver Hans Kristian Amundsen måtte be om unnskyldning etter at en skatteekspert følte seg truet. Foto: Faksimile Facebook

Da NRK ville konfrontere Støre med saken og uttalelsene fra de to ekspertene, tok Støre nære rådgiver Hans Kristian Amundsen telefonisk kontakt med både Furuseth og Graver. Han sendte også et kopi av brevet Støres advokat hadde sendte til NRK. Furuseth sier at han synes henvendelsen var litt ubehagelig, og at han følte seg truet av Arbeiderpartiet.
«Gjør oppmerksom på at saken ikke er publisert. Det betyr at du har tid til å justere dine uttalelser ut fra de opplysningene du har mottatt i kveld», het det i en sms fra Amundsen.
Nå har Amundsen – blant annet via sin Facebook-side beklaget at han snakket til Eivind Furuseth på en måte som Furuseth oppfattet som truende.
Jonas Gahr Støres formue stammer fra salget av ovnsfabrikken Jøtul. Fabrikken ble solgt fra Gahr-familien til Norcem i 1977. Jonas Gahr Støres far var skipsmegler Ulf Jonas Støre, mens hans farfar, J.H. Støre, var direktør i Norsk Sprængstofindustri. Støres formue har han plassert i investeringsselskapet Femstø. Hans skattbare formue var for fire år siden på 52 millioner kroner.

For fem år siden vakte det oppsikt da det ble kjent at Støre, som da var statsråd i Utenriksdepartementet, hadde bevilget seks millioner kroner til en stiftelse forretningsmannen og Støre-venn Felix Tschudi tok initiativet til. Støre hadde ikke erklær seg som inhabil med begrunnelsen at han og Tschudi ikke var nære venner. Da mediene begynte å interesserer seg for saken, måtte Støre innrømme at Tschudi var en venn og at han var en viktig aktør i nordområdene.

Leave a Reply

Your email address will not be published.