MASSIVE DEMONSTRASJONER FOR ET FORENT SPANIA

 

HUNDRETUSENER:Hundretusener katalanere og spanjoler demonstrerte for et forent Spania i Barcelona søndag.

Flere hundretusener spanjoler demonstrerte søndag mot at Catalonia ska bli selvstendig. Arrangørene og enkelte spanske medier meldte om 950.000 deltakere, mens politiet oppgav 350.000 deltakere.
Demonstrasjonen var arrangert av politiske partier fra venstre til høyre. Den peruanske nobelprisvinneren Mario Vargas Llosa, som har bodd i Barcelona, holdt appell under demonstrasjonen.
Demonstrantene sang «Viva España» og krevde at den regionale lederen Carles Puigdemont må avgå. Andre ville ha han i fengsel. Andre slagord var «Sammen er vi sterkere» og «Catalonia er Spania».
Politiet fikk en rolig dag og mange demonstranter ytret hyggelige slagord til de oppmøtte politifolkene.
Det var både spanske og katalanske flagg å se i demonstrasjonen som trolig var den største demonstrasjonen i Barcelona i moderne tid.
Det er ikke flertall for uavhengighet for Catalonia hverken i Catalonia eller Spania som helhet. Motstanderne av selvstendighet boikottet stort sett den ulovlige folkeavstemningen sist helg der 90 prosent av de som stemte (2,3 millioner), stemte for selvstendighet. Kun 43 prosent av de med stemmerett i Catalonia møtte opp.
Store internasjonale bedrifter i Catalonia, truer nå med å flytte sine hovedk0ntorer ut av Catalonia hvis regionen erklærer seg som selvstendig.
Blant annet de store cava-produsentene i Catalonia truer med og flytte sine hovedkvarterer ut av Catalonia hvis de regionale myndighetene erklærer uavhengighet en av de kommende dagene. Også store, internasjonale katalanske banker og firmaer vil flytte hovedkvarterene til Madrid eller andre byer utenfor Catalonia.

FREIXENET: Den velkjente katalanske cava-produsenten Freixenet vil flytte hovedkontoret hvis Catalonia blir selvstendig. Foto: Freixenet

De to store internasjonalt kjente eksportørene av cava – den musserende vinen fra Catalonia – Cordorniu og Freixenet som holder til i cavaens hovedstad Sant Sadurni d´Anoia, sier nå de vil flytte sine hovedkontor vekk fra Catalonia hvis det skulle bli noe av uavhengigheten.
Storbanken CaixaBank har også bestemt at de vil flytte hovedkontoret til Valencia hvis Catalonia blir selvstendig. Banco Sabadell har også planene klare for flytting – de vil til Alicante.

Leave a Reply

Your email address will not be published.