BOSNISK KOMMANDANT FRIFUNNET FOR DRAP

 

FRIFUNNET: Den muslimsk-bosniske kommandanten er frifunnet for drap og mishandel av serbisk-bosniske krigsfanger. Foto: ICTY

En domstol i den bosniske hovedstaden Sarajevo har frikjent den bosniske kommandanten Naser Oric for krigsforbrytelser. Han sto tiltalt for å ha drept tre bosnisk-serbiske fanger under krigen i det tidligere Jugoslavia på 1990-tallet.
Dommen vil trolig skjerpe spenningen mellom kristne serbere og muslimske bosniere som utgjør de to største folkegruppene i dagens Bosnia-Hercegovina. En annen bosnisk-muslimsk soldat, Sabahudin Muhic, som også var tiltalt i samme sak, ble også frikjent.
Naser Oric, som i dag er blitt 50 år, ledet de bosniske muslimske styrkene i byen Srebrenica, som senere skule bli kjent for massakren på ca. 8000 muslimske bosniske menn i 1995. Drapene på de tre serbiske bosniske mennene skal ha skjedd i 1992 da byen var kontrollert av muslimske styrker.
Oric er en folkehelt blant muslimer i Bosnia, men blir ansett som en krigsforbryter i Serbia og i den kristne og serbiske delen av Bosnia-Hercegovina.
Han drev etter krigen et helsestudio i byen Tuzla da han ble arrestert av SFOR-styrkene i 2003, og siden utlevert til Den internasjonale krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia (ICTY) i Haag.
Familiene til de tre serberne som ble drept forlot rettssalen i protest mot frifinnelsen.
Oric ble i 2006 dømt av Haag-domstolen til to års fengsel for å ikke ha hindret menn under hans kommando fra å drepe og mishandle bosnisk-serbiske fanger i årene 1992-93. Opprinnelig var han tiltalt for å ha tatt livet av syv serbiske fanger og mishandlet 11 på en politistasjon i Srebrenica. Han ble imidlertid sluppet fri ettersom han hadde sonet tre år i fengsel.
Dommen ble imidlertid omstøtt etter en anke i 2008.

Leave a Reply

Your email address will not be published.