NYE OMFATTENDE DEMONSTRASJONER I KIEV

 

 

MAIDAN-REVOLUSJONEN: Maidan-revolusjonen vi 2013-14 var svært voldelig og krevde minst 77  dødsofre. Foto: Wikipedia Commons

Demonstrantene inntok igjen sentrale steder i Kiev tirsdag ettermiddag da et sted mellom 6000 og 10.000 demonstranter krevde president Poroshenkos avgang. Blant lederne for demonstrasjonen var den tidligere presidenten i Georgia, Mikheil Saakashvili. Saakashvili var et års tid guvernør i den ukrainske Odessa-regionen før han gikk av i protest mot president Poroshenko påståtte manglende innsats mot korrupsjonen i landet.
Poroshenko og Saakashvili er gamle studiekamerater fra Kiev, og hadde tidligere et svært godt forhold da Poroshenko for et par år siden inviterte Saakashvili til å flytte fra sitt eksil i New York til den viktige ukrainske havnebyen Odessa for å slåss mot den omfattende korrupsjonen som eksisterer i byen.

 

TILBAKE: Georgias tidligere president Saakashvili er nå ukrainsk statsborger og ledet tirsdag store demonstrasjoner i Kiev. Her et foto fra 2014.Foto: Wikipedia Commons

Saakashvili flyttet til Odessa, men gav opp sin stilling som guvernør etter ett år. Han har siden vært uvenn med sin gamle kompis Poroshenko, og dro tilbake til USA og New York der han har mange venner fra tiden da han var en mektig og populær statsminister i Georgia.
Han er ettersøkt i Georgia som han styrte i flere år på grunn av anklager om korrupsjon, og er også fratatt sitt ukrainske pass. Nylig krysset han grensen mellom Polen og Ukraina uten pass sammen med en stor fanskare, og mange tror nå han vil stile op i det kommende presidentvalget neste år.
Demonstrasjonen tirsdag var den største siden EuroMaidan-revolusjonen i 2013-2014.
Den sentrale plassen i Kiev, Frihetstorget, har vært ryddet for aksjonister og deres telt de siste to årene, og det var første gangen siden da, at folk etablerte seg med store telt igjen. Demonstrantene satte også opp telt utenfor parlamentet Rada der parlamentarikerne skal diskutere viktige sakersom korrupsjon, valglov og parlamentarikernes immunitet.

MINNES: Minst 77 mennesker ble drept under de voldsomme kampene i 2013-2014. Kiev sentrum er i dag preget av minnesmerker over de døde. Foto: Morten Aasbø/Essensielt

 

Petro Poroshenko, som er en av Ukrainas rikeste oligarker, var en populære president etter at  han overtok presidentembete sommeren 2014 – etter at Viktor Janukovitsj rømte landet i februar 2014. Poroshenko eier blant annet Ukrainas største sjokoladekonsern – Roshen – og en av landets største TV-kanaler. Hans popularitet er blitt sterkt redusert de siste årene.

DEMONSTRASJONER: Mange ukrainere er misfornøyde med dagens styre. Her fra en lærerprotest tidigere i år på Frihetsplassen. Foto: Morten Aasbø/Essensielt

Store deler av opposisjonen mot Poroshenko stilt opp tirsdag – blant annet Svoboda, Batkivshyna og EuroMaidan. Sammen med Saakashvilis egen bevegelse som han kaller «Bevegelsen for Nye Krefter».Mange soldatveteraner fra Ukrainas krig mot de russiskstøttede separatistene I Donbas-reionen øst i landet, var til stedet under demonstrasjonen. Veteraner fra en frivillighetsbataljon var svært aktive og hentet blant annet et tredvetalls politiskjold som var gjemt bort i en sidegate utenfor parlamentsbygningen. Politiet var passivt til stede, og hindret ikke veteranene fra å ta kontroll over skjoldene.
Saakashvili oppildnet de fremmøte og sa at Poroshenko skal gå av hvis han ikke møter demonstrantenes krav.
– Fire år etter EuroMaidan bør sannheten endelig seire over løgnene. Det betyr at vi skal vinne over Poroshenko,sa Saakashvili ifølge Kyiv Post.
Blant kravene opposisjonen fremmer er en egen rettsinstans for korrupsjonstiltalte, opphevelsen av parlamentarikernes immunitet og en mer rettferdig valglov. Parlamentet har fremskjøvet behandlingen av noen av disse kravene til en av de nærmeste dagene, og demonstrantene lovet å bli utenfor parlamentet til sakene kommer opp – trolig allerede onsdag eller torsdag denne uken.

SJOKOLADE-KONGEN: Den søkkrike ukrainske oligarken og presidenten Petro Poroshenko har mistet mye av sin popularitet den siste tiden.

Politiet hevdet tirsdag kveld at det var ca. 6000 demonstranter til stede i sentrum, mens arrangørene sier det var ca. 10.000 deltakere.
Politiet opptrådte relativt f rolig og passivt. De prøve en kort stund å hindre at folk satte opp store telt foran parlamentet, men de gav opp etter 5-10 minutter.

TEKST: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.