Trump om Jerusalem-konflikten : – Vi lar oss ikke utnytte lenger

ENTUSIASME: President  Donald Trump ble møtt med entusiasme og smil da han nylig besøkte en helikopter-skvadron i Quantico i Virginia like utenfor Washington.Foto: The White House

Donald Trump sier at amerikanerne er lei av å bli utnyttet, og truer med å fjerne den økonomiske hjelpen til land som i dag støtter resolusjonen som fordømmer USAs avgjørelse om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

– Vi bryr oss ikke, vi vill bare spare masse penger. Det er ikke slik lenger som det var før, at andre land kunne stemme mot oss, og likevel betalte vi dem flere hundre millioner dollar uten å vite hva de gjorde med det. Vi lar oss ikke utnytte lenger, uttalte han under et kabinettmøte i går, sa Trump.
Torsdag kveld norsk tid skal FNs hovedforsamling ta stilling til resolusjonen fra sikkerhetsrådet tidligere denne uken, som fordømmer Trump og USAs avgjørelse om Jerusalem.
Det er ventet at advarselen om å strupe pengestrømmen fra USA, kan få en del land i Afrika, Asia og Latin-Amerika til å la være å fordømme USA beslutning om å anerkjenne Israel rett til å ha Jerusalem som sin hovedstad.
Også USAs FN-ambassadør, Nikki Haley, kom med advarende ord:
– Vi får nesten alltid beskjed om at vi må gjøre mer og gi mer penger. Så når vi tar en beslutning om hvor vi skal plaserer vår ambassade, forventer vi ikke at landene vi hjelper og har hjulpet, skal vende seg mot oss, ytret hun på Twitter.
Hun var også svært kritisk til resolusjonen og sa at det de så nå var en fornærmelse.
– Dette er enda et eksempel på at FN gjør mer skade enn godt når det dreier seg om Israel-Palestina-konflikten, sa Haley som har indisk bakgrunn.

HALEY: USAs FN-ambassadør Nikki Haley,  mener FN gjør mer skade enn godt når det dreier seg om Israel/Palestina-konflikten.Foto: Wikipedia Commoins

Tidligere i uken la USA ned veto da 14 andre land i FNs sikkerhetsråd stemte for en resolusjon som kritiserer USAs avgjørelse om Jerusalem.
Japan, Storbritannia og Frankrike var blant USAs allierte som støttet resolusjonen.
Med vedtaket innfrir Trump nok et valgløfte, når han nå anerkjenner Israels hovedstad og ber om fortgang i å flytte USAs ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

Kongressen vedtok for snart 20 år siden at USA skulle flyte sin ambassaden til Jerusalem, men vedtaket hadde en passus om at flyttingen kunne bli utsatt hver sjette måned for å unngå bråk og uro i regionen. Tidligere presidenter har vist til dette når de har bedt om utsettelse av flyttingen.

AVSTEMNING: USA led nederlag da FN samlet et stort flertall for å be USA omgjøre anerkjennelsen av Jerusalem som hovedstad i Israel. Foto: FN/Elias Alias

SISTE: Norge stemte sammen med 127 andre FN-medlemmer for  at USA burde omgjøre beslutningen om å anerkjenne Jerusalem som hovedstad i Israel. 35 land – med blant annet Australia, Canada og Mexico samt  de østeuropeiske landene, avstod fra å stemme. Israel fikk med seg åtte andre land på å stemme imot. Det store flertallet bestod av de vest-europeiske landene, alle muslimske  nasjoner pluss de fleste landene i Afrika, Latin-Amerika  og Asia.

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.