VARM VELKOMST FOR NETANYAHU I INDIA

 

OVERRASKET: Statsminister Modi «overrasket» sin israelske kollega Netanyahu ved selv å stille opp i mottagelseskomiteen på flyplassen i New Delhi. søndag En statsråd skulle egentlig ha vært der. Foto: GPA.

Israelsk statsminister Benjamin Netanyahu er på et seks dagers besøk i India 25 år etter at India etablerte diplomatiske forbindelse med den jødiske staten. Han fikk en svært varm velkomst av statsminister Narendra Modi som selv besøkte Israel i fjor.
Handelen og samarbeidet mellom de to statene har økt kraftig de siste årene – spesielt etter at Modi kom til makten, og de to statene samarbeider også forsvarsmessig og utveksler etterretningsrapporter om al-Qaida-tilknytede terrorgrupper som i dag opererer på det indiske subkontinentet.
India har det siste tiåret mistet hundrevis av sivile i terroristangrep gjennomført av islamistgrupper fra nabolandene Pakistan og Banghadesh samt fra hjemmeavlede indiske islamister.
Benjamin Netanyahu landet på Indira Gandhi -flyplassen i New Delhi søndag , og med i den store Boeing 777-fly fra El Al var det en stor gruppe på 130 israelske forretningsfolk.

GODE RELASJONER: Handelen og samarbeider mellom Israel og India har økt kraftig i årene etter at Modi ble valgt til Indias statsminister. Foto: GPA

Den bilaterale handelen mellom India og Israel har gått fra 200 millioner dollar i 1992 da diplomatiske forbindelser ble etablert,  til fire milliarder dollar i 2016 – hovedsakelig i favør av Israel.
Både Netanyahu og Modi var hovedtalere under mandagens stor business-konferanse i New Delhi. Og det er allerede inngått ni bilaterale samarbeidsavtaler innenfor områder som forsvar, vann, olje og gass, datasikkerhet, vitenskap og filmproduksjon.
India var under den kalde krigen nært forbundet med Sovjetunionen. De pleide også nære forbindelser med palestinerne og hadde ingen diplomatiske forbindelser med Israel før i 1992. Etter det har forbindelsene blitt stadig varmere.

KONGELIG. Ekteparet Benjamin og Sara Netanyahu har fått en kongelig mottakelse under deres seks dagers India-besøk. Turistmagneten Taj Mahal var stengt i flere timer under det israelske parets besøk til turistseverdigheten i Agra. Foto: Avi Ohayon, GPA

Det er fortsatt små kontroverser i forholdet mellom Israel og India. Sistnevnte land

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

har fortsatt ganske nære relasjoner med både palestinerne og mullah-regimet i Teheran. India stemte også «mot» Israel og USA i FNs avstemning om Jerusalem-resolusjonen. Og India kansellerte nylig en stor kontrakt, som nesten var ferdigforhandlet, om kjøp av israelske anti-tank missiler fra firmaet Rafael Advanced Defence Systems.
Men Netanyahu kommenterte nylig at han fortsatt har et håp om en avtalen, som skal være verd 500 millioner dollar, skal bli gjennomført.
Netanyahu og hans følge skal også besøke Mumbai og møte representanter for den blomstrende Bollywood-filmindustrien i millionbyen på Indias vestkyst. Med på flyet til India har Netanyahu også den nå 12 år gamle Moishe Holzberg. Under terroristangrepet i 2008 – rettet mot flere luksushoteller og byens jernbanestasjon –angrep også de pakistanske islamistene et jødisk senter (Chabad-center) i byen.

OVERLEVDE: Med seg til India har Israels statsminister 12 år gamle Moishe Holzberg som overlevde terrorangrepet på det jødiske senteret i Mombai i 2008. Begge hans foreldre ble brutalt drept. Statsminister Modi hilste i fjor på gutten under sitt Israel-besøk. Foto: GPA

Foreldrene til 12-åringen, rabbi Gavriel og Rivka Holzberg – ble begge torturert og senere drept da terroristene trengte inn i senteret. Også fire andre jøder ble drept, mens den da tre år gamle Moishe greide å løpe ut av huset sammen med sin indiske barnepike.
Netanyahu,skal senere også besøke delstaten Gujarat – hvor statsminister Modi kommer fra.

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.