President Trump truer palestinerne med bistandsstopp

PRESSEKONFERANSE: Benjamin Netanyahu og Donald Trump holdt felles pressekonferanse etter sitt møte i Davos torsdag. Der bekreftet Trump at USA vil holde mesteparten av deres bisstad til palestinerne tilbake så lenge palestinerne ikke vil møte til fredsforhandlinger. Foto: Amos Ben Gershon, GPO

USA holder tilbake flere hundre millioner kroner som skulle gå til palestinerne via FN-organisasjonen UNRWA. President Donald Trump har lenge ment at de palestinske lederne viser liten respekt og takknemlighet overfor USA som har vært den desidert største bidragsyteren til palestinerne de siste ti-årene.
Trump mislikte sterkt at de palestinske lederne ikke ville møte hans visepresident Mike Pence, da han besøkte Midt-Østen tidligere i uken.
Under en pressekonferanse han holdt sammen med Israels statsminister Benjamin Netanyahu under toppmøte til Verdens økonomiske forum i Davos torsdag ettermiddag, uttalte Trump at USA har gitt palestinerne store pengesummer i bistand og støtte gjennom mange år.
– Selv om vi gir dem flere hundre millioner i bistand og støtte, var de respektløse mot oss da de nektet å møte vår visepresident. Det er svært store summer det er snakk om. Og pengene ligger der, men de får de ikke før de er villige til å forhandle om fred, sa Trump.
Palestinerne på sin side er provosert over at USA har anerkjent Jerusalem som Israels hovedstad.
Både Netanyahu og Trump avviser at denne anerkjennelsen sinker freden.
– Anerkjennelsen av Jerusalem som Israels hovedstad påskynder freden, sa Benjamin Netanyahu.
Og Donald Trump la til at det ved tidligere fredsforhandlinger alltid har vært spørsmålet om Jerusalem som hindret partene om å komme til enighet.
– Jeg har nå fjernet det vanskeligste stridsspørsmålet fra forhandlingsbordet, fastslo USAs president.
Mens resten av verdens flyktninger hjelpes gjennom én FN-organisasjon (UNHCR), har palestinerne i snart tre generasjoner vært avhengoig av milliardstøtte via sin egen FN-organisasjon UNRWA.

(Pressekonferansen Trump/Netanyahu Davos 25. januar. Kilde YouTube/GPO)

 

Helt siden 1949 har USA vært den største bidragsyteren. UNRWA har vært kritisert for utbredt korrupsjon, og også anklaget for å bruke økonomisk hjelp til å betale lønninger til familier til fengslede palestinske terrorister som soner dommer i israelske fengsler.
Den amerikanske bistand til palestinerne skal de siste årene ha vært på tre milliarder kroner i året – som tilsvarer ca. én firedel av UNRWAs totalbudsjett.
Israel har vært svært kritiske til UNWRA som de mener forsterker problemene. De mener også det er galt å kalle etterkommerne av de som flyktet i 1948 for flyktninger, og at etterkommerne etter flyktningene heller burde integreres i land som Jordan – som har et palestinske flertall – eller de mange andre arabiske landene i området.
De palestinske lederne stiller alltid som krav under forhandlinger at etterkommerne av flyktingene skal få vende tilbake til områder som i dag utgjør Israel.
For israelerne betyr det at de da vil bli en minoritet i sitt eget land.
Mens USAs FN-ambassadør Nikki Haley har sagt at all støtte til palestinerne bør stoppes helt  så lenge de ikke vil forhandle, skal utenriksminister Rex Tillerson og forsvarsminister Jim Mattis vær mer positive til å fortsette utbetalingene. De frykter politisk uro i land som Jordan og Libanon hvis USA trekker mye av hjelpen tilbake.

UENIGE: Statsminister Erna Solberg og president Donald Trump er uenige om den videre hjelpen til palestinerne. Solberg advarte USA mot å kutte i hjelpen, under sitt møte med Trump 10. januar i år.Foto: Official White House Photo by D. Myles Cullen

Norge har lenge hatt en sentral posisjon i hjelpearbeidet for palestinerne og har lenge ledet giverlandsgruppen for Palestina (AHLC). Norge har advart USA – senest under Erna Solbergs Washington-besøk – mot å kutte i bidragene til palestinerne.

Tekst:MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.