Elon Musk skapte VERDENSROM-SENSASJON

HOVEDMODULEN : Her er hovedmodulen på  Falcon Heavy  like etter at bærerakettene har vendte tilbake til jorden. Foto: Space X

Tesla-sjef Elon Musk har greid det igjen: Med en vellykket oppskyting sendte mangemilliardæren sin 70 meter lange monsterrakett, Falcon Heavy, ut i verdensrommet – med sin egen knallrøde Tesla Roadster i nyttelasten.

TØYSELAST: Ingen nyttelast i Musk superrakett denne gangen. Bare Elon Musks egen kirsebærrøde Tesla Roadster med «Starman» bak rattet. Foto : Space X

Og dagens egentlig store test – tilbakeføringen av bærerakettene til jorden, slik at de kan gjenbrukes, lyktes Musk og hans team med. Ved hjelp av sine egne motorer landet bærerakettene trygt på sine landingsplattformer i nærheten av Cape Canaveral i Florida.

 

Dermed har han bevist at det i fremtiden blir langt billigere å frakte mennesker og utstyr opp i rommet. Musks rakett kan frakte 64 tonn opp i bane rundt jorden – og ca. 17 tonn til Mars . Det er fire-fem ganger så mye vekt som tidligere raketter kunne greie.
– Alt det vi ønsket av testflyvningen, gikk som planlagt, kom det jublende fra oppskytings-teamet.

VELLYKKET: Tirsdagens rakettoppskyting gikk etter planen. Foto: Space X

Dette er starten på SpaceX og Elon Musks romeventyr. Musk ligger litt etter tidsplanen, men han viste igjen at han holder det han lover. Raketten han sendt opp tirsdag kveld, skal senere brukes til å sende folk til Månen og til Mars.

BÆRERAKETTER: To av bærerakettene lander trygt på jorden etter endt oppdrag –klare for nye oppdrag. Foto: Space X

Og denne gangen var det lite nyttelast om bord i Falcon Heavy-raketten. Bare Tusk egen kirsebærrøde Tesla Roadster, som nå svever rundt i verdensrommet med en mannekeng kalt «Starman» bak rattet – mens den lytter på David Bowies «Space Odity».
Teoretisk kan Tesla-bilen sveve rundt i verdensrommet i millioner av år. Den vil trolig før eller siden ende opp i en bane rundt sola.

STORE KREFTER: Store krefter er i gang når Space X rakett Falcon Heavy løfter seg. Foto: Space X

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.