BØLGE AV ISLAMISME SKYLLER INN OVER MALDIVENE

 

PARADIS: For mange velstående turister er Maldivene paradiset på jord. Men øriket i Indiahavet er i dyp krise og landets islamsietr får stadig større makt.

Presidenten i Maldivene, Abdulla Yameen, styrker sitt grep om landet og innfører unntakstilstand i øyriket i Indiahavet. President Yameen, som vant et omstridt valg i 2013, har ført øyriket  i en stadig mer islamistisk retning. Ute på koralløyene – fjernt fra hovedstaden moskeer og problemer – sitter luksusturistene uanfektet og uvitende om den bølgen av radikal islamisme som de siste årene har skylt inn over øynasjonen sør for India.

Den stadig vekk mer autoritære presidenten har de siste dagene arrestert to høyesterettsdommeren og en eks-president.
Både dommer Abdulla Saeed og en kollega er pågrepet. Det samme gjelder opposisjonslederen Maumoon Abdul Gayoom som den sittende presidenten anklager for bestikkelser.
Den arresterte eks-presidenten var president i 30 år – fra 1978 til 2008, da Maldivene ble en demokratisk flerpartistat. Han har nå gått over til opposisjonen.

 

INDIA: Den demokratisk valgte teks-presidenten Mohammed Nasheed sitter i eksil i London og ber via en twitter-melding India om å sende militærtropper til den kriserammed turistnasjonen Maldivene.

Nåværende president vant valget i 2013 over motkandidaten Mohammed Nasheed som satt som president fra 2008 til 2012, og ble verdenskjent for sitt engasjement for miljøbevegelsen. Han arrangerte blant annet verdens første regjeringsmøte under vann for å sette fokus på hva havstigning kan komme til å bety for Maldivene i fremtiden. Han var en populær og liberal president, som i dag lever i tvungen eksil i London

OPPTØYER: Det har vært mange opptøyer i Maldivenes hovedstad Malé de siste 10 årene. Her fra noen som lignet et statskupp i 2012.

Høyesterettsdommerne , som nå siter arrestere, beordret i forrige uke at fengslede opposisjonsledere skulle slippes fri.
Men presidenten Abdulla Yameen mener dommerne ved sin beslutning har satt statens sikkerhet i fare og at beslutningen deres om å slippe fri fengslede opposisjonsledere ikke er i samsvar med allmenhetens interesser.
Maldivene er en islamsk republikk som består av 26 atoller og over 1100 mindre øyer. Omlag 200 av øyene er bebodde. Totalt har Maldivene snaue 350.000 innbyggere.
Landet var opprinnelig buddhistisk, før islam ble innført i 1153. Landet var frem til 1990-tallet en en ganske sekulær islamsk republikk, hvor det stort sett kun var eldre kvinner som gikk med hijab eller andre religiøse plagg.
Men de siste 10-15 årene har det feid en bølge av radikal islamisme inn over øyriket. Noe som gjenspeiler seg i dagens kamp mellom forskjellige fraksjoner i den politiske eliten i hovedstaden Malé.

EKS-DIKTATOR: Maumoon Abdul Gayoom styrte Maldivene med sterk hånd i tre tiår. Nå tilhører han opposisjonen som arbeider mot dagens president.

Folk som har fulgt utviklingen i Maldivene har flere forklaringer på at Maldivenes sunnimuslimer det siste tiåret har begynt å fylle moskeene hvor radikal islamisme, antisemittisme og en generelt hat mot demokrati og vestlige innflytelse, forkynnes.
De nevner «krigen mot terror», som ble innledet etter terrorangrepet mot USA 11. september 2001, tsunamiene i 2004 og den generelle globaliseringen som forklaring på at øyriket har blitt et mer islamistiske samfunn, og stadig strammer inn på ytringsfriheten og opposisjonspolitikernes mulighet til å kritisere de sittende makthaverne.
Nye lover nærmere seg klassiske sharialover, og dødsstraffen, som i 60 år var avskaffet, er nå gjeninnført.
De religiøse lederne på øya fikk overbevist mange om at tsunamien i 2004 var Allahs vrede fordi folk i øyriket hadde vendt seg bort fra den sanne islam. Omlag 80 mennesker døde på Maldivene under tsunamien.

TRUET: Maldivene ligger ikke mange sentimetrene over havflaten. Høyeste punkt i øyriket ligger ca. 2,5 meter over havet.

Dagens president og folkene rundt ham, har forvandlet det tidligere britiske protektoratet, som fikk sin uavhengighet i 1965, fra et moderat islamsk samfunn til et stadig mer fundamentalistisk regime ledet av politikere som lar radikale muslimer dikterer mer og mer av deres politikk.

I 2007 kom den første terrorhandlingen rettet mot turister. 12 turister ble rammet da en bombe gikk av ved en populær turistattraksjon i hovedstaden Malé. To av ofrene, to briter, fikk alvorlige brannskader, da bomben gikk av ved inngangspartiet til parkanlegget Sultan Park.
Maldivene har under president Abdulla Yameens autoritære styrke knyttet seg stadig nærmere Kina og særlig Saudi Arabia. Dette skjedde etter at deres langvarige handelspartnere, Storbritannia og resten av EU samt India, i stadig sterkere grad, begynte å kritisert regimet for deres brudd på menneskerettighetene.

OGSÅ NORDMENN: Noen tusen nordmenn har de siste årene reist til Maldivene .

Kineserne og saudiaraberne bekymret seg lite for bruddene på menneskerettighetene. Begge landene har gjort store investeringer på øya, og velstående kinesere utgjør nå også den største turistgruppen på Maldivene.

Saudi-Arabia begynte også å sende imamer til øya, for å utbre saudiarabernes spesielle form for ekstrem-islamisme – wahhabismen. Denne formen for islam, som tillater drap på «frafalne» muslimer, ikke-troende og folk fra andre religioner, har nå fått fotfeste i Maldivene. Saudi-Arabia har bygd store moskeer for at deres strenge fortolkning av islam skal få fotfeste her. Og de distribuerte koraner med voldelige fortolkninger i parentes og i fotnoter.

NYBYGD: Den nye stormoskeen bygd på den nye kunstige øya Hulhumalë like nord for Malé. Saudi-Arabia skal stå bak bygget.

Det vakte også oppsikt i fjor da medlemmer av den saudiske kongefamilien ville kjøpe Faafu atollet – noe som ville bety at store deler av befolkningen på nesten 4000 mennesker fordelt på atollets 19 koralløyer måtte flyttes.
Interessen for atollet skal ha blitt vakt etter at kong Salman, som da var kronprins samt hans sønn – nåværende kronprins Mohammad bin Salman – besøkte Maldivene i 2014. Årets etter kom yngstemann tilbake med sitt store og festglade entourage for å holde noen gigantiske partyer på øygruppen. Festligheter som ikke var så kompatible med de leveregler den saudiarabiske kongefamilien predikere for sine undersåtter hjemme eller via sine misjonærer i Maldivene. Verdenskjente musikere og stjerner, som rapperen Pitbull og sørkoreanske Psy underholdt.

LEASER: Utbygerne på Maldivene får ikke kjøpe tomter på øyene. De må leases.

Normalt selger ikke Maldivene land til utlendinger – men man kan lease en øygruppe. Men her var det snakk om at velstående saudiaraber fra kongefamilien. Og presidenten Abdullah Yameen skal ha vært villig til å skrive om grunnloven, og signere kjøpspapirene for å tilfredsstille sine generøse venner. Og det var ikke småtterier saudiaraberne skulle bygge på paradisøya i Indiahavet. Det ble trukket paralleller til spektakulære byggeprosjektene i Dubai.
Men all den negative oppmerksomheten prosjektet fikk, ser foreløpig ut til å ha stoppe planene, og det hele skal være satt  på vent.
Saudi-Arabia har også gjort store investeringer på flyplassen ved Malé hvor de har bygd en ny rullebane. Mens kineserne i år vil ferdiggjøre den nye broen mellom flyplassøya og Malé – «China-Maldives Friendship Bridge» som den så treffende skal hete.

Saudierne har også sponset et ny bydel i Malé som ligger to meter over havflaten – nok til tåle en havstigning på én meter de neste 100 årene – som er den mest pessimistiske spådommen blant dommedagsprofetene – selv om havnivået de siste tiårene i snitt har steget med kun tre millimeter i året.

TURKIST: Turkist hav, melaktige sandstender, luksushytter på påler ute i Indiahavet. Maldivene er drømmen for mange. Men nå er landet i en krise og oposisjonelle vannsmekter i fengsler utenfor ferieidyllene.

Maldivene har, ifølge eks-presidenten,  bidratt med ca. 200 jihadister til Den islamske stat (IS) i Syria og Irak. Mange av de hadde en fortid i landets militære. Noen av de er på vei hjem, og det har vært avholdt demonstrasjoner i Malé med IS-flagg og støtte til de nye sharia-lovene. Mange mener også de har en viss støtte i landets politi- og militærstyrker.
To personer ble i fjor arrestert i det myndighetene mente var forberedelser på et terroristangrep.
De mange isolerte øygruppene som huser de mange turist-resortene, ligger spredd utover et stort havområde, og et terroristangrep på en turistøy fjernt fra hovedstaden Malé, er myndighetens mareritt.
Det ville normalt gå lang tid før landets politi- og militærledelse i Malé ville få samlet en anti-terror styrke og ordnet transport.
Folk som har kritisert de voksende gruppene av radikale islamister, blir også truet. En kjent blogger ble i fjor knivdrept etter å ha kritisert islamistene. En anerkjent journalist ble bortført for to år siden, og hans skjebne er fortsatt ukjent.
I desember 2016 utnevnte president Abdulla Yarmeen den kontroversielle islamisten Sheikh Adam Shameem til medlem av Fatwa Majlis – som er den øverste rådet for religiøse spørsmål i øyriket.

KINESISKE: De fleste av handelskipene som kommer til Malé, er i dag kinesiske. Kineserne er også den største turistgruppen i dag.

Han er kjent som en sympatisør av jihadistgrupper i Syria og motstander av flerpartisystem og demokrati generelt. Han uttalte en gang at han mener muslimene mistet Spania fordi muslimske ledere da samarbeidet og drev handel med ikke-muslimer.
Maldivene har i dag innført sharia-lover, og det vakte stor oppsikt da en kvinne ble dømt til døden ved steining etter at hun fødte et barn utenfor ekteskapet og senere innrømmet utroskap. Dommen ble senere tilsidesatt av landets høyesterett.
De fleste kvinner – og også unge småjenter – iføres hijab i dag. Og de få som lar være å bruk de religiøs-politiske plaggene, blir ofte trakassert eller utestengt fra familien.
Våren 2015 skrev Maldivian Democracy Network – en lokal menneskerettighetsgruppe – at lærebøkene som de maldiviske studenter har som pensum, er fulle av anti-semittisme og rasisme mot andre religioner og folkegrupper – folkegrupper som «hindrer» islams utbredelse og vekst.
EU-parlamentet vedtok i fjor høst å innføre sanksjoner mot enkeltpersoner i den politiske ledelsen i landet. EU mente at det hadde skjedd en forverring av de politiske og menneskelige rettighetene på øya, og EU mente det skyldes en stadig mer autoritært styre av president Abdulla Yameen.

EU-parlamentet ar spesielt opptatt av at landet har gjeninnført dødsstraffen – selv om den foreløpig ikke er brukt. Men på øya Maafushi er det nå ferdigbygd et fengsel med ekstra fasiliteter for utførsel av dødsstraff.  Et 20-talls dømte menn sitter på dødscellene. Minst fem av de skal være menn som var under 18 år da forbrytelsene skjedde. Den kriminelle lavalder er 10 år i Maldivene, men selv barn ned til syv år kan dømme for enkelte forbrytelser, ifølge sharialovgivningen.
Eventuelle dødsstraffer vil da bli utsatt til barna har fylt 18 år.
Hvert år blir ca. 100 personer dømt til 100 piskeslag for utukt – de fleste er unge kvinner. For tre år siden vakte det internasjonalt oppmerksomhet da en 15 år gammel voldtektsoffer ble dømt til pisking. Daværende britiske statsminister David Cameron protesterte kraftig og oppfordret potensielle reisende om å hold seg borte fra Maldivene. Det stoppet ikke det kongelige paret William og Kate fra å velge Maldivene for en romantisk luksusferie.

TAR TIL GATA: Mange har sluttet opp om demonstrasjonene de siste årene mot det autoritære styret i Maldivene. Mange vil ha politiske fanger ut av fengslene.

Mens politi og militære jager opposisjonelle på gatene og i avisredaksjonene i Malé, fraktes turistene fra den internasjonale flyplassen på øya ved Male, raskt videre til småfly eller hurtiggående båter for å skysses ut til luksusanleggene ute i øyriket.
Der er de helt isolert fra lokalbefolkningen. Importert arbeidskraft fra Bangladesh tar seg av de manuelle jobbene ute på turistøyene. De ledende jobbene utføres av vest-europeere og australiere. Her ute er det tillatt med bikini, alkohol (riktignok til svært høye priser) og dans.
Også homofile får feriere her – selv om homofili er strengt forbudt ellers i Maldivene.

 

HONEYMOONERS: Maldivene er fortsatt et populært reisemål for det segmentet reisebransjen kaller «honeymooners» – nygifte og andre forelskede par som har noe å feire.

Utfluktene til øyer i nærheten hvor det bor innfødte er nærmest helt stoppet opp. Det samme gjelder utfluktene til hovedstaden Malé.
Allerede midt på 1990-tallet, da vi ferierte her, ble vi ofte møtt av lokale som rakk tunge – eller på annen måte viste sin avsky – den ene dagen vi ble med på en guidet utflukt til et lokalsamfunn på en øy i nærheten.
Maldivene blander ikke turistene med lokalbefolkningen. Uttrykk som turistapartheid er blitt brukt. Og det er heller ikke mulig å ta seg fra en ferieøy til en øy med lokalbefolkning uten «eskorte».
Ca én milion turister drar til Maldivene hver år og sørger for mer enn 40 prosent av av landets brutto nasjonalprodukt. Det er en industri verd mer enn ca.25 milliarder kroner i året i et land som hadde fiske som sin største inntektsgrunnlag før turistene begynte å komme på 1980-tallet.
Turistinntektene er gode penger – selv for et regime som mer og mer forakter verdiene deres besøkende står for.

Tekst: MORTEN AASBØ Foto: Morten Aasbø, Shutterstock, Wikipedia Commons, Twitter og Facebook

————————-

Leave a Reply

Your email address will not be published.